Sara Matthieu opent sweatshop in centrum Gent

14 September 2023

Sara Matthieu opent sweatshop in centrum Gent

"Fast fashion zorgt ervoor dat elke Belg elk jaar gemiddeld 12 kg textiel weggooit." - Sara Matthieu, Europees Parlementslid

Spotgoedkope kledij aan wegwerpprijzen. Raadslid en Europees Parlementslid Sara Matthieu opende afgelopen weekend een sweatshop in hartje Gent waar je voor enkele euro's een overhemd, bloes of T-shirt kon kopen. Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat is het ook.

Sara sloeg samen met Cirq vzw de handen in elkaar om Gent te informeren over fair fashion. Lees hieronder hoe enkele kindacteurs met bebloede nageltjes en wallen onder de ogen daarbij hebben geholpen. 

Sara strijdt in het Europees Parlement al jaren voor eerlijke mode. De textielindustrie staat wereldwijd op nummer twee als het gaat over schadelijke impact. Grote bedrijven ontsnappen aan hun verantwoordelijkheid en arbeiders werken vaak in gevaarlijke omstandigheden aan een hongerloon.

Dwangarbeid is bovendien een wijdverspreid probleem. Sara wil dat Europa ervoor zorgt dat de kleren in onze winkels eerlijk en duurzaam zijn.

"Europa moet komaf maken met moderne slavernij en slechte lonen. Europa moet ervoor zorgen dat wat in onze rekken hangt ook schoon is." - Sara Matthieu, Europees Parlementslid

Sara's kleerwinkel was een stukje straattheater die problemen in een sweatshop aankaart. Nietsvermoedende shoppers konden voor een prijsje kleren kopen, maar zodra het doek viel zagen ze iets helemaal anders: kindacteurs met bebloede nagels en vermoeide ogen aan naaimachines.

Geschrokken voorbijgangers kregen van Sara al snel te horen wat de bedoeling was: "Europa moet komaf maken met moderne slavernij en slechte lonen. Europa moet ervoor zorgen dat wat in onze rekken hangt ook schoon is."

"Mensen hebben geen tijd om zich daar ook nog eens mee bezig te houden. Maar ook wanpraktijken zoals het verbranden van onverkochte kledij moeten definitief op de schop."

Wat doet Sara in Europa om mode eerlijk te maken? 
Zorgplicht

Bedrijven worden verantwoordelijk gemaakt voor de hele aanvoerketen. Sara: "Bedrijven moeten zélf nagaan of er doorheen de hele productieketen rekening wordt gehouden met milieu-, mensen- en arbeidsrechten."

"Als een bedrijf weet dat een onderaannemer misbruik toestaat, kan het mee verantwoordelijk gesteld worden. Dat betekent ook een geruststelling voor de consument die weet dat ie altijd eerlijke kleren koopt."

Ban op dwangarbeid

Na de VS, het Verenigd Koninkrijk en Canada voert ook Europa binnenkort een ban op dwangarbeid in. Sara: "We weten dat tot voor kort 20% van het wereldwijde katoen uit Oeigoerse dwangkampen kwam.

In de VS kan de douane producten gelinkt aan de Oeigoerse kampen tegenhouden, en ook Canada spant rechtszaken aan tegen merken die gebruik maken van dwangarbeid.

Europa moet nu hetzelfde doen, we mogen moderne slavernij niét toestaan. Het is bovendien niet aan de consument om dwangarbeid uit de winkelrekken te filteren - dat is de taak van de overheid."

Textielstrategie

Meer hergebruik en recyclage, minder nieuwe grondstoffen. Sara: "We gaan volop voor circulariteit. Fast fashion zorgt ervoor dat elke Belg elk jaar gemiddeld 12 kg textiel weggooit."

"Dat zorgt voor microplastics in ons milieu, watervervuiling enzovoort. Een circulaire textielsector kan lokale jobs scheppen en de schadelijke impact van fast fashion aanpakken. Kledij moet langer meedraaien en gemaakt worden met respect voor mens en milieu."

Wil je daar als Gentenaar meer over weten? 

Noteer dan zaterdag 7 oktober om 13.30 uur in jouw agenda, dan organiseert Sara in Gent 'Bazaar circulair' met alles over eerlijke mode en een circulaire economie. Tot dan!

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.