We vragen aan de volgende Vlaamse Regering om:
- Plannen te maken en uit te voeren om de gebieden rond alle rivieren te beschermen tegen wateroverlast door ruimte te voorzien om water op te vangen en vertraagd af te voeren. Zet in op het bestrijden van het laten afslijten van grond door stromend water.. Creëer meer open ruimte. Maak voor de Gentse regio een snoer van overstroombare gebieden die zode valleien in de regio beschermen. Die moeten als een spons overtollig water opvangen en nadien terug langzaam afgeven. Dat biedt niet alleen ruimte voor water maar zorgt ook voor nieuwe kansen voor natuur en ontspanning.
- De factuur van de betonstop niet langer door te schuiven naar de steden en gemeenten.-Pas de zogenaamde ‘planschaderegeling’ aan zodat het betaalbaar is voor lokale besturen om de functie van percelen te wijzigen. Maak de bouwshift betaalbaar en zorg er op die manier voor dat het bewaren van open ruimte haalbaar wordt.
- Veranker de ruimteneutraliteit voor groen en verharding in de wetgeving. Zorg ervoor dat er netto geen verharding bijkomt.
Hoe pakken we dit aan in Gent?
560 voetbalvelden, zowel bestaand groen als nieuwe natuur, kregen in het RUP Groen (ruimtelijk uitvoeringsplan) een definitieve groene bestemming, met oplossingen waar landbouwers, natuur en bewoners beter van worden. Verspreid over meer dan 100 deelgebieden, beschermen en ontwikkelen we zo 370 hectare natuur, bos en park. We brengen natuur tot in de binnenstad door middel van de groenklimaatassen, een natuur- en waterrijk netwerk dat de binnenstad verbindt met de groenpolen aan de rand van Gent.
Maar we bouwen ook samen met Natuurpunt aan grote aaneengesloten natuur- en valleigebieden aan de rand van de stad zoals in de Assels en de Keuzemeersen, waar een gebied van meer dan 80 hectare herbestemd wordt voor de uitbouw van een natuurpark Levende Leie. Ook het stedelijk landbouwbeleid is pionierswerk. Binnen RUP Groen biedt de Stad kosteloos vervanggronden (voor 27 jaar) aan professionele landbouwers die pachtgronden verliezen om natuur, park of bos te ontwikkelen. Daarnaast zorgt het landbouwbeleid voor een evenwicht tussen de economische opbrengst van landbouwbedrijven en de natuur (bodemgezondheid, waterkwaliteit, biodiversiteit …)
Het doel van natuur-inclusieve landbouw is om een evenwicht te bereiken tussen landbouwproductie en de bescherming en bevordering van natuurlijke hulpbronnen, zoals bodemgezondheid, waterkwaliteit, biodiversiteit en landschapselementen.
De voorbije 10 jaar hebben we heel wat straten en pleinen stevig vergroend in de stadskern en de buitenrand. Bij de heraanleg van straten en pleinen is de basisregel dat we 15% ontharden en groen voorzien.
Stad Gent stimuleert burgers en bedrijven om de stad samen te vergroenen via subsidies en reglementen. Daarnaast ondersteunen we verenigingen zoals de Geveltuinbrigade en bewonersgroepen om collectieve onthardingsprojecten te realiseren.
Met de stedenbouwkundige ‘bouwblokvisie’ zorgen we ervoor dat we bij bouwprojecten de groenruimtes in de stad zo groot mogelijk maken.
Ons toekomstidee voor Gent
We creëren een Gentse toegangspoort voor Nationaal Park Scheldevallei. De Groenpool Gentbrugse Meersen-Damvallei wordt dé toegangspoort voor het Nationaal Park Scheldevallei. In de toegangspoort zelf versterken we niet alleen de natuurwaarden, maar investeren we ook in de uitbouw van de onthaalinfrastructuur, zodat meer Gentenaars kunnen genieten van natuur dichtbij.