Huiskamergesprekken met Tine De Moor

Breng het debat over “ons gemeengoed” naar jouw huiskamer!

“Ons gemeengoed” is een VPRO-Tegenlicht-documentaire met in de hoofdrol hoogleraar en Groen-kandidate Tine De Moor en vele Gentse “commons”-initiatieven. De documentaire bespreekt welke rol commons/burgercollectieven kunnen spelen bij het oplossen van de problemen van deze tijd, een vraag die zich nu de overheid zich terugtrekt en de private sector die taken maar deels overneemt steeds meer opdringt. Kom te weten hoe burgercollectieven in dit gat springen en zelf de verantwoordelijkheid nemen bij arbeidsongeschiktheid, in de ouderenzorg en alternatieve energievoorziening.

Naar analogie met de vele Tegenlicht-meet-ups die de afgelopen weken in Vlaanderen en Nederland plaatsvonden (Gent, Amsterdam (video), Utrecht, Den Bosch, Haarlem (video), Middelburg) bieden we Gentenaars de mogelijkheid om het debat over dit belangrijke thema voor Gent de mogelijkheid om het debat in hun huiskamer verder te zetten. Nodig vrienden, familie en kennissen uit voor een avondje documentaire en stel daarna je vragen aan Tine De Moor en een ander Groen-kandidaat die de avond zal bijwonen. Deel jouw ideeën over commons en burgerparticipatie en bouw zo mee aan het Gent van de toekomst!

Praktische details:

 • een huiskamerdebat vindt in principe plaats bij een privépersoon thuis, maar kan ook in een zaaltje voorzien door diegene die uitnodigt georganiseerd worden.
 • het evenement begint om 19:30 of 20:00. Eerst volgt de uitzending van de documentaire (45 minuten), daarna volgt het vraaggesprek
 • wij zorgen voor beamer, luidspreker en scherm, indien nodig. Indien er een witte muur is waarop kan geprojecteerd worden, laat het ons dan graag weten.
 • we vinden het fijn als de gastheer/vrouw voor een drankje kan zorgen.
 • de documentaire en bijkomende achtergrondvideos kan je ook vooraf bekijken op https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/Ons-gemeengoed.html

Hoe ga je te werk?

 1. Maak een afspraak met Tine via onderstaand mailadres voor een datum.
 2. Geef aan waar het huiskamerdebat zal plaatsvinden en voor hoeveel personen er maximaal plaats is
 3. Maak een inschatting van het aantal personen dat je verwacht. Het debat kan doorgaan vanaf ongeveer 15 aanmeldingen.
 4. Nodig vrienden, familie, kennissen en buren uit en stuur hen de dag voor de bijeenkomst best nog een herinnering.
 5. Doe dat via mail, facebook, face to face. Wil je graag promomateriaal om deelnemers uit te nodigen? We bezorgen je een flyertje.
 6. Rechtstreeks contact met Tine De Moor kan via [email protected]

Welke gegevens hebben we nodig?

 • Naam, familienaam, adres, telefoonnummer van de persoon die het organiseert
 • Enkele mogelijke data waarop het huiskamergesprek kan doorgaan.
 • locatie huiskamerdebat (adres)
 • maximaal aantal personen (afhankelijk van de locatie)
 • verwacht aantal personen
 • is er een groot televisiescherm of beamer, muziekinstallatie en/of projectiescherm beschikbaar?

Wil je bij jou een huiskamergesprek laten doorgaan? Mail dan naar [email protected] of bel Robbe op 0491 62 70 16