Online aanmelding orgaandonatie meteen een succes

25 Oktober 2019

Online aanmelding orgaandonatie meteen een succes

Raadslid Hafsa El-Bazioui ijvert voor meer administratieve vereenvoudiging , op voorwaarde dat andere kanalen voor digitaal minder geletterden een mogelijkheid blijven. Daarom vroeg ze aan schepen van Burgerzaken Van Hecke informatie op over de nieuwe mogelijkheid om zich online te registreren als orgaandonor.

Op zaterdag 12 oktober 2019 was het de Europese dag voor orgaandonatie en transplantatie. Ook in Gent lieten we deze belangrijke dag niet onopgemerkt passeren. Schepen Mieke Van Hecke kondigde namelijk aan dat het voortaan mogelijk is voor Gentenaars om zich online te registreren als orgaandonor. Tijdens de gemeenteraad vroeg gemeenteraadslid Hafsa El-Bazioui meer informatie over deze nieuwe werkwijze aan de bevoegde schepen.

“Deze stap naar administratieve vereenvoudiging blijkt meteen een groot succes! Maar ook Gentenaars die zich persoonlijk wensen aan te melden bij de Dienst Burgerzaken voor orgaandonatie of dit via het formulier op papier willen doen, moeten welkom blijven” - raadslid Hafsa El-Bazioui 

Volgens de cijfers die de schepen bekendmaakte blijkt deze online mogelijkheid meteen tot resultaten te zorgen. Op slechts tien dagen meldden maar liefst 216 Gentenaars zich als orgaandonor via de website, de voorbije tien maanden ging dit in totaal over 308 Gentenaars.

Maar ook voor Gentenaars die zich persoonlijk wensen aan te melden bij de Dienst Burgerzaken of dit via het formulier op papier willen doen, blijven deze opties mogelijk.

“Deze stap naar administratieve vereenvoudiging blijkt meteen een groot succes! Maar ook Gentenaars die zich persoonlijk wensen aan te melden bij de Dienst Burgerzaken voor orgaandonatie of dit via het formulier op papier willen doen, moeten welkom blijven”, besluit Hafsa. De schepen beaamde dit laatste, de digitale aanmelding is een extra mogelijkheid die wordt aangeboden in Gent.