Een hongerke op de Gentse Feesten?
30 Maart 2023
"We kiezen in 2023 meer dan ooit voor een win-winsituatie: ecologische winst boeken met een divers aanbod." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid en feestburgemeester
Deze zomer smacht je waarschijnlijk naar een lekker hapje op de Gentse Feesten en daarom zorgen we opnieuw voor een divers aanbod. Zo voorzien we ook in 2023 vegetarische en plantaardige opties, én valt er nog meer te eten uit herbruikbaar cateringmateriaal. Zonder twijfel, we kiezen bewust voor deze duurzame hap/stap.
Een dubbele ecologisch winst
Sowieso is er sprake van ecologische winst (minder water, CO2 en dierenleed) door te kiezen voor een evenwichtig aandeel veggie en vegan. We verdubbelen die winst door deze editie nog meer in te zetten op herbruikbare potjes en servies voor eetkramen op het openbaar domein.
"Minder afval en een contente Feestganger … Herbruikbaar servies werkt en net daarom breiden we dit jaar de zone uit", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid.
Het succes van het herbruikbaar potje
Want vorig jaar rolde voor de eerste keer een frietje in een herbruikbaar potje over de toog, en dat was niet zonder succes. Het had een grote impact op de afvalberg en net daarom kiezen we in 2023 voor een extra cluster van eetstanden met herbruikbaar servies.
"Minder afval en een contente Feestganger … Herbruikbaar servies werkt en net daarom breiden we dit jaar de zone uit." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid en feestenburgemeester
"We kiezen in 2023 meer dan ooit voor een win-winsituatie: ecologische winst boeken met een divers aanbod", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid en feestenburgemeester.
Meer afvalvrij feesten/eten
Een uitbreiding van herbruikbaar servieszone dus, en zo wordt Gent opnieuw een voorloper. Geen enkele andere Vlaamse stad doet dit op zo’n grote schaal. Hopelijk inspireren we Gentse takeawayzaken om ook te kiezen voor afvalvrije horeca of dit alvast te testen tijdens de Gentse Feesten.
Aandacht voor biologisch en fair trade
Een bewuste duurzame hap/stap en niet enkel door herbruikbaar of een divers aanbod. Maar ook door standhouders die werk maken van een biologisch aanbod en oog hebben voor eerlijke handel een korting te geven.
Wist-je-datjes
- De eetstanden op openbaar domein worden online geveild.
- Dit jaar zijn er 13 individuele eetstanden en 3 clusters met herbruikbaar servies.
- Er zijn 6 soorten eetstanden, zo weten we zeker dat het aanbod lekker divers is.
Ook interessant: Hoe zit dat nu met die Gentse Feesten beker?
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.