Zwem jij binnenkort in openlucht aan het Gravensteen?

29 Juni 2023

Zwem jij binnenkort in openlucht aan het Gravensteen?

Spring zeker met ons mee op zondag 9 juli om 15 uur aan Portus Ganda!

De eerste hittegolf hebben we net achter de rug en we snakken alweer naar wat verkoeling. Voor oververhitte Gentenaren is er goed nieuws: de stad zoekt in sneltempo naar properder en méér zwemwater in openlucht. Ook raadslid Sara Matthieu heeft zin in een plons op een hete zomerdag en vroeg aan schepen voor Publieke Ruimte Filip Watteeuw hoe we de Gentenaren meer verfrissing kunnen bieden. Schepen Watteeuw heeft wel enkele ideeën waar dat eventueel zou kunnen. 

Gentenaren snakken naar verfrissing

"De zomers in onze stad worden steeds warmer en daarom snakken Gentenaren naar verfrissing. Stad Gent vraagt al lang om de strenge regels van de Vlaamse Overheid te versoepelen. Bijna alle Gentse waterlopen vallen onder het beheer van De Vlaamse Waterweg, en dat moet anders." zegt schepen Filip Watteeuw.

"Groen pleit er al lang voor om als stad zelf te beslissen waar Gentenaren mogen zwemmen." - Sara Matthieu, gemeenteraadslid

Sara: "Groen pleit er al lang voor om als stad zelf te beslissen waar Gentenaren mogen zwemmen. De waterkwaliteit moet altijd voorop staan. De versoepeling is goed nieuws, al hadden we het liever omgekeerd gezien: dat zwemmen overal mogelijk is tenzij het uitdrukkelijk niet kan. In Nederland is dat al lang het geval."

Waar in Gent mag je binnenkort zwemmen?

Vandaag zijn de regels voor watersporten zoals kajakken, waarbij men niet voortdurend in het water verblijft, minder streng. Deze sporten zijn wel al toegestaan op de waterlopen in Gent.

Volgens schepen Watteeuw mag de Gentenaar zich binnenkort opmaken voor nog meer verfrissing: "Op warme dagen loopt het storm in de Blaarmeersen."

"We wachten vol ongeduld op de nieuwe Vlaamse regelgeving waardoor we als stad zelf kunnen beslissen waar zwemmen toegelaten is." - Filip Watteeuw, schepen van Publieke Ruimte

"Er is duidelijk véél nood aan verfrissing en Gent heeft voldoende openbare waterlopen. We wachten vol ongeduld op de nieuwe Vlaamse regelgeving waardoor we als stad zelf kunnen beslissen waar zwemmen toegelaten is, op voorwaarde dat de waterkwaliteit voldoende goed is."

Iconische locaties

Schepen Watteeuw onderzoekt enkele iconische locaties: "We onderzoeken momenteel de waterkwaliteit van enkele toplocaties waaronder de Achtervisserij, Franse Vaart, Houtdok, Malem, Gentbruggesluis, Keizerspark en de Portus Ganda.

Bovendien schuiven we nog vier extra locaties naar voren: het Gravensteen, de Coupure, de Krook en De Reep. Als er snel groen licht komt, is dat al mogelijk vanaf volgende zomer."

Spring met ons mee!

Naar jaarlijkse gewoonte is Groen Gent er weer bij op de Big Jump op zaterdag 9 juli. Daar hameren we op de nood aan proper openbaar zwemwater. Spring zeker met ons mee op zondag 9 juli om 15 uur aan Portus Ganda. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? 
Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.

Op de hoogte blijven van het nieuws van en over Filip? 
Schrijf je dan in op de persoonlijke nieuwsbrief van Filip.