Karnaval kleurt de Ledebergse straten

23 Februari 2024

Karnaval kleurt de Ledebergse straten

Naar jaarlijkse gewoonte is er ook dit jaar een thema in Ledeberg: 'De kop es ter af'. Ontdek het onderaan deze pagina.

Karnaval, inderdaad met een K, is de jaarlijkse vaste afspraak van heel wat Ledebergenaren en bij uitbreiding Gentenaren. Karnaval Ledeberg is het grootste Gentse carnaval. Dit weekend is het weer zo ver. Het moment om te genieten van pracht, praal en veel leute. Maar carnaval is meer dan dat ... Een rijke traditie zit achter het gebeuren.

Een rijke geschiedenis

Carnaval is een volksfeest dat al jaar en dag bestaat. Bronnen gaan terug tot in Mesopotamië. Varianten op wat wij nu kennen als carnaval zijn ook terug te vinden in het Oude Egypte, bij de Romeinen, in de middeleeuwen als 'Narrenfeest' ... Het wordt gezien als een omkeringsritueel waarin rollen werden omgedraaid en ook toen al de spot werd gedreven. 

In eerste instantie was de Rooms-Katholieke kerk geen fan van dit ritueel, maar de kracht en populariteit ervan was moeilijk in de kiem te smoren. Daarom werd besloten om het een plek te geven in hun leer.

"Het carnavalsgevoel is zoveel meer dan feesten, plezier en samen genieten. Maar vooral de kracht van verbondenheid, verdraagzaamheid en gelijkheid." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten

Goed feesten, en dan 40 dagen vasten. Het valt traditioneel tussen 11 november en Aswoensdag, met als afsluiter Vette dinsdag. Doorheen de jaren zit er om verschillende redenen wel wat rek op die datum, maar je zal zien dat de meeste festiviteiten dan plaatsvinden.

Teruggedrongen tijdens de reformatie, maar onder de katholieke impuls in de negentiende eeuw werd carnaval weer een ding.

"Het carnavalsgevoel is zoveel meer dan feesten, plezier en samen genieten. Maar vooral de kracht van verbondenheid, verdraagzaamheid en gelijkheid", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten.

Meer en meer nam het de vorm aan van wat we vandaag de dag begrijpen onder carnaval: verkleden in historische of beroemde personen, confetti, optochten en stoeten ... Iedere stad, land ontwikkelde zijn eigen rituelen, maar vaak teruggaand op de rijke geschiedenis.   

Karnaval Ledeberg speelt in op tradities
  • Prins Carnaval ontvangt van de schepen van Evenementen en Feestelijkheden de sleutel van het stadhuis.
  • Op 11 november wordt in Ledeberg de kandidaten (Kinder)Prins(es) Karnaval bekend gemaakt. 
Carnaval in Gent 

Het Huis van Alijn bracht de geschiedenis van het Gents carnaval in beeld: "Het Gentse carnaval was in de 19de eeuw een populair meerdaags volksfeest waaraan brede lagen van de bevolking deelnamen. In Gent kwamen velen in zogenaamde kompanies op straat."

Na de Eerste Wereldoorlog werd Vette dinsdag, of in Gent Slonsendinsdag, afgeschaft en was het verboden om gemaskerd op straat te lopen. Enkel in deelgemeentes was er nog een jaarlijkse carnavalsstoet. 

Op de website van het Huis van Alijn is terug te vinden dat 'deze maatregelen een lange aanloop 
kenden vanaf het einde van de 19de eeuw. De Gentse socialisten zagen het ongeremde carnaval als een bedreiging voor de arbeiders dat drankmisbruik en geldverspilling in de hand werkte.'

Bram in Wiesbaden 

Een Europees iets, maar zeker met een aantal heel bekende gevallen: het Rijnlands, Venetiaans en Bourgondische carnaval.

Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten, ging enkele weken geleden naar een van de Rijnlandse carnavalsstoeten in Wiesbaden, samen met de organisatie van Karnaval Ledeberg. "Een onvergetelijke en leerzame ervaring. Anders dan in Ledeberg, maar op een manier heerst er dezelfde amicale sfeer. Merci Karnaval Ledeberg voor de uitnodiging", vult schepen Bram Van Braeckevelt aan. 

"Karnaval Ledeberg is een familie. Samen maken ze er elk jaar opnieuw een onvergetelijk weekend van. Merci voor de organisatie en carnaval levend te houden in Gent." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten

Moeilijk om Wiesbaden en Ledeberg met elkaar te vergelijken, aangezien de stoet in Wiesbaden tot wel 380.000 bezoekers lokt.

"Karnaval Ledeberg is een familie. Samen maken ze er elk jaar opnieuw een onvergetelijk weekend van. Merci voor de organisatie en carnaval levend te houden in Gent", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten.

Een heuse organisatie. Heel wat stadsmedewerkers, maar vooral veel vrijwilligers en lokale organisaties maken het mogelijk.

Bram ging in gesprek met de burgemeester van Wiesbaden om te weten hoe zij zo'n grote organisatie aanpakken, en het evenwicht tussen traditie en vernieuwing behouden.

'De kop es ter af'

Naar jaarlijkse gewoonte is er ook dit jaar een thema in Ledeberg: 'De kop es ter af'. De organisatie is er klaar voor, het wordt weer een geweldige editie met een goed gevuld programma. Bram kan je zeker spotten op Karnaval, en hoopt dan ook om jou daar te zien. 

Vrijdag 23 februari

13.45 uur Kindercarnavalparade (vertrek: Onze-Lieve-Vrouwcollege)

20.00 uur Nacht van de Carnavalist, met optreden van o.a. Marina Wally, Dimi (Theaterzaal Dienstencentrum)

Zaterdag 24 februari

15.00 uur 37ste carnavalstoet (Ledebergplein)

Zondag 25 februari

14.00 uur Vliegeworp (Café Rembrandt)

14.30 uur Carnavaleske spelen (Ledebergplein)

19.45 uur Prinsenworp

20.00 uur Fakkeltocht

20.15 uur Popverbranding (Ledebergplein)

Maandag 26 februari

13.30 uur Rondgang der Travo‘s

14.30 uur Dans- en shownamiddag senioren (Theaterzaal Dienstencentrum) 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.