Burgercollectieven klaar om post-coronasamenleving vorm te geven

07 Mei 2020

Burgercollectieven klaar om post-coronasamenleving vorm te geven

Burgercollectieven -ook wel 'commons' genoemd- schoten al voor de coronacrisis uit de grond in heel Europa. Van energie, zorg, tot voeding: burgers kiezen steeds meer om het samen te doen. Kunnen deze burgercollectieven een inspiratiebron vormen om de vele solidariteitsinitiatieven die nu ontstaan op de lange termijn meer vorm geven? En wat is er nodig om de al bestaande collectieven op de lange termijn te laten doorgroeien tot een volwaardig onderdeel van de economie? Tine De Moor is ons Gents gemeenteraadslid maar ook hoogleraar 'Instituties voor Collectieve actie in historisch perspectief' aan de Universiteit Utrecht en werpt hier een blik op.

De Stad Gent vroeg al in 2017 aan transitiedenker Michel Bauwens om ’s werelds eerste stedelijke 'commons' transitieplan uit te tekenen. "Gent wil duidelijk een voortrekkersrol spelen en ruimte geven aan burgers om eigen initiatieven op te zetten. Via commons kunnen we allemaal samen ook hét verschil maken. Samen onze energiebevoorrading voorzien via een energiecoöperatieve, groenten en fruit kweken via een gemeenschappelijke zelfplukboerderij. De mogelijkheden zijn eindeloos", zo ligt Tine toe.

"Als Gents gemeenteraadslid volg ik dit onderwerp van nabij op. Het is goed dat we hier een voortrekkersrol in nemen en onderzoeken hoe we deze initiatieven kunnen ondersteunen, zonder ze over te nemen. Burgerinitiatieven kunnen ervoor zorgen dat we onafhankelijker worden van grote internationale spelers. Tegelijk moeten we erop letten dat iedereen kan participeren en de drempels niet te hoog worden."

Ontdek ook Tine De Moor haar stuk het Nederlandse opinieweekblad De Groene Amsterdammer: "Burgercollectieven staan klaar om de post-coronasamenleving vorm te geven."