We vragen aan de volgende Vlaamse Regering om:
- Het realiseren van meer sociale woningen serieus te nemen. Leg een sociale norm op zodat private ontwikkelaars verplicht zijn een minimum aandeel sociale woningen te realiseren.
- Het recht op wonen voorop te zetten. Ondersteun lokale woonmaatschappijen in het begeleiden van de sociale huurder, niet in het sanctioneren ervan. Schaf onnodige regeltjes en voorwaarden die sociale huurders opgelegd krijgen, af.
- Een regulering van de private huurprijzen mogelijk te maken. Veranker lokale oplossingen in een decreet, zoals budgethuur (je huur is afhankelijk van je inkomen) en hospita wonen (wanneer je als student een kamer huurt bij een oudere persoon).
- De ontwrichting van de woonmarkt tegengaan door niet gereglementeerde logementen voor toeristen aan te pakken. Ze ontwrichten ook de hotel- en logiessector zelf. Toerisme Vlaanderen controleert de voorwaarden om een erkende logeerplek te zijn momenteel niet. Bovendien is het opsporen van huurinkomsten van Airbnb is geen prioriteit voor de belastingdienst.
We vragen aan de volgende Vlaamse en federale regering om:
- Wetgeving rond het beheer en onderhoud van het patrimonium van overheden aan te passen zodat transacties van overheden de prijs niet doen stijgen.
- Concreet vragen we dat voor transacties met een meerwaarde voor de maatschappij, de marktprijs niet standaard de norm is.
Hoe pakken we dit aan in Gent?
Sociale huisvesting is dé oplossing voor gezinnen met een laag inkomen. We willen groeien van 15.000 naar 25.000 sociale woningen, want zoveel sociale woningen zijn er echt nodig in Gent. Sociale woningen vormen zo 20% van de Gentse woningen. Een reëel aandeel voor een reële behoefte.
Daarom zetten we nu al onze eigen stadsgronden in voor sociale huisvesting. We maken middelen vrij om te investeren in de woonmaatschappij Thuispunt Gent (deze legislatuur 39 miljoen euro) om het aantal sociale woningen te laten groeien én de woningen energiezuinig te maken. En waar mogelijk zorgen we ervoor dat er in de private bouw een deel sociale woningen zijn. We realiseren dit via ruimtelijke uitvoeringsplannen en onderhandelingen met ontwikkelaars.
Ons toekomstidee voor Gent
We creëren een thematisch RUP sociaal wonen. Om op termijn tot 20% sociale huurwoningen te kunnen groeien, zijn er extra gronden en bouwmogelijkheden nodig. In elk nieuw RUP hiertoe kansen bieden is goed, maar een thematisch RUP sociaal wonen kan verschillende zones specifiek voor sociaal wonen bestemmen en zo actief bijkomend bouwaanbod creëren en dit zelfs verspreid over de stad.