Extra betaalbare woningen voor kwetsbare doelgroepen: steun voor vijf projecten

18 Januari 2024

Extra betaalbare woningen voor kwetsbare doelgroepen: steun voor vijf projecten

"Voor de derde keer deze legislatuur kunnen we subsidies toekennen voor de realisatie van extra woningen voor kwetsbare personen."

Om te zorgen voor meer kwalitatieve, betaalbare woningen voor kwetsbare personen reikt Stad Gent 225.000 euro subsidies uit aan vijf projecten voor betaalbaar wonen voor kwetsbare doelgroepen. Drie vzw’s realiseren hiermee een brede waaier aan initiatieven: van beschut wonen tot doorstroomwoningen en appartementen aan lage huurprijzen.

In april 2023 lanceerde Stad Gent een oproep naar organisaties om extra betaalbare, kwalitatieve woningen te voorzien voor kwetsbare doelgroepen. Vijf projecten van drie vzw's krijgen nu samen 225.000 euro steun.

Het eerste project is een renovatie van een rijwoning in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham waar vier volwassenen met een psychische kwetsbaarheid zullen kunnen verblijven via 'beschut wonen' onder begeleiding van Beschut Wonen Ipso.

"Als Stad slaan we zo de handen in elkaar met het middenveld om de woonnood van kwetsbare Gentenaars te lenigen met succesvolle initiatieven als beschut wonen en doorstroomwoningen." - Tine Heyse, schepen van Wonen

Verder krijgen ook drie aanvragen van vzw Nest Woonrecht een subsidie. Daarmee worden extra appartementen voor kwetsbare jongeren aan zeer lage huurprijzen gerealiseerd.

Het gaat om drie appartementen, waar vier jongeren kunnen verblijven met begeleiding.

Tine Heyse, schepen voor Wonen: "Voor de derde keer deze legislatuur kunnen we subsidies toekennen voor de realisatie van extra woningen voor kwetsbare personen."

"Als Stad slaan we zo de handen in elkaar met het middenveld om de woonnood van kwetsbare Gentenaars te lenigen met succesvolle initiatieven als beschut wonen en doorstroomwoningen."

Doorstroomwoning

Het laatste project is een doorstroomwoning, dankzij een samenwerking van Gent Samen Solidair en Wooncoop die een aanvraag indienden om een appartement in te zetten als 'doorstroomwoning'.

Daar kunnen kwetsbare personen minstens een jaar verblijven om vervolgens door te stromen naar de reguliere woonmarkt.

Gent Samen Solidair werkt samen met vrijwilligersorganisaties zoals Een Hart voor Vluchtelingen, die bewoners toeleidt.

Naast de subsidie van de Stad haalden beide organisaties ook zelf een bedrag op, wat het totale budget op 200.000 euro brengt. Daarmee kan één appartement worden klaargemaakt als doorstroomwoning in een renovatieproject van Wooncoop in de Bellefleurstraat.