De PLEK waar je moet zijn

25 April 2024

De PLEK waar je moet zijn

"GIFTSHOP Gent toont hoe we een stad mét toeristen kunnen zijn, en geen toeristenstad. Dat is het toerisme van de toekomst."

Gent is een plek waar Gentenaren leven, werken, wonen en ontspannen. Waar studenten een geweldige studententijd beleven, en toeristen op een kwalitatieve manier rondkuieren. PLEK vzw ziet dit ook zo, en brengt (jonge) Gentenaren, studenten en toeristen samen. In het graffitistraatje werd vorig week 'GIFTSHOP Gent' geopend. Niet zomaar een shop, maar een ontmoetingsplek waar toerisme wordt gezien als een hefboom voor een betere stad, ook voor Gentenaren. 

Het is een uniek project. Niet enkel omdat jongeren aan het roer zitten, de volledige uitbating doen en er bewust voor kozen om van de GIFTSHOP een plek te maken die verbindt en doet verwonderen. Maar ook omdat PLEK er perfect in slaagt om toerisme te zien als een meerwaarde, en haar werking sluit volledig aan op de Gentse ambitie van 'toerisme van de toekomst'.

"PLEK vzw slaagt erin om Gentse jongeren weer een plek te geven in hun eigen stad via toerisme, en doet dat op een fantastische manier." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme

"PLEK vzw slaagt erin om Gentse jongeren weer een plek te geven in hun eigen stad via toerisme, en doet dat op een fantastische manier", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme.

De voorbije jaren werkte de Stad hard aan een beleid waar er een evenwicht is tussen toerisme en het draagkracht van de stad en haar inwoners. 

No-nonsense informatie

Dat kan enkel door te werken aan kwaliteitsvol pyjamatoerisme.

In de GIFTSHOP is er een baliefunctie waar bezoekende jongeren of toeristen bij Gentse jongeren no-nonsense informatie krijgen over wat er te beleven valt voor jongeren in de stad.

Naast de informatiebalie is het een veilige plek voor creatie en presentatie van jonge Gentse artiesten. In de shop krijgen jonge kunstenaars en ondernemers de kans om te exposeren. 

Toeristen als gesprekspartner

Maar wat het echt uniek maakt, is dat het het eerste bewust regeneratieve toeristisch project is.

Toeristen worden beschouwd als een deel van onze stad, ze dragen bij aan het vormen van een Gent dat in beweging is. Op die manier gaat het in tegen de monocultuur waar ons stadscentrum door toerisme de laatste tijd naar evolueert.

Gentse jongeren geven aan dat het centrum meer en meer een toeristische zone wordt waarmee ze nog weinig connectie voelen, en het ook voor jongerencultuur moeilijk is 'aan de bak' te komen.

"GIFTSHOP Gent toont hoe we een stad mét toeristen kunnen zijn, en geen toeristenstad. Dat is het toerisme van de toekomst." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme

"GIFTSHOP Gent toont hoe we een stad mét toeristen kunnen zijn, en geen toeristenstad. Dat is het toerisme van de toekomst", zegt Bram.

Er lijken twee werelden te ontstaan: de toeristische wereld afgescheiden van het 'écht Gent'.  

De GIFTSHOP doet het tij keren. Door toeristen actief te betrekken, zijn ze niet langer snelle passanten, maar volwaardige gesprekpartners die onze stad, in al haar facetten, naar een extra level tillen.

GIFTSHOP verkleint de kloof, en maakte hiervoor letterlijk een deurgat in de muur van het graffitistraatje, door in te zetten op echte gesprekken tussen inwoners en toeristen. Want uiteindelijk, hebben zij veel gelijk: de ene gaat al eens op reis, de andere is ergens inwoner. 

GIFTSHOP dat is 

een ontmoetingsplaats in het hart van de stad.

een platform voor jonge kunstenaars, creatievelingen en reizigers.

een bezoekersbalie die eerlijke inzichten deelt over de stad Gent.

Spring zeker eens binnen. Een lekker natje en droogje zijn voorzien, en het oog krijgt ook wat bij het zien van één van de expo's.

Sowieso een tussenstap waard, want wie weet, ontdek je zelf iets nieuws over de stad of heb je een intrigerende babbel met een student, toerist, kunstenaar ...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.