Onze recyclageparken in een nieuw jasje
28 September 2023
"In de nieuwe recyclageparken wordt de sorteerder beloond, en staat circulariteit centraal." - Bram Van Braeckevelt, voorzitter van IVAGO
Onze recyclageparken vernieuwen. Het park in de Gaardeniersweg en in de Proeftuinstraat openen op 3 oktober de deuren voor het grote publiek. In een nieuw modern jasje, dat helemaal inspeelt op de hedendaagse nood van circulariteit. Maar ook een antwoord biedt op het Vlaams Wetgevend kader van 2020, nog meer klantvriendelijk is en de sorteerder beloont.
Waarom veranderde de recyclageparken?
Containerparken werden recyclageparken, en nu zetten we nog een nieuwe stap richting circulariteit. De nieuwe recyclageparken zijn modern en hedendaags, maar vooral ook een antwoord op het Vlaams wetgevend kader*.
"In de nieuwe recyclageparken wordt de sorteerder beloond, en staat circulariteit centraal", zegt Bram Van Braeckevelt, voorzitter van IVAGO.
Centraal staan het gebruiksvriendelijker maken voor de bezoeker, nog beter zo zuiver mogelijk materialen inzamelen zodat we maximaal kunnen recycleren. Bij een bezoek aan het recyclagepark zal je snel ontdekken dat de sorteerder wordt beloond.
Wat verandert er voor jou, de bezoeker?
Bij het binnenrijden is er al een eerste verandering. De IVAGO-recyclageparkkaart verdwijnt en wordt vervangen door je e-ID. Iedere Gentenaar kan met zijn identiteitskaart een park betreden in Gent of Destelbergen.
De slagboom gaat open en dan zie je meteen de tweede verandering. Het recyclagepark wordt opgedeeld in een betalende (groene zone) en niet-betalend (grijze, oranje, gele en rode zone) deel. Een derde verandering merk je op als je het park verlaat, want bied je brandbaar grofvuil aan dan betaal je vanaf de eerste kilogram.
*Betalen? Echt?!?
Op het betalende deel van het recyclagepark zijn er vier verschillende zone. Aan elke zone hangt een bepaald prijskaartje. Hoeveel dit bedraagt, hangt af van de recycleerbaarheid van het afval.
Hoe beter te recycleren hoe meer kilogrammen per jaar je nog steeds gratis mag aanbieden. Overschrijd je het aantal gratis kilogrammen, dan betaal je via je IVAGO-rekening of meteen op het park.
- Groen (papier, glas, matras, elektrisch toestel, kga ...): gratis
- Grijs (asbest): betalend vanaf 200 kilogram per jaar
- Geel en oranje (tuinafval, harde plastic, gips, roofing ...): bepaald aantal kilogrammen bied je per jaar gratis aan.
- Rood (brandbaar grofvuil): betalend vanaf de eerste kilogrammen.
De Vlaamse overheid verplicht sinds 1 april 2020 dat brandbaar grofvuil betalend wordt vanaf de eerste kilogrammen. In Gent waren onze recyclageparken niet aangepast op deze wetgeving, en kregen we voldoende tijd om alles aan te passen en nieuwe systemen te implementeren.
Meer dan drie jaar na de invoering van deze wetgeving moeten wij in Gent ook de switch maken.
"Iedereen moet op een correcte manier afval kunnen aanbieden, daarom ondersteunen we zij die het financieel moeilijk hebben." - Bram Van Braeckevelt, voorzitter van IVAGO
"Iedereen moet op een correcte manier afval kunnen aanbieden, daarom ondersteunen we zij die het financieel moeilijk hebben", zegt Bram Van Braeckevelt, voorzitter van IVAGO.
Voor Gentenaren die het financieel moeilijker hebben, voorzien we de nodige ondersteuning in hun afvalfactuur. Niet enkel hebben ze recht op gratis huisvuilzakken of een krediet om een sorteerluik te open, vanaf 3 oktober voorzien we ook krediet om grofvuil aan te bieden op het recyclagepark.
Tot nu toe is er enkel ondersteuning voor de grofvuilophaling aan huis, maar dat wordt dus uitgebreid.
Duurder, een beetje! Duurzamer, ja!
Bied je normale hoeveelheden afval aan en sorteer je goed, dan valt je afvalfactuur heel goed mee. De sorteerder wordt dus effectief beloond. Denk je circulair, dan zal je dat ook voelen in je portemonnee.
Voor je spullen naar het recyclagepark brengt, denk je het best eerst na over de opties: kringwinkel, upcycling, kringlooptuinieren ... Er zijn heel wat mogelijkheden om ervoor te zorgen dat er minder op de verbrandings- en of recycleerberg belandt.
IVAGO helpt je op weg
Heel wat verandering en voor een vlot bezoek aan het vernieuwde park laad je jouw voertuig best op een logische manier.
Op al je praktische vragen over hoe alles werkt kan je terecht op de IVAGO-website of vind je alle nodige informatie in de IVAGO-wijzer van september. Meer nog, IVAGO helpt je ook bij het inladen met haar handige tool.
Jij geeft in wat je naar het recyclagepark wil brengen, de tool zegt je in welke zone je moet zijn en laat je weten op welke plek je het best inlaadt.
Foto: IVAGO
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.