5 miljoen euro
18 Januari 2024
"Tegen 2030 moet alle verlichting in stad Gent omgeschakeld zijn naar interactieve ledverlichting."
5 miljoen euro. Zoveel voorziet stad Gent dit jaar om de openbare verlichting te vervangen door ledverlichting. De oude verlichting wordt daarmee 'verledden' tijd. Waarom dat goed is voor het milieu, de zichtbaarheid op straat én de portemonnee van de stad lees je hier.
Verlichting zorgt ervoor dat je ziet en gezien wordt. Straten en veel mooie gebouwen worden uitgelicht en brengen sfeer in de stad. Maar die oude verlichting, hoe mooi en nuttig ook, zorgt voor lichtvervuiling. En ze verbruikt veel.
Het kan een pak duurzamer. Schepen van Publieke Ruimte, Filip Watteeuw, wil dat de bestaande lampen sneller worden vervangen. Daarom wordt dit jaar 5 miljoen euro geïnvesteerd in ledverlichting.
"Tegen eind 2024 moet de helft van alle openbare verlichting verled worden." - Filip Watteeuw, schepen van Publieke Ruimte
"Met led kunnen we de lichten dimmen in plaats van enkel aan of uit te zetten. Zo zorgen we ervoor dat er licht is waar het moet, maar minder of geen waar het kan. Dat is beter voor de natuur."
"Tegen eind 2024 moet de helft van alle openbare verlichting verled zijn en tegen 2030 moet alle verlichting in stad Gent omgeschakeld zijn naar interactieve ledverlichting", zegt Filip.
Er was toch al een doofprogramma?
In 2022-2023 liepen de prijzen voor energie heel hoog op. Veel steden beslisten om hun openbare verlichting gedeeltelijk te doven om te besparen op energiekosten. Stad Gent deed dat ook.
De lichten werden gedoofd op bepaalde uren en op bepaalde plekken. Op sommige plekken was het echt heel donker. Voor voetgangers en fietsers is dat niet altijd ideaal. De bestaande verlichting kan enkel aan of uit.
Met ledverlichting kan er ook worden gedimd. Zo kan er op plaatsen en op momenten dat er minder licht nodig is worden bespaard op licht. Dat is goed voor de natuur. Planten en dieren hebben dag en nacht nodig om zich goed te voelen.
Gedimde lampen verbruiken ook minder, en dat zal de stad voelen in de uitgaven. En in plaats van volledig te doven, kan er worden gedimd. Zo kan er, selectief, waar nodig toch nog worden verlicht. De nieuwe ledverlichting kan zo worden afgestemd op de noden van de 'plek' in de stad: afstemmen in functie van verkeersveiligheid, sociale veiligheid, sfeer en beperken lichtpollutie.
230 - 57 - 116
Zoveel lampjes worden er vervangen in respectievelijk Zwijnaarde, Drongen en Sint-Denijs-Westrem. Goed voor een jaarlijkse besparing van 85.000 kWh, of een goeie 20.000 euro, gerekend aan de huidige energieprijzen.
De Zuidbuurt en de Overpoort kregen al ledverlichting en de Gentse Feesten-zone staat ook op de agenda voor 2024.
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden?
Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.
Op de hoogte blijven van het nieuws van en over Filip?
Schrijf je dan in op de persoonlijke nieuwsbrief van Filip.