Gent gaat opnieuw (een beetje) open

07 Mei 2020

Gent gaat opnieuw (een beetje) open

In onze nieuwsbrief van 14 mei is een verkeerde link geslopen. Ben je opzoek naar het artikel over de heropening van de Gentse scholen? Dat vind je hier!Onze excuses voor het ongemak.   De federale regering versoepelt de beperkingen om de coronacrisis te bedwingen. Geleidelijk gaan we opnieuw meer werken, winkelen en studeren. Dat vraagt om maatregelen om een veilig gebruik van onze publieke ruimte te garanderen.

Scholen

Op 15 mei gaan het 1ste, 2de en 6de leerjaar opnieuw naar school. Tegelijk blijft de Stad Gent samen met de scholen opvang organiseren. “Het is een titanenwerk om alles op tijd georganiseerd te krijgen”, licht schepen van Onderwijs en Jeugd Elke Decruynaere toe. “Onze leerkrachten, directeurs en de dienst kinderopvang verzetten momenteel bergen om alles in goede banen te leiden. Tegelijk zijn er momenteel nog onduidelijkheden in de Vlaamse richtlijnen en hebben we vrijwilligers nodig om een succesvolle opening mogelijk te maken.”

"Onze leerkrachten, directeurs en de dienst kinderopvang verzetten momenteel bergen om alles in goede banen te leiden." - Elke Decruynaere

Omdat afstand bewaren ook de komende weken essentieel blijft, ook aan de schoolpoort, wordt de omgeving van 45 schoolpoorten ook aangepast. In 20 straten worden parkeerplaatsen of rijstroken tijdelijk geschrapt om meer plaats te creëren voor de school. Er komen bovendien 25 nieuwe tijdelijke schoolstraten waar alle autoverkeer verboden is op het moment dat kinderen toekomen of vertrekken uit de school. Schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw: “Zo garanderen we dat ouders hun kinderen kunnen brengen en ophalen met voldoende afstand van andere ouders.”

👉 Je vindt hier alles over de heropening van de Gentse scholen.

Winkels

Maandag elf mei mogen alle winkels opnieuw openen. Tegelijk blijft het belangrijk om afstand te bewaren. Hoe pakt Gent dat aan?

In de voornaamste winkelstraten komen er dubbele looprichtingen; shoppers zullen dus rechts moeten houden. Winkelstraatbegeleiders zullen een en ander (en publiek) in goede banen leiden. Op vier pleinen komen er wasbekkens, zodat men te allen tijde de handen kan wassen. De politie houdt een oogje in het zeil. Mochten er te veel mensen bij elkaar dreigen te komen, dan kan de politie loopstromen opsplitsen en desnoods ook autoverkeer tegenhouden. Schepen Watteeuw: “We rekenen op het gezond verstand van de Gentenaars en de bezoekers om veilig shoppen mogelijk te maken.”

Mobiliteit

Met de opstart van de bedrijven, winkels en scholen zal het aantal verplaatsingen dus flink toenemen. Daarom rijden trein tram bus nu al opnieuw zoals voorheen en vanaf maandag 11 mei gaan ook opnieuw alle P+R shuttles van Gent opnieuw aan de slag. Omdat er meer verkeer zal zijn, worden de controles op betalend parkeren hervat. In de ondergrondse parkings worden trappen, liften en dergelijke regelmatig ontsmet, en aan de betaalautomaten is handgel beschikbaar. Goed om weten: zowel op straat als in de ondergrondse parkings kan men, met gebruik van een app, altijd contactloos betalen.

" We rekenen op het gezond verstand van de Gentenaars en de bezoekers om veilig shoppen mogelijk te maken." - Filip Watteeuw

Ook de lage-emissiezone moet opnieuw worden gerespecteerd. Om vrijwilligers de mogelijkheid te geven in volledige lock-down iedereen te bereiken, kregen overtreders tijdelijk een waarschuwingsbrief in plaats van een boete. Het handhaven wordt nu hervat. Wie een LEZ-toelating kocht (voor een jaar, vier maand of één maand), krijgt een verlenging. Wie een toelating voor minder dan een maand had gekocht, kan deze terugbetaald krijgen.

Tegelijk zorgen we ervoor dat Gentenaars die zich te voet of met de fiets verplaatsen extra ruimte krijgen. Ook hier moet voldoende afstand gehouden worden en dus hebben we eind april al vier kilometer wandel- en fietsstraten ingericht. We blijven ook zoeken naar extra mogelijkheden opdat ook fietsers en voetgangers een veilige afstand kunnen bewaren.

Parken

Spelen op speeltoestellen in parken en andere publieke ruimtes blijft voorlopig helaas verboden. Buiten moet er net zoals op alle andere plaatsen steeds anderhalve meter afstand gehouden worden. Ook tussen kinderen. Op zoek naar speeltips? Kijk hier voor Speeltips van De Gezinsbond? 

Heb je zelf geen buitenruimte? Ook daar blijft Stad Gent naar oplossingen zoeken. Zo riep Groen- fractieleider Sara Matthieu al op om privétuinen en privégroen open te stellen voor mensen zonder tuin. We blijven zoeken naar extra alternatieven en ruimte die de Stad ter beschikking kan stellen van gezinnen zonder speelruimte voor hun kinderen. Hou voor meer nieuws hierover zeker onze Facebookpagina in het oog!

Blijf op de hoogte!

Wil je vanaf nu wekelijks op de hoogte blijven van de belangrijkste realisaties van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontdek hoe we samen Gent menselijker, eerlijker en gezonder maken.