Reigerspark: mooi voorbeeld van samenwerking tussen de buurt en de Stad

17 December 2020

Reigerspark: mooi voorbeeld van samenwerking tussen de buurt en de Stad

De Stad Gent koopt het Reigerspark in de buurt van het Sint-Pietersstation om het volgend jaar in te richten als groen buurtparkje met buitenklas en hangmatten. Met deze investering wordt er opnieuw een stap gezet in het realiseren en openstellen van meer groen. Raadslid Sara Matthieu bedankte tijdens de gemeenteraad de werkgroep Sint-Pieters-Buiten samen met alle andere betrokkenen: “Het is dankzij hun volgehouden inspanningen dat we binnenkort weer een buurtpark rijker zijn.”

Wat begon met heel wat brieven vanuit de buurt en vragen in de gemeenteraad vanuit onze fractie is stilaan uitgegroeid tot een prachtig voorbeeld van publiek-civiele samenwerking.

Het voorstel om van de plek een groen buurtparkje te maken kwam van enkele buurtbewoners, de werkgroep Sint-Pieters-Buiten, het nabijgelegen Lucernacollege en vzw Mozaïek, een dagcentrum voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Hun project kreeg in 2017 een subsidie uit het 'Burgerbudget'. Er volgde een nauwe betrekking van de buurt bij het ontwerp van de inrichting van het park door het winnen van dat burgerbudget.

Beschermd door RUP Groen

Vorig jaar kreeg de buurt al een extra doorgang in het Reigerspark dankzij de extra aankoop van een klein perceeltje. Dat geeft een rechtstreekse doorgang van het Lucernacollege naar het buurtpark. Volgend jaar wordt het Reigerspark dan uiteindelijk effectief ingericht als openbaar park met een voorpleintje, picknicktafel en mozaïekmuur.

“Met de aankoop die vandaag geagendeerd staat nemen we een belangrijke stap om de droom van de buurt eindelijk te realiseren." - Sara Matthieu, raadslid Groen

Er komt ook een multifunctioneel podiumelement voor buitenklasjes, een boekenschuif en hangmatten en zitstammen om even uit te rusten. Het wordt een plek waar buurtbewoners elkaar ontmoeten, pendelaars onthaasten en kinderen spelen. De buurt wil ook de groene, 'verwilderde' sfeer van het parkje behouden. Dankzij het RUP Groen wordt het Reigerspark herbestemd van woongebied naar parkzone. Dat geeft het buurtpark ook de nodige bescherming.

Met de aankoop van de gronden van het Reigerspark komen we nu stilaan tot de realisatie. Sara beëindigde haar tussenkomst dan ook met de woorden: “Met de aankoop die vandaag geagendeerd staat nemen we een belangrijke stap om de droom van de buurt eindelijk te realiseren. Dank aan het college om dit mogelijk te maken, ik kijk alvast samen met de bewoners enorm uit naar de finale inrichting van het reigersparkje.” 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.