Gents natuurmuseum voor kinderen en jongeren bestaat 100 jaar
25 April 2024
KINA is ook trouw gebleven aan de missie van Michel Thiery: stadskinderen in beroering brengen over de rijkdom van de natuur.
Afgelopen weekend was er het spetterende openingsfeest van 100 jaar KINA, het Gentse natuurmuseum voor kinderen en jongeren. Een dag vol muziek, versierde bomen, cupcakes, kwetterende eksters en vuurstokjes. En dat is nog maar het begin van dit jubileumjaar!
Toeters en bellen
Het was een openingsfeest om nooit te vergeten.
Het vrolijke KINA-verjaardaglied van muzikant Wim Claeys werd meteen door iedereen meegezongen.
Buurtorganisaties versierden de bomen met toeters en bellen. Kinderen konden sierkronen knutselen of in de sprookjescaravan spannende verhalen horen over de bosdiertjes. En de Kwetterende Eksters kwamen je de laatste bosroddels in de oren fluisteren.
"Het was een ongelooflijk feest! Op kindermaat, maar jong en oud straalden." – Evita Willaert, schepen van Educatieve Diensten
In optocht werden alle aanwezigen begeleid door de Tuin van Kina naar de heraangelegde vijver met nieuwe water- en moerasplanten, die nu - hoe leuk is dat! - is uitgerust met camera's en schepsystemen zodat kinderen het onderwaterleven kunnen observeren en proefjes kunnen doen.
De wensboom met zijn eigen website
De tweede ster van het feest was de wensboom: beeldhouwer Philippe Gouwy maakte van een doodgebliksemde zilverspar een sculptuur waarin kinderen en bezoekers hun wensen voor de toekomst kunnen achterlaten.
Grappig weetje: de wensboom krijgt zijn eigen website!
"Het was een ongelooflijk feest", glundert Evita Willaert, schepen van Educatieve Diensten, "één zoals alleen de mensen van KINA kunnen maken: prachtig, creatief en met bakken plezier. Op kindermaat, maar jong en oud straalden!”
Al honderd jaar een museum voor kinderen
Zowel de Wereld van Kina als de Tuin van Kina zijn een parel binnen de Gentse stadsmusea voor kinderen. Ze zijn aangepast op kindermaat, qua taal, presentatie én interactie.
Kinderen mogen alles aanraken, paddenstoelen knuffelen, plantjes helpen stekken ... Er valt altijd iets te ontdekken en beleven.
En dit al honderd jaar.
"Het is prachtig hoe het team van de Educatieve Diensten het aanbod continu uitbreidt en vernieuwt om ervaringsgericht leren tot een steeds hoger niveau te tillen." – Evita Willaert, schepen van Educatieve Diensten
Dit hebben we in de eerste plaats te danken aan leraar Michel Thiery.
Hij wilde de kinderen uit de beluikhuisjes van de buurt dichter bij de natuur brengen en maakte in 1924 van deze plek een museum met educatieve kaarten, opgezette dieren én de eerste publieke heemtuin.
Intussen is de collectie gigantisch uitgebreid en won het museum prijzen, maar vooral: het is en blijft een magische plek.
"Hiervoor kijk ik vooral naar het fantastisch team van De Educatieve Diensten", zegt Evita Willaert, schepen van Educatieve Diensten.
"Het is prachtig hoe zij het aanbod continu uitbreiden, vernieuwen en bijsturen om ervaringsgericht leren tot een steeds hoger niveau te tillen. Hoe zij creativiteit en poëtische speelsheid verweven in wetenschapseducatie."
Verwondering voor de natuur
KINA is ook trouw gebleven aan de missie van Michel Thiery: stadskinderen in beroering brengen over de rijkdom van de natuur. Vandaag is het maatschappelijk belang hiervan zeker even relevant als ten tijde van Thiery - misschien zelfs nog meer.
"Dit verwarmt mijn hart, als mens en als schepen", zegt Evita Willaert, "want verwondering en natuur is wat ons ‘meer mens’ maakt in een vaak niet zo zachte wereld. En dat wetenschapseducatie fun is, dat wens je toch alle kinderen toe?"
Er staat dit jubileumjaar nog veel meer te gebeuren: van een stadsparade en een modeshow onder de stadshal, tot kruidenwandelingen, een oogstfeest, samenwerkingen met De Krook en het MSK enzovoort. Check zeker eens het programma: De wereld van Kina.
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.