Toppers uit 2023

21 December 2023

Toppers uit 2023

"Ik blik tevreden en trots terug, en dat dankzij de vele inspanningen en het enthousiasme van alle stadsdiensten en IVAGO."

2023 was goed gevuld met 'toppers', en met vele momenten om nooit te vergeten. Bram Van Braeckevelt blikt terug op twaalf maanden vol feest, met veel toerisme, werkbaar werk voor iedereen en dat alles in een propere stad. Heel wat verwezenlijkingen om op terug te kijken en om vol goede moed aan 2024 te beginnen. 

Het was een bewogen jaar, en dat bedoel ik niet negatief. Eerder letterlijk. 2023 was een jaar waarin betrokken stadsdiensten, IVAGO en mijn kabinet steeds in beweging waren.

Voor het dagelijkse te realiseren, om te pionieren en te innoveren. Eén iets er uitpikken is dan ook moeilijk. Maar wat moet, moet. Ik kies dan toch voor deze vier voltreffers: 

Geslaagde Gentse Feesten

In de pers: De goesting is groot in Gent: tien dagen feesten in cijfers (Gent) | De Standaard

De 180e verjaardag was een topeditie. Een beter gevuld namiddagprogrammatie en een Gentse Feesten die meer voor en door jongeren wordt gemaakt, het zijn bewuste stappen om een bijna twee eeuwenoude traditie in goede conditie te houden.

Ook in 2024 kiezen we verder voor het pad van vernieuwing, zonder af te doen op tradities, en zetten we maximaal in op een return voor Gentse vrijwilligers en het creëren van nieuwe ervaringen.

BeCode

In de pers: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/09/11/becode-gent/

Het Arbeidspact ligt me nauw aan het hart. De projecten die we ondersteunen, gaan op innovatieve manieren met werkbaar werk voor iedereen aan de slag.

Zo ging ik op bezoek bij het project van BeCode dat introductiecursussen voor IT-beroepen aanbiedt. In het Engels en in kleine groepjes.

Kortom: Op maat van doelgroepen die we moeilijker bereiken. En goed nieuws voor 2024: VDAB merkte BeCode op en geeft het een erkenning waardoor het traject duurzaam wordt verankerd. 

Vernieuwde recyclageparken

In de pers: Het is weer open, al wordt het even wennen: zo ziet het nieuwe recyclagepark in de Proeftuinstraat er uit (Gent) | Het Nieuwsblad

In oktober opende het eerste vernieuwde recyclagepark. In een mum van tijd werden de parken verbouwd, en dat volgens een schema dat zo weinig mogelijk impact had op de bezoeker. Echt knap.

Een andere indeling, met een betalende en niet-betalende zone, en heel wat aangepaste technieken. Zo kom je het park binnen met je identiteitskaart, weeg je vlot dankzij de allernieuwste systemen ...

Vlaanderen verplichtte ons om brandbaar grofvuil betalend te maken, maar de aanpassingen aan de parken gaven ons ook de kans om nog meer in te zetten op hergebruik en goed sorteren. 

Hotelspreidingsplan 

In de pers: Gent wil geen nieuwe hotels meer in het centrum: “Wij zijn Brugge niet” | Gent | hln.be

In Gent wordt er gewoond, gewerkt, ontspannen ... Daarom is het belangrijk om maximaal aandacht te hebben voor de Gentenaren in een stad met toeristen.

Om ervoor te zorgen dat de druk op het centrum en op de woningprijzen niet te groot wordt, voeren we een hotelstop in. Vergunningen voor nieuwe hotels met 16 of meer kamers binnen de R40, zullen niet langer afgeleverd worden.

Perfect om beter te spreiden en toeristen de kans de geven de bloeiende wijken rond Gent te leren kennen. 

Een top vier, maar deze stonden ook op mijn shortlist: 

"Een organisatie in beweging zet je niet zomaar stop, en dat wil zeggen dat 2024 nog heel wat in petto heeft! Vol goesting werk ik verder aan lopende projecten en nieuwe uitdagingen!" - Bram Van Braeckevelt, schepen van Netheid, Toerisme, Werk en Feesten

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.