'North Sea Port Talent' officieel over de grenzen heen

29 Juni 2023

'North Sea Port Talent' officieel over de grenzen heen

"Met de oprichting van de ivzw bundelen we meer dan ooit de krachten, en werken havenbedrijven samen aan een gemeenschappelijke agenda." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk

Ons havengebied is één economische regio en dus ook één tewerkstellingspool. Omdat er een landsgrens doorloopt, is het soms onnodig complex om mensen aan werk te helpen. En net daarom slaan in het 'North Seaport Talent'-project Gentse en Nederlandse partners de handen in elkaar en sinds maandag doen ze dat onder de veilige vleugels van een internationale vzw (ivzw). 

Een landsgrens houdt ons niet tegen

In 2023 zijn in North Sea Port 550 bedrijven actief, samen goed voor 102.000 banen. Zo’n 2.000 Vlamingen werken aan Nederlandse zijde en 1.000 Nederlanders aan de Vlaamse kant. Een landsgrens houdt ons duidelijk niet tegen, en daarom is het belangrijk om over de grenzen heen te werken. 

"Een landsgrens houdt ons niet tegen om meer Gentenaren aan het werk te krijgen." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk

"Een landsgrens houdt ons niet tegen om meer Gentenaren aan het werk te krijgen", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk.

Momenteel staan volgens een onderzoek van Voka 3.000 vacatures open bij de Gentse bedrijven in North Sea Port. 

Een ivzw als oplossing

Met de oprichting van de internationale vzw ‘North Sea Port Talent’ gaan Stad Gent, North Sea Port, Voka-VeGHO, VDAB en z’n Nederlandse tegenhanger UWV samen op zoek naar talent. De ivzw wordt het aanspreekpunt voor ondernemingen actief in ons havengebied. 

"Met de oprichting van de ivzw bundelen we meer dan ooit de krachten, en werken havenbedrijven samen aan een gemeenschappelijke agenda", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk.

Wat is North Seaport Talent nu ook alweer? 

Het speciaal samengestelde team van accountmanagers en arbeidsbemiddelaars biedt zowel aan Vlaamse als Nederlandse ondernemingen een op maat gemaakte dienstverlening aan. 'North Sea Port Talent' luistert bij ondernemers welke problemen ze ondervinden om vacatures in te vullen en gaat dan op zoek naar geschikte kandidaten uit Vlaanderen, Nederland en daarbuiten.

En ook ...

Ook voor de opleidingsnoden van de bedrijven in de haven zoekt het centrum een passend antwoord. Het nieuwe centrum moet daarnaast helpen om het havengebied te promoten als aantrekkelijke werkplek, want voor vele potentiële medewerkers is de haven tot op vandaag nog onbekend terrein.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.