Groene vooroevers boosten natuur in de stad

23 Februari 2024

Groene vooroevers boosten natuur in de stad

"Het is belangrijk om onze oevers natuur­vrien­de­lij­ker te maken en meer leven te brengen in en rond onze stadswateren."

Op de Achtervisserij, langs de Franse Vaart en aan het Achterdok komen groeneilanden. Met groeneilanden krijgen oever- en watervegetaties een échte boost. Dit is belangrijk voor het natuurlijk evenwicht in de waterlopen. Filip Watteeuw, bevoegd voor water in de stad, kijkt alvast uit naar het extra leven dat de groeneilanden zullen creëren. Wat groeneilanden precies zijn en hoe ze de natuur boosten in de stad lees je hier.

Springplank naar meer leven

Veel van onze waterlopen in het stedelijk milieu zijn versterkt met betonranden voor versterking van de oevers. Denk maar aan de betonnen oevers van de Coupure of de Watersportbaan. Zulke oevers maken het planten en dieren niet makkelijk.

Met groeneilanden krijgen planten en dieren een alternatief. Groeneilanden worden in de waterloop gelegd en functioneren zo als mini-ecosystemen. Ze dienen niet alleen als leefgebied voor fauna en flora maar zuiveren ook het water. En ze helpen ook om het stedelijk milieu te vergroenen.

"Met de groeneilanden hebben we een goed alternatief om meer leef­op­per­vlak­te voor planten en dieren te creëren op en rond het water, zonder dat we moeten compenseren." - Filip Watteeuw, schepen van Waterlopen

"Het is belangrijk om onze oevers natuur­vrien­de­lij­ker te maken en meer leven te brengen in en rond onze stadswateren."

"Gewoon grond aanvoeren om eilanden te maken is moeilijk omdat we dan die ingenomen plaats elders moeten compenseren. En die plaats hebben we dikwijls niet in de stad."

"Met de groeneilanden hebben we een goed alternatief om meer leef­op­per­vlak­te voor planten en dieren te creëren op en rond het water, zonder dat we moeten compenseren", zegt Filip Watteeuw, schepen van Waterlopen.

Kleine installatie, groot effect

De eilanden worden gedeeltelijk gemaakt van kunststof en meten ongeveer 4 vierkante meter. Ze worden vastgemaakt zodat ze er niet vandoor gaan met de wind of de stroming.

Bovenop groeneilanden kunnen oeverplanten bloeien, maar ook onder het eiland groeit en bloeit er heel wat. Tussen de planten boven en onder water vinden heel wat dieren een geschikte plek om zich te verstoppen. En wie weet kan ook wie midden in de stad woont genieten van een broedende watervogel.

Water in de stad

De groene vooroevers passen in het project ‘water in de stad’. Dit is een project dat Stad Gent samen met de Vlaamse Waterweg uitwerkt en gericht is op de herwaardering van water in de stad. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? 
Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.

Op de hoogte blijven van het nieuws van en over Filip? 
Schrijf je dan in op de persoonlijke nieuwsbrief van Filip.