CO2-uitstoot van onze maaltijden daalt met 38%

28 September 2023

CO2-uitstoot van onze maaltijden daalt met 38%

"Kiezen voor méér plantaardige maaltijden is goed voor de gezondheid en voor het klimaat." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management

Meer plantaardige eiwitten en minder rundvlees: een warme maaltijd op school, in de kinderopvang of het personeelsrestaurant zorgt voor minder CO2-uitstoot dan vroeger. Zoveel minder, dat we ons vooropgestelde doel voor 2030 nu al behalen.

De Stad Gent koopt heel wat voeding. Denk aan de 4.000 maaltijden die elke dag geserveerd worden in onze scholen en kinderdagverblijven (89 procent), maar ook aan de maaltijden die op het bord komen in het personeelsrestaurant en de Hotelschool (11 procent).

Met de ondertekening van de Cool Food Pledge* in 2019 engageerde de Stad zich om tegen 2030 de uitstoot van die voeding te doen dalen met 38 procent.

Die doelstelling hebben we nu – 7 jaar vroeger – al behaald, dankzij een mooie samenwerking tussen 3 groene schepenen: Hafsa El-Bazioui als schepen van Facilitair Management, Tine Heyse als Klimaatschepen en Evita Willaert als schepen van Onderwijs en Kinderopvang.

Meer plantaardig

In 2021 sloten we een nieuw contract af met de cateraar voor scholen en kinderopvang, met zogenaamde ‘halfhalf-maaltijden’ als de norm. Dat wil zeggen dat op weekbasis minimaal 50 procent van het eten sowieso plantaardig moet zijn.

Eiwitten worden zo afwisselend uit vis, vlees, peulvruchten of andere vleesvervangers gehaald. Zo staan er balletjes in tomatensaus op het menu, maar ook groentetajine met kip en kikkererwten. Bovendien zijn er altijd vegetarische maaltijden als optie, en is donderdag veggiedag intussen al een heuse klassieker geworden.

"Kiezen voor méér plantaardige maaltijden is goed voor de gezondheid en voor het klimaat. Dat we er nu al in slagen de CO2-uitstoot van aangekochte voeding te doen dalen, toont dat dit wordt gesmaakt." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management

"Kiezen voor méér plantaardige maaltijden is goed voor de gezondheid en voor het klimaat. Dat we er nu al in slagen de CO2-uitstoot van aangekochte voeding te doen dalen, toont dat dit wordt gesmaakt", zegt Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management.

Minder rundsvlees

Het verminderen van het aandeel rundsvlees had ook een grote impact. In 2018 was het aandeel van 3 procent rundsvlees nog verantwoordelijk voor 49 procent van de totale CO2-uitstoot van alle aangekochte voeding.

Door dat aandeel te doen dalen met 2 procent, is rundsvlees nu verantwoordelijk voor slechts 22 procent van de totale CO2-uitstoot. Dat is trouwens niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de gezondheid.

Alle maaltijden werden trouwens ontwikkeld in samenspraak met diëtisten en voedingsdeskundigen.

"In absolute cijfers daalde de CO2-uitstoot van de aangekochte voeding in vier jaar tijd met 3.606 ton CO2. Dat staat gelijk met de uitstoot van de verwarming en elektriciteit van 675 huishoudens voor één jaar." - Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat

"In absolute cijfers daalde de CO2-uitstoot van de aangekochte voeding in vier jaar tijd met 3.606 ton CO2. Dat staat gelijk met de uitstoot van de verwarming en elektriciteit van 675 huishoudens voor één jaar", zegt Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat.

* Cool Food Watte?!

De Cool Food Pledge gaat uit van het World Resources Institute, UN Environment, Carbon Neutral Cities Alliance, Health Care Without Harm, Practice Greenhealth en Climate Focus.

De doelstelling ervan is om verschillende actoren zoals steden, maar ook ziekenhuizen, bedrijven en cateraars meer klimaatvriendelijke voeding te doen serveren.

De ondertekenaars van de Cool Food Pledge gaan het engagement aan om op het vlak van aankoop van voeding tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen die met deze aankoop gepaard gaan met 25% te reduceren.

CO2 data

Als ondertekenaar van de Cool Food Pledge moeten wij jaarlijks de details van de door ons aangekochte voeding aanleveren. Lees: hoeveel vlees we aankopen, hoeveel groenten enzovoort. Via de Cool Food Pledge monitoring tool worden die gegevens omgezet in heuse CO2-data. Onze cijfers zie je hieronder!

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.