Kiemkracht Festival viert 10 jaar Gentse voedselstrategie

14 Maart 2024

Kiemkracht Festival viert 10 jaar Gentse voedselstrategie

"We zetten in op duurzame en gezonde voeding én we willen dat dit een makkelijke en betaalbare keuze wordt voor iedereen."

Vorig weekend kon je je drie dagen lang onderdompelen in Kiemkracht, hét Food Futures Festival in VIERNULVIER. Het 10-jarig jubileum van Gent en Garde werd er uitgebreid gevierd. We blikken samen met schepen van Landbouw en Voeding Tine Heyse terug.

Drie dagen lang kon je tijdens dé jaarlijkse trefdag van de (veer)krachtige agro-ecologische beweging smullen van lezingen, films, workshops, fietstochten … een rijk gevuld menu. Vrijdag stond in het teken van 10 jaar Gentse Voedselstrategie.

Hoe is 10 jaar geleden de bal aan het rollen gegaan?

Tine: "Eigenlijk is het al begonnen in 2009. Toen hebben we ons internationaal op de kaart gezet met ‘Donderdag Veggiedag’. Het zaadje was geplant. Samen met Gentenaars, organisaties, landbouwers en bedrijven – die zich verenigden in De Voedselraad – kreeg de voedselstrategie vorm. In 2013 werd Gent en Garde boven de doopvont gehouden, ook in De Vooruit trouwens."

Wat zijn de doelstellingen van de Gentse Voedselstrategie?

Tine: "De doelstellingen werden doorheen de jaren wel eens anders geformuleerd maar zijn in grote lijnen dezelfde gebleven. We streven naar een korte en duurzame voedselketen."

"Niet de prijzen op zich, maar het feit dat we daardoor heel wat steden – wereldwijd – konden inspireren is een fijne gedachte." - Tine Heyse, schepen van Landbouw en Voeding

"We zetten in op duurzame en gezonde voeding én we willen dat dit een makkelijke en betaalbare keuze wordt voor iedereen. We focussen daarbij op een betere verhouding tussen plantaardige en dierlijke eiwitconsumptie in scholen, sociale restaurants en andere grootkeukens. En ten slotte willen we voedselverspilling drastisch verminderen."

Waar ben jij trots op?

Tine: "Met Gent en Garde hebben we gepionierd en heel wat prijzen in de wacht gesleept. Niet de prijzen op zich, maar het feit dat we daardoor heel wat steden – wereldwijd – konden inspireren is een fijne gedachte. En dat is uiteraard niet mijn verdienste, maar de verdienste van de ganse Voedselraad."

"Deze co-creatieve aanpak was ons uitgangspunt van bij het begin en dat ook de Voedselraad tien kaarsjes mag uitblazen doet me plezier. Sinds vorig jaar heeft Stad Gent ook een Landbouwvisie, eveneens opgesteld met verschillende stakeholders. Vooral op het moratorium op de verkoop van OCMW-landbouwgrond ben ik heel trots."

Hoe kijk jij naar de landbouwprotesten?

Tine: "Ik deel de zorgen van de landbouwers over voldoende landbouwgrond en eerlijke prijzen. Maar ik ga helemaal niet akkoord met sommige antwoorden op die terechte bekommernissen. We hebben nood aan een voedselsysteem dat goed is voor landbouwers én voor de planeet."

En tot slot, heb jij nog voedseldromen?

"Ik hoop dat onze toekomstige supermarkten een combinatie zijn van Lousbergmarkten (korte keten), Ohne (verpakkingsvrij winkelen) en een samenwerking tussen coöperaties, een win-win voor producenten en consumenten. En de 1.800 hectare OCMW-landbouwgrond zou ik graag inzetten voor de noodzakelijke landbouwtransitie."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.