6. Maak de omslag naar een innovatief en circulair ondernemerschap met inclusieve en werkbare jobs

We vragen aan een volgende Vlaamse Regering om:

  • Van Vlaanderen een wereldwijde voortrekker te maken op vlak van circulaire economie. Haal circulaire economie uit de experimenteerfase door de principes toe te passen op grote schaal via een circulariteitstoets bij nieuwe regelgeving en te investeren in de ontwikkeling van hernieuwbare, circulaire en klimaat neutrale industriële clusters.
  • Van Vlaanderen een topregio voor duurzame industrie te maken zoals groen staal, duurzame chemie en circulaire maakindustrie te maken, met een klimaatpact voor een duurzame industrie.
  • Oprecht te geloven en te investeren in Sociale Economie. Erken sociale economie als volwaardig onderdeel van de economie en waardeer collectief maatwerk als volwaardige “reguliere job”. Bied voldoende ondersteuning, vereenvoudig de planlast en geef bij overheidsopdrachten voldoende ruimte voor sociale economie.
  • Het decreet Individueel Maatwerk te evalueren en ook hier werk te maken van administratieve vereenvoudiging. Het statuut is momenteel onzeker en de kennis die collectieve maatwerkbedrijven kunnen bieden in begeleiding van reguliere bedrijven wordt onvoldoende gebruikt.

 

We vragen aan een volgende federale Regering om:

  • Een humaan migratiebeleid uit te werken, waarbij een heldere visie op arbeidsmigratie wordt ontwikkeld. Naast werkbare jobs voor de bestaande werkenden en werkzoekenden, zal ook migratie een onderdeel zijn van de arbeidsmarkt van de toekomst. Voorzie handvaten voor een aantrekkelijk woon- en werkklimaat, een verwelkomend en soepel toelatingsbeleid.

 

Hoe pakken we dit aan in Gent?

Als technologiehoofdstad van Europa zet Gent in op ‘clean technologie’ om de omschakeling van een lineaire naar circulaire economie te versnellen. Rond plastics en bouwmaterialen waren we partner in de projecten Capture, PlastiCity en Urbcon. Met tal van projecten ondersteunen we circulaire doeners en ondernemers richting circulaire businessmodellen.

We zetten in op het garanderen van de bereikbaarheid van onze Gentse haven o.a. via initiatieven zoals Max Mobiel. We gaan discriminatie door middel van praktijktesten tegen. We zetten in op bij- en herscholing en taallessen. Het Gentse Jobteam is actief aanwezig in buurten en wijken en streeft naar een intense samenwerking tussen armoedeorganisaties, welzijnsorganisaties, VDAB, OCMW, sociale economie, gezondheid en onderwijs. We bouwen welzijnshubs uit en zetten in op e-inclusie.

We ondersteunen de Gentse sociale economie vandaag al via de samenwerking met Jobteam om mensen naar een job in die sector te leiden. Maar ook via een bedrijvenplatform om de Gentse sociale economie samen te brengen en te verbinden met de Stad. En via verschillende initiatieven en aanvullende financiering maken we de Gentse sociale economie bekend bij potentiële aankopers en klanten.

Ons toekomstidee voor Gent

 

Gent gaat voluit voor de transitie naar circulaire hoofdstad van België. ReSourceGhent brengt stakeholders, burgers en beleidsmakers samen om vanuit een integrale aanpak het pad te effenen naar de jobs en economie van de toekomst. Daarvoor wordt er ruimte in de stad gemaakt met circulaire bedrijvigheid en een levendige gemeenschap waar elke inwoner bijdraagt aan en profiteert van de transitie naar een circulaire economie. Dit initiatief benut het potentieel van alle burgers door op maat gemaakte kansen te creëren die aansluiten bij de unieke vaardigheden, interesses en de circulaire behoeften van de stad.

Recent responses