Wijkmobiliteitsplan Dampoort – Oud Gentbrugge ingevoerd. Eindelijk!

02 Mei 2024

Wijkmobiliteitsplan Dampoort – Oud Gentbrugge ingevoerd. Eindelijk!

Hier is lang naar uitgekeken door veel bewoners. Die hoor je meestal niet, maar ze zijn er wel.

Op maandag 29 april ging het wijkmobiliteitsplan Dampoort – Oud Gentbrugge eindelijk officieel van start. De invoering had heel wat voeten in de aarde. Maar meteen na de invoering deed het plan waarvoor het was bedoeld. In de meeste straten was het meteen rustiger. Schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw is erg tevreden dat het plan is ingevoerd.

Ready, set, Go!

‘Hier is lang naar uitgekeken’, zegt Filip, ‘niet enkel door mij, maar vooral door veel bewoners. Die hoor je meestal niet, maar ze zijn er wel.’ Aan de invoering ging een lang proces vooraf. Niet iedereen was akkoord met de voorgestelde maatregelen. De invoering van het plan werd daardoor meermaals uitgesteld.

Om het wijkmobiliteitsplan op maandagochtend 29 april tijdig in te voeren, werd zondagochtend al gestart met het plaatsen van verkeersborden en grondmarkeringen. Geleidelijk aan werd over twee heel druk bewoonde wijken, Dampoort en Oud-Gentbrugge, een volledig nieuw wijkmobiliteitsplan uitgerold, waarbij doorgaand verkeer zo veel mogelijk uit de wijk wordt geweerd. Maandagochtend werden dan de laatste ingrepen gedaan: een filter in de Burvenichstraat en de aanpassing aan Gentbruggebrug.

Evaluatie en bijsturing

Het wijkmobiliteitsplan brengt veel verandering in de wijken. ‘Routes moeten worden aangepast, ingesleten gewoontes bijgesteld. Dat vraagt wat tijd en energie. Ik hoop dat mensen elkaar de tijd gunnen om zich aan te passen aan de nieuwe situatie.’ Zegt Filip. ‘Het is te vroeg om nu al concrete uitspraken te doen, maar indien nodig sturen we snel bij. Zo zal op heel korte termijn de doorstroming op de Dendermondsesteenweg worden bijgestuurd door de verkeerlichten anders af te stellen. Ook de Gentbruggebrug houden we goed in de gaten. ’

Tevreden bewoners

Maandagavond verzamelden enkele tientallen bewoners onderaan Gentbruggebrug om de invoering een feestelijk tintje te geven. ‘Het is belangrijk om te tonen dat er ook heel wat mensen blij zijn dat het wijkmobiliteitsplan eindelijk is ingevoerd. We hebben hier lang op gewacht. Een hoera!-momentje was dus wel op zijn plaats vonden we.’ zegt buurtbewoner Caroline Van Peteghem. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.

Nieuwsbrief Filip 

Op de hoogte blijven van het nieuws van en over Filip? Schrijf je dan in op de persoonlijke nieuwsbrief van Filip.