We vragen aan de volgende Vlaamse en federale regering om:
- Een grondige Tax shift te realiseren waarbij fossiele energie duurder wordt en duurzame energie (elektriciteit) goedkoper. Een Tax shift is cruciaal om de energietransitie te versnellen. Geef lokale besturen een duidelijk traject om fossiele energie in fases volledig af te bouwen.
- De Europese ETS2-middelen in te zetten voor het financieren van lokale klimaatplannen, en in het bijzonder op de energierenovatie van gebouwen. Zo kunnen we Gentenaars via een rollend fonds helpen om met deze Europese middelen hun woning duurzaam te verbouwen. Met focus op kwetsbare inwoners en kleine ondernemingen.
- Hervorm de Vlaamse regeling voor energiedelen. Verleg de focus van individuele oplossingen naar energiegemeenschappen zoals burgercoöperaties. Geef deze alle ontwikkelkansen om ervoor te zorgen dat alle daken optimaal gebruikt worden om energie op te wekken. Vergemakkelijk energiedelen binnen één gebouw, onder andere door de energiestromen binnen het gebouw te ontheffen van nettarieven en heffingen.
We vragen aan de volgende Vlaamse regering én aan Europa om:
- Om de verantwoordelijkheid van de producenten uit te breiden. De producent, en niet de belastingbetaler, moet opdraaien voor de opruim- en verwerkingskost van vervuilende wegwerpplastics en zwerfvuil, en voor de financiering van hersteldiensten. Verstreng de Single Use Plastic (SUP).
- Eindelijk statiegeld in te voeren op blikjes en alle plastic flessen zodat we verpakkingen vaker en beter kunnen hergebruiken. En dit het best via een klassiek systeem waarbij je statiegeld in de winkel kan terugkrijgen.
- Heldere keuzes te maken rond de toekomst van Vlaamse afvalverbranding. Maak een regionale afvalverbrandingsstrategie. Zo kunnen we in de toekomst het Gentse huishoudelijk afval verbranden in een klimaat neutrale verbrandingsoven. Zorg er ook voor dat we meer klimaatneutraal kunnen verbranden door de schaal te vergoten.
Hoe pakken we dit aan in Gent?
We ontwikkelden een warmtevisie zodat we fossielvrij kunnen verwarmen tegen 2050. We hebben tal van proefprojecten opgezet om de warmtetransitie te kunnen realiseren tastbaar te maken. We hervormden de bedrijfsbelasting. Die is nu niet langer gebaseerd op de drijfkracht van motoren maar op energieverbruik (naar CO2-uitstoot). We zetten als aandeelhouder druk op Fluvius, Fluxys en Elia om de transitie te versnellen.
We zetten vanuit Gent heel sterk in op sensibilisering en preventie rond afval. We doen dat via verschillende acties: de Kringwinkels, repair café’s, afvalarme feesten, circuit circulair, een leensysteem voor herbruikbare luiers, enzovoort. Maar de hoeveelheid afval en het zwerfvuil kunnen we in de stad pas drastisch laten dalen als Vlaanderen de bron ervan structureel aanpakt.
In afwachting van een Vlaamse afvalverbrandingsstrategie, investeren we vanuit Gent om en bij de 120 miljoen euro voor de komende 18 jaar. Parallel aan deze tijdelijke oplossing werken we mee aan het traject van OVAM om de verbrandingscapaciteit ecologisch en economisch te optimaliseren in Vlaanderen.
Ons toekomstidee voor Gent
We renoveren appartementen collectief. De helft van de Gentse woningen zijn appartementen. Om die te renoveren naar comfortabele en energiezuinige woningen, pakken we het collectief aan. Vanuit de stad wordt gezorgd voor begeleiding en financiering. Naast technische begeleiding en begeleiding voor de vereniging van mede-eigenaren, zetten we extra in op sociale begeleiding en financiering voor bewoners met beperkte financiële middelen.