Bovenlokaal memorandum Groen Gent

Groen Gent heeft de voorbije twee legislaturen hard gewerkt om van Gent een eerlijke, sociale, groene en leefbare stad te maken. En dat zullen we blijven doen. Groen Gent gaat door!

Groen Gent wil een toekomstig Gent:

  • Waar sociale huisvesting dé hoeksteen is voor betaalbaar wonen
  • Waar een krachtig en eerlijk klimaatbeleid iedereen meeneemt
  • Waar we (kans)armoede aanpakken en niet de gezinnen in armoede
  • Waar verkeersveiligheid topprioriteit is en openbaar vervoer vlot en betrouwbaar is, zodat de auto niet meer de voorkeur geniet
  • Waar we natuur de plek geven die ze verdient
  • Waar de overgang naar innovatief en circulair ondernemerschap meer inclusieve en werkbare jobs oplevert
  • Waar elke jongere en elk kind zich thuis voelt en recht heeft op een betaalbare plek in de kinderopvang en op school
  • Waar “gelijke kansen” geen leeg begrip is en superdiversiteit het nieuwe normaal
  • Waar cultuur doorleefd wordt door een breed en divers publiek, voor elk wat wils
  • Waar iedereen toegang heeft tot betaalbare gezondheidszorg

Vaak steunen hogere overheden ons hierin. Maar nog vaker botsen we op tekortkomingen en/of onwil in het Vlaamse, federale en Europese beleid. We hebben heldere beleidslijnen en een kader dat rechtszekerheid biedt nodig van de hogere overheden. Daarom dringen we bij de Vlaamse, federale en Europese overheden erop aan om prioritair werk te maken van de volgende punten:

We vragen aan de volgende Vlaamse Regering om:

  • Het realiseren van meer sociale woningen serieus te nemen. Leg een sociale norm op zodat private ontwikkelaars verplicht zijn een minimum aandeel sociale woningen te realiseren.
  • Het recht op wonen voorop te zetten. Ondersteun lokale woonmaatschappijen in het begeleiden van de sociale huurder, niet in het sanctioneren ervan. Schaf onnodige regeltjes en voorwaarden die sociale huurders opgelegd krijgen, af.
  • Een regulering van de private huurprijzen mogelijk te maken. Veranker lokale oplossingen in een decreet, zoals budgethuur (je huur is afhankelijk van je inkomen) en hospita wonen (wanneer je als student een kamer huurt bij een oudere persoon).
  • De ontwrichting van de woonmarkt tegengaan door niet gereglementeerde logementen voor toeristen aan te pakken. Ze ontwrichten ook de hotel- en logiessector zelf. Toerisme Vlaanderen controleert de voorwaarden om een erkende logeerplek te zijn momenteel niet. Bovendien is het opsporen van huurinkomsten van Airbnb is geen prioriteit voor de belastingdienst.

We vragen aan de volgende Vlaamse en federale regering om:

  • Wetgeving rond het beheer en onderhoud van het patrimonium van overheden aan te passen zodat transacties van overheden de prijs niet doen stijgen.
  • Concreet vragen we dat voor transacties met een meerwaarde voor de maatschappij, de marktprijs niet standaard de norm is.

Hoe pakken we dit aan in Gent?

Sociale huisvesting is dé oplossing voor gezinnen met een laag inkomen. We willen groeien van 15.000 naar 25.000 sociale woningen, want zoveel sociale woningen zijn er echt nodig in Gent. Sociale woningen vormen zo 20% van de Gentse woningen. Een reëel aandeel voor een reële behoefte.

Daarom zetten we nu al onze eigen stadsgronden in voor sociale huisvesting. We maken middelen vrij om te investeren in de woonmaatschappij Thuispunt Gent (deze legislatuur 39 miljoen euro) om het aantal sociale woningen te laten groeien én de woningen energiezuinig te maken. En waar mogelijk zorgen we ervoor dat er in de private bouw een deel sociale woningen zijn. We realiseren dit via ruimtelijke uitvoeringsplannen en onderhandelingen met ontwikkelaars.

Ons toekomstidee voor Gent

 

We creëren een thematisch RUP sociaal wonen. Om op termijn tot 20% sociale huurwoningen te kunnen groeien, zijn er extra gronden en bouwmogelijkheden nodig. In elk nieuw RUP hiertoe kansen bieden is goed, maar een thematisch RUP sociaal wonen kan verschillende zones specifiek voor sociaal wonen bestemmen en zo actief bijkomend bouwaanbod  creëren en dit zelfs verspreid over de stad.

We vragen aan de volgende Vlaamse en federale regering om:

  • Een grondige Tax shift te realiseren waarbij fossiele energie duurder wordt en duurzame energie (elektriciteit) goedkoper. Een Tax shift is cruciaal om de energietransitie te versnellen. Geef lokale besturen een duidelijk traject om fossiele energie in fases volledig af te bouwen.
  • De Europese ETS2-middelen in te zetten voor het financieren van lokale klimaatplannen, en in het bijzonder op de energierenovatie van gebouwen. Zo kunnen we Gentenaars via een rollend fonds helpen om met deze Europese middelen hun woning duurzaam te verbouwen. Met focus op kwetsbare inwoners en kleine ondernemingen.
  • Hervorm de Vlaamse regeling voor energiedelen. Verleg de focus van individuele oplossingen naar energiegemeenschappen zoals burgercoöperaties. Geef deze alle ontwikkelkansen om ervoor te zorgen dat alle daken optimaal gebruikt worden om energie op te wekken. Vergemakkelijk energiedelen binnen één gebouw, onder andere door de energiestromen binnen het gebouw te ontheffen van nettarieven en heffingen.

We vragen aan de volgende Vlaamse regering én aan Europa om:

  • Om de verantwoordelijkheid van de producenten uit te breiden. De producent, en niet de belastingbetaler, moet opdraaien voor de opruim- en verwerkingskost van vervuilende wegwerpplastics en zwerfvuil, en voor de financiering van hersteldiensten. Verstreng de Single Use Plastic (SUP).
  • Eindelijk statiegeld in te voeren op blikjes en alle plastic flessen zodat we verpakkingen vaker en beter kunnen hergebruiken. En dit het best via een klassiek systeem waarbij je statiegeld in de winkel kan terugkrijgen.
  • Heldere keuzes te maken rond de toekomst van Vlaamse afvalverbranding. Maak een regionale afvalverbrandingsstrategie. Zo kunnen we in de toekomst het Gentse huishoudelijk afval verbranden in een klimaat neutrale verbrandingsoven. Zorg er ook voor dat we meer klimaatneutraal kunnen verbranden door de schaal te vergoten.

Hoe pakken we dit aan in Gent?

We ontwikkelden een warmtevisie zodat we fossielvrij kunnen verwarmen tegen 2050. We hebben tal van proefprojecten opgezet om  de warmtetransitie te kunnen realiseren tastbaar te maken. We hervormden de bedrijfsbelasting.  Die is nu niet langer gebaseerd op de drijfkracht van motoren maar op energieverbruik (naar CO2-uitstoot).  We zetten als aandeelhouder druk op Fluvius, Fluxys en Elia om de transitie te versnellen.

We zetten vanuit Gent heel sterk in op sensibilisering en preventie rond afval. We doen dat via verschillende acties: de Kringwinkels, repair café’s, afvalarme feesten, circuit circulair, een leensysteem voor herbruikbare luiers, enzovoort. Maar de hoeveelheid afval en het zwerfvuil kunnen we in de stad pas drastisch laten dalen als Vlaanderen de bron ervan structureel aanpakt.

In afwachting van een Vlaamse afvalverbrandingsstrategie, investeren we vanuit Gent om en bij de 120 miljoen euro voor de komende 18 jaar. Parallel aan deze tijdelijke oplossing werken we mee aan het traject van OVAM om de verbrandingscapaciteit ecologisch en economisch te optimaliseren in Vlaanderen.

Ons toekomstidee voor Gent

 

We renoveren appartementen collectief. De helft van de Gentse woningen zijn appartementen. Om die te renoveren naar comfortabele en energiezuinige woningen, pakken we het collectief aan. Vanuit de stad wordt gezorgd voor begeleiding en financiering. Naast technische begeleiding en begeleiding voor de vereniging van mede-eigenaren, zetten we extra in op sociale begeleiding en financiering voor bewoners met beperkte financiële middelen.

We vragen aan de volgende Vlaamse Regering om:

  • In de strijd tegen armoede een globale visie uit te werken en verantwoordelijkheden niet uitsluitend bij het individu te leggen zoals nu wel al te vaak gebeurt. Door een link te maken tussen onderwijs, kinderopvang, armoede en welzijn, via de kwalitatieve Kinddag of door een welzijnsloket te organiseren op scholen
  • De scholen te erkennen als een plek waar armoede snel gezien wordt en hen te ondersteunen in de strijd tegen armoede. Scholen zijn vindplaatsen voor kinderen die worstelen met problemen gelinkt aan hun sociale en economische achtergrond. Ondersteun en ontzorg de schoolteams. Zij hebben niet de luxe om weg te kijken. Zet in op brugfiguren in alle scholen. Bouw kostenbewust onderwijs uit (gratis schoolmateriaal, maximumfactuur voor schoolactiviteiten ...) en bied een betaalbare gezonde maaltijd aan op school aan, aan élk kind op alle Gentse basisscholen. Ouders dragen bij aan de kosten van warme maaltijden naar gelang hun inkomen.
  • Het groeipakket te hervormen: de laagste inkomens moeten het hoogste groeipakket ontvangen.

We vragen aan de volgende federale regering om:

  • Het alimentatiefonds te hervormen. Zorg dat via dit fonds elk gezin zeker is van zijn alimentatiebetaling.
  • De uitkeringen verder op te trekken richting de armoedegrens en de minimumlonen te verhogen. We vragen ook dat bepaalde sociale voordelen tijdelijk behouden blijven bij het aanvaarden van een job. En zo drempels die gelinkt zijn aan die sociale voordelen weg te werken.
  • De OCMW’s te versterken door de federale overheid 90% van de betaling van de leeflonen op zich te laten nemen.

We vragen aan de volgende Vlaamse en federale regering om:

  • Werk te maken van de automatische rechtentoekenning en de rechtenverkenner een update te geven. Verlaag de bewijslast voor aanvragers. Stel data ter beschikking aan de lokale besturen ter ondersteuning van hun beleid en om rechten makkelijker toe te kennen aan OCMW-cliënten. Vereenvoudig procedures voor (steun)aanvragen voor (kwetsbare) burgers.

 

Hoe pakken we dit aan in Gent?

We werken in Gent met het ‘referentiebudget’: een wetenschappelijke berekening van hoeveel een gezin minimaal nodig heeft om menswaardig deel te nemen aan de samenleving. Een individueel bepaalde armoedegrens als het ware. Als het gezinsinkomen lager ligt dan de het referentiebudget dan wordt aanvullende financiële hulp toegekend.

Daarnaast investeren we in het zoeken naar gezinnen die hun rechten niet voldoende opnemen, in afwachting van een automatisering vanuit de hogere overheden.

We realiseerden de automatische rechtentoekenning alvast in het stedelijk onderwijs. Daardoor krijgen gezinnen de korting waar ze recht op hebben zonder een aanvraag te moeten doen. We bieden betaalbare maaltijden aan op de stedelijke scholen en willen deze uitbreiden naar alle scholen. We bieden gratis menstruatieproducten aan op school. We werken aan een kostenbewust onderwijs zodat er geen (ongewilde) financiële drempels worden ingebouwd. We ondersteunen en ontzorgen schoolteams door in te zetten op brugfiguren op elke school in het basis- en het secundair onderwijs. Brugfiguren verbinden scholen met leerlingen, ouders en externe instanties. Ze spelen een essentiële rol bij gelijke onderwijskansen door kwetsbare kinderen en gezinnen te ondersteunen.

Ons toekomstidee voor Gent

 

Voor gezinnen met kinderen trekken we de aanvullende steun (bij het leefloon) op tot aan het minimumloon. De recente bijsturing aan het systeem van aanvullende steun kan niet voorkomen dat koppels met kinderen nog onvoldoende inkomen hebben om menswaardig te leven. Daarom maken we voor hen komaf met de loonspanning.

We vragen aan de volgende Vlaamse Regering om:

  • Van het openbaar vervoer een aantrekkelijk én realistisch alternatief te maken voor de auto. Meer middelen voor het openbaar vervoer zijn absoluut noodzakelijk, zowel op vlak van investeringen als voor bedrijfsvoering. Hef de budgetneutraliteit voor De Lijn op en maak het dus mogelijk dat er extra geld naar De Lijn gaat. Maak het openbaar vervoer van De Lijn aantrekkelijk voor jongeren en ouderen door abonnementen van 1 euro/maand te realiseren, zoals in Brussel.
  • Bij het aanleggen van wegen en kruispunten te kiezen voor de meest veilige oplossing, ook al vraagt dit het schrappen van parkeerplaatsen of een inperking van autoverkeer. Wij willen op elke gewestweg een verkeerssituatie waarbij alle vormen van verkeer (zoals auto's, fietsers, voetgangers, openbaar vervoer) elkaar niet in de weg zitten of met elkaar in conflict komen. Pas de snelheid op snelwegen aan naar 100km/u,  zoals in Nederland. Pas de snelheden op snelwegen in stedelijke omgevingen aan naar 90 km/u of zelfs 70 km/u. Binnen de bebouwde kom vragen we de maximumsnelheid wettelijk vast te leggen op 30km/u, met motiveringsplicht kan 50 km/u voorzien worden. Buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid van 70km/u enkel toegelaten als er een vrij liggend fietspad is.

 

We vragen aan de volgende federale Regering om:

  • Een echt voorstadsnet uit te bouwen met treinen die minstens om het half uur rijden en nog frequenter in de spitsuren. Daarnaast vragen we ook een snelle realisatie van vroegere én latere treinen, zoals voorzien in Spoorvisie 2040, zodat iedereen die van het culturele en nachtleven wil proeven in Gent vlot op de bestemming geraakt.
  • Verkeersveiligheid serieus te nemen. Voer eindelijk het rijbewijs met punten in en zet meer in op preventie.
  • We vragen de nultolerantie voor alcohol en drugs in het verkeer. En meer handhaving. Maak het alcoholslot verplicht op nieuwe voertuigen en met terugwerkende kracht op alle andere voertuigen.

 

We vragen aan Europa om:

  • Een echte Intelligente Snelheidsaanpassing (ISA) in te bouwen in nieuwe wagens waardoor deze zich automatisch aan de snelheidsgrenzen houden.

Hoe pakken we dit aan in Gent?

We hebben in Gent een vervoersarmoede actieplan waarbij we heel wat kosten op ons nemen. Dit zorgt voor oplossingen in een aantal situaties maar dit vangt de tekortkomingen op Vlaams niveau niet op. Zo zorgt de Stad Gent voor aanvullend openbaar vervoer op De Lijn. Ze betaalt De Lijn voor een buslijn die langs heel wat woonzorgcentra rijdt. Ook betaalt de Stad Gent voor openbaar vervoer vanuit de park-and-rides naar het centrum.

We zorgen voor verkeersveiligere situaties met de heraanleg van straten, het voorzien van kwalitatieve fietsinfrastructuur, het weren van auto’s waar nodig, het invoeren van wijkmobiliteitsplannen, vierkant groen en conflictvrije regelingen op Gentse kruispunten, en door snelheidscontroles en sensibiliserende acties.

 

Ons toekomstidee voor Gent

 

De R40 wordt een echte stadsboulevard. De R40 moet een aangename, veilige en groene ruimte worden waar mensen willen wonen, wandelen, fietsen en verblijven. De verkeersfunctie komt er op de achtergrond, doorgaand autoverkeer moet naar de R4. We dringen aan bij de Vlaamse overheid om dit aan te pakken, en bekijken hoe we dit kunnen ondersteunen en versnellen. Op termijn gaan we van twee naar één rijvak om nog extra ruimte te voorzien voor wonen, wandelen, fietsen en verblijven.

We vragen aan de volgende Vlaamse Regering om:

  • Plannen te maken en uit te voeren om de gebieden rond alle rivieren te beschermen tegen wateroverlast door ruimte te voorzien om water op te vangen en vertraagd af te voeren. Zet in op het bestrijden van het laten afslijten van grond door stromend water.. Creëer meer open ruimte. Maak voor de Gentse regio een snoer van overstroombare gebieden die zode valleien in de regio beschermen. Die moeten als een spons overtollig water opvangen en nadien terug langzaam afgeven. Dat biedt niet alleen ruimte voor water maar zorgt ook voor nieuwe kansen voor natuur en ontspanning.
  • De factuur van de betonstop niet langer door te schuiven naar de steden en gemeenten.-Pas de zogenaamde ‘planschaderegeling’ aan zodat het betaalbaar is voor lokale besturen om de functie van percelen te wijzigen. Maak de bouwshift betaalbaar en zorg er op die manier voor dat het bewaren van open ruimte haalbaar wordt.
  • Veranker de ruimteneutraliteit voor groen en verharding in de wetgeving. Zorg ervoor dat er netto geen verharding bijkomt.

Hoe pakken we dit aan in Gent?

560 voetbalvelden, zowel bestaand groen als nieuwe natuur, kregen in het RUP Groen (ruimtelijk uitvoeringsplan) een definitieve groene bestemming, met oplossingen waar landbouwers, natuur en bewoners beter van worden. Verspreid over meer dan 100 deelgebieden, beschermen en ontwikkelen we zo 370 hectare natuur, bos en park. We brengen natuur tot in de binnenstad door middel van de groenklimaatassen, een natuur- en waterrijk netwerk dat de binnenstad verbindt met de groenpolen aan de rand van Gent.

Maar we bouwen ook samen met Natuurpunt aan grote aaneengesloten natuur- en valleigebieden aan de rand van de stad zoals in de Assels en de Keuzemeersen, waar een gebied van meer dan 80 hectare herbestemd wordt voor de uitbouw van een natuurpark Levende Leie. Ook het stedelijk landbouwbeleid is pionierswerk. Binnen RUP Groen biedt de Stad kosteloos vervanggronden (voor 27 jaar) aan professionele landbouwers die pachtgronden verliezen om natuur, park of bos te ontwikkelen. Daarnaast zorgt het landbouwbeleid voor een evenwicht tussen de economische opbrengst van landbouwbedrijven en de natuur (bodemgezondheid, waterkwaliteit, biodiversiteit …)

Het doel van natuur-inclusieve landbouw is om een ​​evenwicht te bereiken tussen landbouwproductie en de bescherming en bevordering van natuurlijke hulpbronnen, zoals bodemgezondheid, waterkwaliteit, biodiversiteit en landschapselementen.

De voorbije 10 jaar hebben we heel wat straten en pleinen stevig vergroend in de stadskern en de buitenrand. Bij de heraanleg van straten en pleinen is de basisregel dat we 15%  ontharden en groen voorzien.

Stad Gent stimuleert burgers en bedrijven om de stad samen te vergroenen via subsidies en reglementen. Daarnaast ondersteunen we verenigingen zoals de Geveltuinbrigade en bewonersgroepen om collectieve onthardingsprojecten te realiseren.

Met de stedenbouwkundige ‘bouwblokvisie’ zorgen we ervoor dat we bij bouwprojecten de groenruimtes in de stad zo groot mogelijk maken.

 

Ons toekomstidee voor Gent

 

We creëren een Gentse toegangspoort  voor Nationaal Park Scheldevallei. De Groenpool Gentbrugse Meersen-Damvallei wordt dé toegangspoort voor het Nationaal Park Scheldevallei. In de toegangspoort zelf versterken we niet alleen de natuurwaarden, maar investeren we ook in de uitbouw van de onthaalinfrastructuur, zodat meer Gentenaars kunnen genieten van natuur dichtbij.

 

We vragen aan een volgende Vlaamse Regering om:

  • Van Vlaanderen een wereldwijde voortrekker te maken op vlak van circulaire economie. Haal circulaire economie uit de experimenteerfase door de principes toe te passen op grote schaal via een circulariteitstoets bij nieuwe regelgeving en te investeren in de ontwikkeling van hernieuwbare, circulaire en klimaat neutrale industriële clusters.
  • Van Vlaanderen een topregio voor duurzame industrie te maken zoals groen staal, duurzame chemie en circulaire maakindustrie te maken, met een klimaatpact voor een duurzame industrie.
  • Oprecht te geloven en te investeren in Sociale Economie. Erken sociale economie als volwaardig onderdeel van de economie en waardeer collectief maatwerk als volwaardige “reguliere job”. Bied voldoende ondersteuning, vereenvoudig de planlast en geef bij overheidsopdrachten voldoende ruimte voor sociale economie.
  • Het decreet Individueel Maatwerk te evalueren en ook hier werk te maken van administratieve vereenvoudiging. Het statuut is momenteel onzeker en de kennis die collectieve maatwerkbedrijven kunnen bieden in begeleiding van reguliere bedrijven wordt onvoldoende gebruikt.

 

We vragen aan een volgende federale Regering om:

  • Een humaan migratiebeleid uit te werken, waarbij een heldere visie op arbeidsmigratie wordt ontwikkeld. Naast werkbare jobs voor de bestaande werkenden en werkzoekenden, zal ook migratie een onderdeel zijn van de arbeidsmarkt van de toekomst. Voorzie handvaten voor een aantrekkelijk woon- en werkklimaat, een verwelkomend en soepel toelatingsbeleid.

 

Hoe pakken we dit aan in Gent?

Als technologiehoofdstad van Europa zet Gent in op ‘clean technologie’ om de omschakeling van een lineaire naar circulaire economie te versnellen. Rond plastics en bouwmaterialen waren we partner in de projecten Capture, PlastiCity en Urbcon. Met tal van projecten ondersteunen we circulaire doeners en ondernemers richting circulaire businessmodellen.

We zetten in op het garanderen van de bereikbaarheid van onze Gentse haven o.a. via initiatieven zoals Max Mobiel. We gaan discriminatie door middel van praktijktesten tegen. We zetten in op bij- en herscholing en taallessen. Het Gentse Jobteam is actief aanwezig in buurten en wijken en streeft naar een intense samenwerking tussen armoedeorganisaties, welzijnsorganisaties, VDAB, OCMW, sociale economie, gezondheid en onderwijs. We bouwen welzijnshubs uit en zetten in op e-inclusie.

We ondersteunen de Gentse sociale economie vandaag al via de samenwerking met Jobteam om mensen naar een job in die sector te leiden. Maar ook via een bedrijvenplatform om de Gentse sociale economie samen te brengen en te verbinden met de Stad. En via verschillende initiatieven en aanvullende financiering maken we de Gentse sociale economie bekend bij potentiële aankopers en klanten.

Ons toekomstidee voor Gent

 

Gent gaat voluit voor de transitie naar circulaire hoofdstad van België. ReSourceGhent brengt stakeholders, burgers en beleidsmakers samen om vanuit een integrale aanpak het pad te effenen naar de jobs en economie van de toekomst. Daarvoor wordt er ruimte in de stad gemaakt met circulaire bedrijvigheid en een levendige gemeenschap waar elke inwoner bijdraagt aan en profiteert van de transitie naar een circulaire economie. Dit initiatief benut het potentieel van alle burgers door op maat gemaakte kansen te creëren die aansluiten bij de unieke vaardigheden, interesses en de circulaire behoeften van de stad.

We vragen aan de volgende Vlaamse Regering om:

  • Het lerarentekort kordaat aan te pakken. De focus ligt nu sterk op het niveau van het onderwijs, maar als er geen leerkracht voor de klas staat, kan niemand ook het niveau garanderen. Bijkomend geldt dat de meest kwetsbare leerlingen het meest geconfronteerd worden met het lerarentekort. Ondersteun schoolteams van precaire groepen extra.
  • Werk te maken van gelijke onderwijskansen via en het inzetten van Nederlands én van thuistalen, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Gebruik ook andere momenten tijdens de schooltijd om in te zetten op andere belangrijke aspecten van opgroeien. Zoals de middagopvang, dat niet enkel een eetmoment is maar waarbij ook taal en andere levensvaardigheden worden  gestimuleerd
  • De dubbele contingentering opnieuw in te voeren en dus scholen te verplichten om plekken vrij te houden voor kwetsbare leerlingen om zo een sociale mix echt mogelijk te maken.
  • Het invoeren van een nieuw systeem van (deeltijds) onderwijs, als volwaardige leerweg naast voltijds onderwijs en duaal leren (=combinatie van formeel onderwijs met praktijkervaring op een werkplek). Dit maakt maatwerk mogelijk zodat leerlingen volgens hun eigen noden begeleid worden richting concrete vaardigheden.
  • Drempels in het onderwijs te verlagen via een “Brede Kinddag”. Leren gebeurt niet alleen op school, ook daarbuiten zijn talrijke leerkansen, maar die zijn allesbehalve toegankelijk voor alle kinderen.
  • Werk te maken van een Vlaams plan voor de kinderopvang met bijkomende middelen. We willen een uitbreiding van de inkomens-gerelateerde kinderopvang en een subsidiëringssysteem dat de financiële leefbaarheid voor organisatoren van kinderopvang garandeert. Daar bovenop ook een focus op duurzaamheid, veiligheid, kwaliteit en toegankelijkheid voor alle gezinnen. Tenslotte ook betere arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden voor de medewerkers in de kinderopvang.
  • Een haalbare werkdruk te verzekeren in de kinderopvang (maximaal vijf kinderen per begeleider) en een volwaardig statuut met voldoende sociale bescherming voor het personeel. Maak kind-vrije uren mogelijk voor opleiding, overleg, etc.
  • De nieuwe voorrangsregels in de kinderopvang af te schaffen. Keer terug naar het oude systeem: minstens 20% van de inkomens-gerelateerde plaatsen moeten kwetsbare gezinnen bereiken. Het huidige systeem duwt kwetsbaren en mensen die niet voltijds werken weg.
  • Werk te maken van de financiering van buitenschoolse opvang en vrijetijdsactiviteiten.
  • De wachtlijsten weg te werken in de jeugdzorg, bij de begeleiding voor kinderen met een beperking en in de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen. Investeer in mentaal welzijn voor jongeren zodat de kerntaak van de OverKop-huizen (ondersteunen van jongeren tot 25 jaar door middel van toegankelijke, fijne activiteiten) overeind kan blijven. Aan pioniersplekken als deze krijgen steeds meer taken toegewezen die hen afleiden van de essentie van hun taak.
  • Toekomstgerichte, ruime structurele subsidiekaders te voorzien die het jeugdwerk niet louter als experimenteel beschouwen. Bied dus niet enkel projectsubsidies aan maar toon vertrouwen en voorzie structurele groeimiddelen voor vernieuwend jeugdwerk.

 

Hoe pakken we dit aan in Gent?

We zetten in op het wegwerken van het lerarentekort via directe en indirecte acties: infobeurzen voor zij-instromers, potentiële zij-instromers matchen met een school om van onderwijs te kunnen proeven, waarderende acties op themadagen zoals Dag van de leraar/directeur, ondersteunen en versterken van schoolteams in grootstedelijke uitdagingen en het ontzorgen van deze teams via brugfiguren en Brede School-werking.

We inspireren en versterken schoolteams rond een meertalige aanpak. We ondersteunen de voormalige CLW’s met extra middelen om de pijnpunten van het invoeren van duaal leren mee te ondersteunen. We investeren zelf extra stadsmiddelen in kinderopvang (o.a. in kansarme wijken).

We hebben de samenwerking met en de ondersteuning van organisaties in het jeugdwelzijnswerk drastisch verhoogd. Zowel de gevestigde organisaties als organisaties die de voorbije jaren van onderuit zijn ontstaan. Hun werking is een hefboom voor jongeren in onze stad. We koppelen daarom hun werking aan die van de stedelijke jeugddienst om het beleid te informeren. Zo houden we de vinger aan de pols van wat leeft en wat de noden zijn van de Gentse jongeren. De verenigingen die willen opschalen, botsen echter op stroeve subsidiekaders op bovenlokaal niveau en zien zo hun interdisciplinaire werking vaak afgestraft – terwijl hun kracht net ligt in de verankering in de wijken én hun overstijgen van beleidshokjes.

We bouwen op de erfenis van het traject dat van Gent de kindvriendelijke stad bij uitstek maakte om ook tieners en jongeren meer ruimte en een duidelijke stem te geven in het beleid. Tijdens het jaar waarin Gent Europese Jongerenhoofdstad is, nemen we en grote sprong voorwaarts en zorgen we voor blijvende aandacht voor jongeren in de publieke ruimte, in het stedelijk weefsel en de werking van de stadsdiensten. Het ontbreken van een jongeren-reflex op andere bestuursniveaus vormt hierin een rem in het uitrollen van programma’s die relevant zijn voor jongeren en het pure jeugd- of studentenbeleid overstijgen.

 

Ons toekomstidee voor Gent

 

Elke schooldag is een Brede Schooldag. De school als ontmoetings- en steunplek voor kinderen, jongeren en ouders, met een breed aanbod naast de onderwijsopdracht. De school is een draaischijf waar partners de school en ouders ontzorgen. We schakelen naar hulpverlening, het is een plek waar ouders elkaar vinden, waar kinderen ondersteund worden, waar ze een lekkere, gezonde en duurzame maaltijd krijgen, waar er een goed aanbod van opvang en vrije tijd is, waar een warme overgang is tussen opvang, school en gezin. Zo zorgen we voor eerlijke kansen in de brede leer- en leefomgeving van kinderen en jongeren en ontzorgen we hun ouders.

We vragen aan de volgende Vlaamse regering om:

  • De voorwaarden voor aanwervingen bij de lokale overheid te versoepelen om ook de onzichtbare drempels voor een meer diverse instroom bij het personeel weg te nemen. Inclusief het onderscheid tussen een verkorte en een volledige aanwervingsprocedure.
  • Toegankelijke en gratis inburgeringstrajecten te voorzien.
  • Praktijktesten op de woning- en arbeidsmarkt in de wetgeving te verankeren en een geloofwaardige bijdrage van de Vlaamse regering te leveren aan een nationaal actieplan tegen discriminatie.
  • Werk te maken van laagdrempelig onthaal van slachtoffers van discriminatie.

 

Hoe pakken we dit aan in Gent?

We staan zelf in voor de praktijktesten op de arbeids- en woonmarkt en bewezen dat deze zinvol zijn in ons streven naar een discriminatie-vrije samenleving.

We komen nog steeds financieel tussen voor de lessen NT2 (Nederlands als tweede taal) en MO (onderwijs in moedertaal) voor verplichte inburgeraars die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming. We betalen dit momenteel met lokale middelen, die beter kunnen geïnvesteerd worden in andere inburgeringsinitiatieven. Zo draaien de nieuwe participatietrajecten voor inburgeraars ook  grotendeels op lokale middelen.

 

Ons toekomstidee voor Gent

 

We maken komaf met discriminatie op de woon- en arbeidsmarkt, ook door juridisch te vervolgen. We zullen deze procedure als stad mee financieel ondersteunen duidelijk te maken dat we discriminatie in Gent niet langer dulden.

Het uitvoeren van praktijktesten op de woningmarkt blijft nodig. Als anderen nalaten initiatieven hierrond te nemen, willen we dat tegen professionele makelaars die blijvend discrimineren effectief een burgerrechtelijke procedure wordt opgestart als laatste mogelijkheid om discriminerende makelaars te sanctioneren. Hetzelfde geldt voor discriminatie op de arbeidsmarkt. Als praktijktesten tonen dat werkgevers discrimineren, moeten zij juridisch vervolgd worden.

We vragen aan de volgende Vlaamse regering om:

  • Betaalbare en toegankelijke toegang tot cultuur te verzekeren.
  • Substantieel meer te investeren in kunst en cultuur: naast vaste financieringslijnen voor de grotere entiteiten en cultuurhuizen zouden de middelen vooral moeten gaan naar nieuwe makers, naar kruisbestuiving, naar digitalisering en internationalisering die op hun manier ook weer een nieuw publiek aantrekken.
  • Te zorgen voor een sterk sociale statuut van kunstenaars en kunstorganisaties door voldoende middelen en voorwaarden te geven zodat ze ook kwalitatieve werkgevers kunnen zijn waarbij rechtvaardige lonen en werkbaar werk gegarandeerd kunnen worden.
  • De financiering voor onroerende erfgoedgebouwen aan te passen aan de reële omvang van de nodige investeringen. We vragen vanuit Groen Gent een specifieke restauratiepremie voor Vlaamse kunststeden. De achterstand is immers groot en steden kunnen dit niet alleen inhalen.

 

Hoe pakken we dit aan in Gent?

We investeren lokale middelen in de Uitpas zodat iedere Gentenaar, jong en oud, kan deelnemen aan en proeven van het uitgebreide Gentse cultuuraanbod. Zo kan wie het moeilijker heeft aan een verlaagd tarief een cultuurhuis bezoeken of deelnemen aan een ontspannende activiteit. 

We bieden spelers uit de cultuursector die daar nood aan hebben projectmatige en structureel financiële ondersteuning . We doen onze duit in het zakje om infrastructuur (zoals gebouwen, werkinstrumenten …) mee te financieren en in te zetten op tijdelijke invullingen om zo zuurstof te geven aan jonge en experimentele makers. Waar we ondersteunen vanuit het lokale niveau, doen we dat met aandacht voor de haalbaarheid op vlak van economische, sociale en ecologische duurzaamheid. Zodra initiatieven opschalen hebben we een Vlaamse Overheid nodig die deze aandachtspunten met ons deelt.

 

Ons toekomstidee voor Gent

 

Gent krijgt rondreizende Expressie Eilanden. Het zijn innovatieve, multifunctionele mobiele ruimtes die als kameleon binnen het stedelijke weefsel van Gent fungeren. Deze eilanden zijn zo ontworpen dat ze een breed spectrum aan culturele activiteiten kunnen ondersteunen, van optredens en exposities tot workshops, gemeenschapsbijeenkomsten maar ook witruimte tot diep in de wijken. Het flexibele ontwerp maakt het mogelijk om de inrichting en technische uitrusting snel aan te passen aan de specifieke behoeften van elke activiteit, waardoor de expressie eilanden een centrale rol spelen in het toegankelijk maken van cultuur voor elke Gentenaar.

We vragen aan de volgende Vlaamse regering om:

  • Een jaarlijkse groeinorm voor het welzijnsbudget te bepalen, zoals die federaal voor de gezondheidszorg bestaat. Als meer mensen zorg nodig hebben, moeten er meer middelen zijn.
  • De eerstelijnshulpverlening te versterken.
  • De geestelijke gezondheidszorg de middelen toe te kennen die nodig zijn om de wachtlijsten weg te werken.
  • Te investeren in voldoende plaatsen in de jeugdhulp, in de ondersteuning voor kinderen met een beperking, de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en gezondheidszorg in het algemeen.

We vragen aan de volgende federale regering:

  • Het mantelzorgverlof uit te breiden en te hervormen, zodat je zo lang als nodig kan zorgen voor iemand.

We vragen aan de volgende Vlaamse en Federale Regering om:

  • Voldoende bescherming en intensieve hulp te voorzien voor mensen in acute psychische nood.
  • Eén aanspreekpunt te organiseren voor het hele traject in de geestelijke gezondheidszorg.
  • Dubbel zoveel te investeren in preventie. Het preventiebudget wordt onder andere gebruikt voor vaccinatie, preventie van verslaving en preventieve gezondheidsscreenings
  • Meer in te zetten op wijkgezondheidscentra en medische huizen, waar je artsen en andere zorgverleners kan raadplegen zonder te moeten betalen

 

Hoe pakken we dit aan in Gent?

 De stad financiert de centra voor geestelijke gezondheidszorg, het centrum algemeen welzijnswerk, Overkop , TeJo en ook  de mobiele werkers GGZ in een aantal wijken. Daarnaast zet de Stad psychologen in die tussenkomen vanuit de lokale dienstencentra en vanuit de welzijnsbureaus. We ondersteunen ook preventieve acties, zoals Veerkracht, en acties in kader van Zorgzame buurten.

Maar dit aanbod is onvoldoende. Door de extra inzet van betaalbare eerstelijnspsychologen (met federale Riziv-middelen) is dit aanbod nu veel beter uitgebouwd. Maar deze uitbouw botst op onder financiering van de tweedelijnshulp voor Gentenaars die meer specifieke ondersteuning nodig hebben. Ook de mogelijkheden tot meer preventie en vroege interventie vanuit de gezondheidszorg zijn ontoereikend.

 

Ons toekomstidee voor Gent

 

De zorg- en hulpverlening moet dichter naar de Gentenaar komen. We willen één plek per wijk waar mensen met al hun vragen over welzijn en gezondheid terecht kunnen.

We gaan volop voor buurtgerichte zorg die zo laagdrempelig mogelijk moet zijn. Daarom heeft elke wijk een echte toegangspoort voor het zorgsysteem nodig. In de wijken waar dit nodig is zetten we actief sociale werkers en vrijwilligers in om mensen naar deze hulpverlening te begeleiden, zodat alle Gentenaars de zorg krijgen waar ze recht op hebben.  We beginnen onze zoektocht naar deze toegangspoorten met de  bestaande en laagdrempelige ontmoetingsplekken in de wijken, waar we zorg en ontmoeting dan verder kunnen koppelen.

Recent responses