Petercelle: 5 jaar werken op 1,5 kilometer? Allez serieus, waarom moet dat zo lang duren?

14 Maart 2024

Petercelle: 5 jaar werken op 1,5 kilometer?  Allez serieus, waarom moet dat zo lang duren?

Bij de integrale heraanleg gaat alles van gevel tot gevel eruit en worden alle nutsleidingen, inclusief de riolering, vernieuwd.

De legendarische kasseien in de Veldstraat zijn weg. De tramsporen ook. In de plaats ligt een tijdelijke asfaltstrook. Daarmee zijn de langverwachte werken aan de Petercelle-as eindelijk begonnen. De werken op deze drukke openbaar vervoers- en handelsas zullen maar liefst 5 jaar duren. 5 jaar voor 1,5 kilometer straat. Waarom zal dat zo lang duren? Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw legt uit.

"Om ervoor te zorgen dat de bewoners, de vele handelaars en de scholen langs deze as altijd bereikbaar blijven, maar ook bediend blijven van alle comfort wordt er gewerkt in fasen."

"Hierdoor wordt de hinder voor iedereen die langs de as woont en werkt beperkt. Maar daar staat tegenover dat de werf een pak langer duurt dan wanneer de hele as in één stuk zou worden aangepakt", zegt Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw.

Heraanleg van een drukke as

Het Petercelle-project betreft de volledige heraanleg van de as Kortrijksepoortstraat-Nederkouter-Koophandelsplein-Veldstraat. Op de as loopt de drukste tramas van Vlaanderen met jaarlijks meer dan 1 miljoen reizigers. Het is ook een belangrijke handelsas én een drukke toegangsas tot het centrum van de stad.

"Om ervoor te zorgen dat de bewoners, de vele handelaars en de scholen langs deze as altijd bereikbaar blijven, maar ook bediend blijven van alle comfort wordt er gewerkt in fasen." - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw

De buurt is dichtbebouwd, telt heel wat scholen en is een toegangspoort tot de studentenbuurt. Bij de integrale heraanleg gaat alles van gevel tot gevel eruit en worden alle nutsleidingen, inclusief de riolering, vernieuwd.

Ook druk onder de grond

Heb je ooit eens een blik geworpen in een werfput op straat midden in de stad? Onder de grond krioelt het van de leidingen. Riolering, elektriciteitskabels, telecom, water, gas ...

Bijna alle nutsleidingen liggen netjes weggestopt onder de grond. Het zijn net bloedbanen die de stad van al het nodige voorzien. Om bij de bloedbanen te blijven: op de Petercelle-as liggen niet gewoon adertjes maar slagaders. En slagaders vervangen is niet zo evident. Er moet maar liefst 60 kilometer aan nutsleidingen worden vervangen. Het is dus niet alleen druk boven de grond, maar ook onder de grond. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden ? 
Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.

Op de hoogte blijven van het nieuws van en over Filip? 
Schrijf je dan in op de persoonlijke nieuwsbrief van Filip.