Sweatshop trapt actieweek eerlijke handel op gang

08 Oktober 2020

Sweatshop trapt actieweek eerlijke handel op gang

Van 7 tot 17 oktober is het de Week van de Fair Trade, goed voor 10 dagen boordevol activiteiten. Schepen Tine Heyse trapte de actieweek op gang bij het mobiel textielatelier aan het Sint-Pietersstation.

“De Stad Gent is al jaren bezorgd om het lot van textielarbeiders in het Globale Zuiden. De meerderheid van de kleding wordt gemaakt onder slechte arbeidsomstandigheden en er is een schrijnend gebrek aan transparantie in de sector. Door een textielatelier te plaatsen op één van de drukste plekken van Gent, zetten we die problematiek letterlijk en figuurlijk in het middelpunt van de aandacht", zegt Tine Heyse, schepen van Noord-Zuid.

"Door een textielatelier te plaatsen op één van de drukste plekken van Gent, zetten we die problematiek letterlijk en figuurlijk in het middelpunt van de aandacht." - Tine Heyse, schepen van Noord-Zuid

Diversiteit eerlijke handel in de kijker

Maar het draait niet enkel om kleding tijdens de Week van de Fair Trade. Meer dan 20 ondernemers en organisaties zetten acties op om de diversiteit van eerlijke handel in de kijker te zetten. Zo serveert de Vooruit een gratis Just-biertje bij hun dagschotels en bieden Oxfam Wereldwinkels Hello Fair aan, een duurzame maaltijdbox. Benieuwd in het totale plaatje? Surf naar www.gentfairtrade.be.

Aan de vooravond van deze eerlijke week engageerde Stad Gent zich ook om – samen met Fair ICT Flanders – werk te maken van eerste stappen richting fair en circulair ICT.