200 bomen voor onze kinderen en kleinkinderen … en achterkleinkinderen en achterachterkleinkinderen …

15 Februari 2024

200 bomen voor onze kinderen en kleinkinderen … en achterkleinkinderen en achterachterkleinkinderen …

"De voorbije twee jaar hebben we ongeveer 35.000m² onthard. Dat zijn 5 voetbalvelden. In een dichtbebouwde stad is dat niet evident."

200 staan er al in Gent. Toekomstbomen. Bomen die de tijd en de ruimte krijgen om uit te groeien tot monumentale bomen. Vorige week kwamen er drie bij, aan het vernieuwde Stadskantoor. Schepenen Hafsa El-Bazioui en Filip Watteeuw staken, samen met het Gents Milieufront de handen uit de mouwen naast het stadsgebouw aan de Zuid. Waarom die bomen zo bijzonder en belangrijk zijn lees je hier.

Bomen om van te dromen

In januari 2022 werd de eerste toekomstboom geplant. Ondertussen staan er al 200 in Gent. Een toekomstboom is een alleenstaande boom op een plein of straat die de ruimte en de tijd krijgt om minstens 100 jaar oud te worden. Niet alle bomen zijn dat geluk toebedeeld.

Bomen die te dicht bij gebouwen groeien, waarvan de wortels hun weg moeten zoeken in een met leidingen verzadigde ondergrond of sneuvelen bij heraanleg zijn talrijk. Daardoor groeien heel veel bomen niet uit tot monumentale groene reuzen. De toekomstbomen krijgen wel die kans en zijn daarom heel bijzonder. Het zijn écht bomen om van de dromen.

"Bomen maken de stad koeler, ze vangen water op en zijn goed voor de biodiversiteit. Ze maken de stad ook gewoon mooier." - Filip Watteeuw, schepen van Publieke Ruimte

"Bomen maken de stad koeler, ze vangen water op en zijn goed voor de biodiversiteit. Ze maken de stad ook gewoon mooier", zegt Filip.

"Elke boom die we kunnen planten in de stad maakt mij gelukkig, maar toekomstbomen zijn wel heel bijzonder. Ze zijn echt een investering in de toekomst van onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen."

Maak plaats, maak plaats, maak plaats

Om goed te groeien hebben bomen wel plaats nodig. En dat is niet zo makkelijk in de stad waar ook veel andere functies moeten worden ingepast. Er moet dus bewust plaats worden gemaakt voor bomen en ander groen.

Filip Watteeuw, schepen van Publieke Ruimte en Stedenbouw heeft daarom een stevig plan opgevat om zo veel mogelijk te ontharden. En dat loont.

"De voorbije twee jaar hebben we ongeveer 35.000m² onthard. Dat zijn 5 voetbalvelden. In een dichtbebouwde stad is dat niet evident. Het komt neer op keuzes maken over hoe de publieke ruimte wordt ingevuld." - Filip Watteeuw, schepen van Publieke Ruimte

In Gent wordt er systematisch onthard. Dat gebeurt op drie manieren. Bij heraanleg van straten en pleinen wordt er gemiddeld 15% onthard. Bij heraanleg en onderhoud is het motto ‘wat eruit kan, gaat eruit’. En dan wordt er ook nog pro-actief gezocht naar plaatsen die kunnen worden onthard.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? 
Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.

Op de hoogte blijven van het nieuws van en over Filip? 
Schrijf je dan in op de persoonlijke nieuwsbrief van Filip.