Gents klimaatbeleid schakelt nog een versnelling hoger

25 Oktober 2021

Gents klimaatbeleid schakelt nog een versnelling hoger

Gent heeft het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) van de Vlaamse regering formeel ondertekend. Daarmee engageert de stad zich om haar klimaatinspanningen nog te verhogen. De Vlaamse overheid voorziet voor Gent 2 miljoen euro extra voor de komende 2 jaar.

Speciaal onthardingsteam

Met de middelen zal Gent onder meer een onthardingsteam aanstellen om straten en pleinen sneller te ontharden en te vergroenen. Dit is nodig om ook locaties aan te pakken waar er momenteel geen integrale heraanleg lopende of gepland is. Na een opstartfase in 2022, moeten de inspanningen van dit team vanaf 2023 resulteren in een jaarlijkse vergroening van 15.000 m², 50 extra bomen en 20 natuurperken.

“We moeten er alles aan doen om de klimaatcrisis tegen te houden. Het moet sneller, beter, en socialer. We moeten onze stad ook voorbereiden op de klimaatopwarming." - Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat

Er komen ook extra middelen om burgers aan te zetten om tegels uit te breken, en hun gevel, voortuin en straat te vergroenen. De bestaande subsidie voor groendaken wordt uitgebreid met andere maatregelen om regenwater vast te houden zoals een regenwaterput of een infiltratievijver.

Tegels eruit, planten erin

“We moeten er alles aan doen om de klimaatcrisis tegen te houden. Het moet sneller, beter, en socialer. We moeten onze stad ook voorbereiden op de klimaatopwarming. Dankzij het klimaatpact kunnen we nog meer straten, pleinen en tuinen vergroenen. Tegels eruit, planten erin!”, aldus Tine Heyse, schepen van Milieu en Klimaat.

In totaal zal de stad een tiental projecten opstarten met de middelen uit het Lokaal Energie en Klimaatpact. Het gaat onder meer over bijkomende energiebesparing in de gebouwen van de stad, nieuwe deelwagens, experimenten met warmtepompen en zonnepanelen op kerkgebouwen. De acties zijn een aanvulling bij het bestaande Klimaatplan van de stad.

Burgemeestersconvenant

Aan de ondertekening van het pact zijn concrete engagementen verbonden. De ondertekening van het Europese Burgemeestersconvenant 2030 op de gemeenteraad is daar één van. Vlaanderen vraagt ook om energie te sparen in de gebouwen van de stad, in te zetten op lokale, hernieuwbare energie en om burgers te betrekken bij het klimaatbeleid. Om die engagementen na te komen, worden enerzijds bestaande acties uitgebreid, maar ook nieuwe acties ingevoerd.

Klimaat moet centraal staan

"Laat ons, politici van Gent tot Glasgow, de jonge generaties, de mensheid tout court, de hoop op een leefbare toekomst niet ontzeggen" - Bert Misplon, gemeenteraadslid

Drie dagen nadat studenten en scholieren weer de Gentse straten opgingen voor meer daadkracht in het klimaatbeleid sprak Bert Misplon hierover in de Gentse gemeenteraad:  "Laat ons, politici van Gent tot Glasgow, de jonge generaties, de mensheid tout court, de hoop op een leefbare toekomst niet ontzeggen. Dat kunnen we alleen maar doen door de handen aan de ploeg te houden. Het klimaat moet centraal en prioritair staan in al ons beleid. In Gent doen we dat, met Tine Heyse als coördinerend schepen al vele jaren. Ons Gents klimaatplan krijgt internationaal prijzen, onze aanpak wordt wereldwijd geprezen en gekopieerd. Maar er ligt nog meer werk op de plank. Laten we allen onze verantwoordelijkheid als raadslid hierin opnemen." 

 

Lees meer over het ambitieuse Gentse klimaatbeleid

Lees meer over het ambitieuse Gentse klimaatbeleid in onderstaand artikel op onze website: 

👉🏽 Stad Gent gaat voor fossielvrij en sociaal in derde klimaatplan

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.