Online haatspraak

12 Oktober 2023

Online haatspraak

"De mentale prijs die je als vrouw van kleur betaalt voor het uitoefenen van een publieke functie, is zwaar." - Hafsa El-Bazioui, schepen

Van fysieke agressie hebben de meeste schepenen geen last, maar online krijgen ze het wél hard te verduren. Dat blijkt uit een grootschalige bevraging door Het Nieuwsblad en Universiteit Gent bij 735 Vlaamse burgemeesters en schepenen. Ook Hafsa wordt regelmatig het slachtoffer van online agressie. Ze getuigde er deze week nog over in de krant. 

Racistische bagger 

Ik ben een jonge vrouw van kleur, en ik draag een hoofddoek. Er zijn veel aspecten waarop ik afwijk van de norm, en bij sommigen brengt dat blijkbaar heftige reacties teweeg. Nadat ik vijf jaar geleden gemeenteraadslid werd, kreeg ik voor het eerst racistische haatberichten.

Toen ik in 2021 deelnam aan een hoofddoekendebat in het programma De Zevende Dag, ging het nog veel verder. De discussie ging over het dragen van een hoofddoek bij overheidspersoneel. Dat is toegelaten in Gent, en als gemeenteraadslid en toekomstig schepen verdedigde ik daar toen ons beleid. Na mijn tussenkomst kreeg ik niet alleen haatberichten, maar ook doodsbedreigingen. Uiteindelijk ging het zo ver dat ik een klacht indiende bij de politie.  

Nadat ik vorig jaar schepen werd, was het hek helemaal van de dam. Ik kreeg opnieuw ernstige doodsbedreigingen, en diende opnieuw een klacht in. Ik kreeg zelfs een tijdlang hulp van de politie. Sindsdien werd het er niet beter op.

In mijn mailbox belanden regelmatig haatmails, en ook op sociale media ontvang ik nog steeds heel vaak haatberichten. Toen ik net schepen was, heb ik enkele van die mails geopend. Ze hebben vaak nietszeggende titels, maar als je ze opent, verschijnt een filmpje van een of andere gruwelijke moord, of van vreselijke dingen die ze met vrouwen doen. 

"Dat dit zo veel mensen overkomt, bewijst dat sociale media voor mensen die deelnemen aan het maatschappelijk debat soms een toxische plek zijn." - Hafsa El-Bazioui, schepen in Gent

Vrouwen van kleur 

Heel veel politici krijgen online bagger over zich heen, maar vrouwen opvallend vaker dan mannen. Ook zijn de berichten die vrouwelijke politici ontvangen opvallend vaker persoonlijker.

Politici die naast hun vrouw-zijn ook tot een minderheidsreligie behoren of van kleur zijn, krijgen extra haat over zich heen. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken en rapporten, onder meer van De Groene Amsterdammer en Amnesty International 

De mentale prijs die je als vrouw van kleur betaalt voor het uitoefenen van een publieke functie, is zwaar. Het zorgt er ook voor dat te veel meisjes en jonge vrouwen geen meningen durven uiten in het publiek debat, uit schrik om uitgejoeld te worden, afgerekend te worden op hun afkomst, of ter verantwoording geroepen te worden voor de domste dingen waar ze geen link mee hebben.

Er dreigt een groot democratisch probleem als dit jonge vrouwen afschrikt om in de politiek te gaan. Of als vrouwen stoppen met hun maatschappelijk engagement omdat de haatberichten hen te veel worden, zoals minister Sigrid Kaag in Nederland. 

"Uit onderzoek blijkt dat vrouwen veel vaker online bagger over zich heen krijgen. Ook zijn de berichten die ze ontvangen opvallend vaker persoonlijk." - Hafsa El-Bazioui, schepen in Gent

Geen vrijgeleide 

Als politica zou ik het liefst al mijn tijd en energie steken in mijn beleid. Maar ik krijg hier vaak vragen over, en vind het mijn plicht om hierover te getuigen. Soms adviseren mensen mij wel eens om dit soort berichten te negeren. Maar dat weiger ik te doen.

Ik wil helemaal geen vrijgeleide geven aan racisme of vrouwenhaat. Dit mag echt nooit ‘normaal’ worden. En, toegegeven: ik heb doorheen de jaren wel wat gewoon, maar ook bij mij kruipen haatberichten nog in de kleren. Daarom is het belangrijk dat we hierover blijven praten, en dat we hier met z’n allen tegen strijden. 

Benieuwd naar de andere getuigenissen uit het artikel? Klik hier.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.