Hoe zit dat nu met die Gentse Feesten beker?

30 Maart 2023

Hoe zit dat nu met die Gentse Feesten beker?

"We hebben daarin gepionierd in Gent, samen met de organisatoren. Ondertussen is dat verplicht voor alle evenementen in Vlaanderen." - Tine Heyse, schepen van Milieu

Sinds 2018 hebben we in Gent een verbod op wegwerpbekers op de Gentse Feesten. Hiermee waren we een pionier. Die strijd is dus al gestreden. Maar één herbruikbare beker voor de ganse Gentse Feesten zal jammer genoeg nog niet voor dit jaar zijn. Schepen Tine Heyse legt uit hoe dat komt.

Je las het misschien al in de pers, de boodschap voor de bezoekers is dit jaar heel simpel: breng je beker terug naar het plein waar je jouw drank kocht. Tot die conclusie kwam schepen Heyse samen met de pleinorganisatoren van de Gentse Feesten.

Chaos? Dit was chaos

Tijdens de gemeenteraad deze week is Tine hierop aangesproken met de vraag of het dan niet één grote chaos wordt dit jaar?

Tine ontkende dit en projecteerde een foto van de Vlasmarkt in de vroege uurtjes, vóór de verplichting van het gebruik van de herbruikbare beker, met de woorden: "Chaos? Dit was chaos."

"De laatste jaren is de afvalberg door het gebruik van herbruikbare bekers al fors verkleind." - Tine Heyse, schepen van Milieu

Een herkenbaar beeld voor de raadsleden, die zich het tapijt van wegwerpbekers en blik nog levendig herinnerden. Gelukkig een beeld uit het verleden.

Tine Heyse, schepen van Klimaat: "Vroeger moest IVAGO elke ochtend alle pleinen schoonmaken. De laatste jaren is de afvalberg door het gebruik van herbruikbare bekers al fors verkleind. We hebben daarin gepionierd in Gent, samen met de organisatoren. Ondertussen is dat verplicht voor alle evenementen in Vlaanderen."

Geen droomscenario

Tine erkent dat het dit jaar 'geen droomscenario' is. "Maar dit is beslist samen met de organisatoren. Helaas is één beker voor de hele Feestenzone vandaag nog een utopie. De markt is nog niet klaar om dit op deze schaal aan te pakken."

Complex

De complexiteit van de Gentse Feesten is niet te onderschatten. Bezoekers komen naar dé Gentse Feesten, maar achter de schermen werken we met 14 pleinen en dus 14 pleinorganisatoren, elk met hun eigen manier van werken, elk met hun eigen brouwers, hun eigen leveranciers en hun eigen identiteit.

En dan hebben we het nog niet gehad over de reguliere horecazaken in de Gentse Feesten zone. Idealiter stappen die ook allemaal in hetzelfde systeem. Maar dat zijn nog eens 10-tallen extra betrokkenen. Dit maakt het allemaal nog complexer dan het op het eerste gezicht lijkt.

Kopen dan maar?

Mocht het kopen van bekers dé oplossing zijn voor alle problemen, dan zou de Stad dat zeker doen. Die piste werd verkend maar om verschillende redenen zijn we tot de conclusie  gekomen om dit niet te doen.

Zo zouden we ongeveer 1,2 miljoen bekers nodig hebben voor de Gentse Feesten. Stel dat we ze ook voor andere events in Gent zouden gebruiken, dan nog zouden er zo’n 1 miljoen bekers een jaar lang ongebruikt in een loods stof staan vergaren. Wat uiteraard niet duurzaam is.

Bovendien is het aankopen van bekers de makkelijkste stap in het volledige verhaal. Het logistieke plaatje én de afwas – inclusief zeer delicaat droogproces – zijn de echte uitdagingen.

Is de kous hiermee af?

Tine: "We houden de vinger aan de pols en zullen samen met de organisatoren deze editie evalueren en bekijken hoe we dit in 2024 kunnen aanpakken. Reculer pour mieux sauter."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.