Een Gentse droom, voor en door jongeren
23 Februari 2024
"Wij delen een Gentse droom voor en door jongeren. Een droom van gelijkheid en participatie. Een droom om voorbij onze verschillen te werken."
Vorig weekend startte ons Europese Jongerenhoofdstadjaar. Schepen Hafsa El-Bazioui had op het startevenement een boodschap klaar voor de aanwezige jongeren en riep hen op om naast haar te staan en hun stem te laten horen. Hieronder vind je integraal haar boodschap terug:
"We Are The City. De essentie van Gent als Europese Jongerenhoofdstad. We zijn vereerd dat deze titel dit jaar aan Gent toebehoort, maar zijn er ons tevens van bewust dat er verantwoordelijkheden aan verbonden zijn. Een verantwoordelijkheid om jongeren ook een stem te geven. Gent is een jonge stad. Een stad waar jongeren zeer aanwezig zijn in het openbare leven, op onze pleinen, in onze parken, op onze scholen en universiteiten.
We trekken ook veel nieuwe jongeren aan. Ik heb geluk dat ik in deze stad ben geboren maar we hebben zoveel buren en vrienden die naar Gent komen voor werk, voor studies, voor de liefde, en nu echte Gentenaren geworden zijn. Zoals elke andere Europese stad zijn we een plek voor mensen in nood. Sommigen komen aan als vluchteling, waar ze een conflictgebied achter zich lieten om een veilige thuis te vinden. Wij kunnen hen deze nieuwe kans geven. Wij zijn het hen verschuldigd.
"De verhalen die jongeren ons vertellen zijn vaak een wake-up call. Ze zorgen ervoor dat beleidsmakers kritisch blijven voor zichzelf." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd
We zijn het verschuldigd aan Ibrahim, een jongeman die het geweld in Gaza ontvluchtte en een thuis vond in Gent.
We zijn het verschuldigd aan Jacky, die uit Somalië vluchtte, uit angst voor hun leven als een queer persoon.
We zijn het verschuldigd aan de mensen van Lviv en Ukraine, die een delegatie zonden naar het EYC-startmoment.
Hun wil om van de wereld een betere plek te maken inspireert mij. Ze dagen ons allen uit om meer te doen, om beter te doen. Elke dag. De verhalen die jongeren ons vertellen zijn vaak een wake-up call. Ze zorgen ervoor dat beleidsmakers kritisch blijven voor zichzelf; geloof niet dat het werk gedaan is! Daarom moeten beleidsmakers de stemmen van jongeren opnemen in onze besluitvorming en luisteren naar hun meningen.
Deze titel is het resultaat van het luisteren naar jongeren. Elke Decruynaere, mijn voorganger, maakte het haar missie om van Gent een ‘kindvriendelijke stad’ te maken door een ‘kind-check’ op lokale besluitvorming op te nemen. Het heeft wel degelijk een verandering teweeggebracht voor kinderen en jonge gezinnen.
Gedurende dit proces heeft onze jeugdraad de wens geuit dat een soortgelijke stap zou worden gezet voor jongeren. Dit jaar is het resultaat van zij die ons uitdaagden. Een shout-out naar alle jeugdorganisaties die elke dag met onze jongeren werken.
Vele jongeren maken zich zorgen over onze toekomst. Over de effecten die de klimaatverandering met zich meebrengt. Over het nog niet complete pad naar sociale inclusie. Uiteraard kunnen we niet alle problemen van de wereld oplossen in onze eigen stad – ook al voelen we ons soms alsof Gent het middelpunt van de wereld is.
"Ik heb beloofd om te blijven vechten voor de kansen van jongeren. Vechten om jullie meer ruimte te geven in onze stad, meer ruimte in de politiek, meer ruimte in onze gemeenschap." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Jeugd
Maar zelfs als we de Vlaamse regering oproepen om meer acties te ondernemen tegen de crisis betreffende betaalbare huisvestingen, pakken we het hier ook aan – samen met onze sociale partners.
Zelfs terwijl we de Belgische regering oproepen om genderdiscriminatie en geweld te blijven aanpakken, pakken we het hier ook aan met onze sociale bewegingen.
Zelfs terwijl we op Europees niveau oproepen om klimaatverandering te centraliseren in alle beleidsmaatregelen, pakken we het hier ook aan, met onze burgers, met onze jongeren voor het klimaat, met onze grootouders voor het klimaat.
Omdat wij Gentenaren, ervan houden om voluit stappen naar voor te zetten en te geloven dat we de wereld met optimisme kunnen veranderen.
Enkele weken geleden had ik een informeel gesprek met 50 jonge Gentenaren die het programma van dit jaar vorm zullen geven. Velen van hen waren ook op het EYC startevenement. Hun verhalen raakten me persoonlijk.
Toen ik opgroeide had ik immers mijn eigen problemen en twijfels. Daarom heb ik, aangezien ik officieel geen deel meer uitmaak van de jeugd, een belofte gedaan. Ik heb beloofd om te blijven vechten voor de kansen van jongeren. Vechten om jullie meer ruimte te geven in onze stad, meer ruimte in de politiek, meer ruimte in onze gemeenschap. En dat ken ik enkel doen met jullie aan mijn zijde. Je moet gehoord worden. Je zal gehoord worden.
Wij delen een Gentse droom voor en door jongeren. Een droom van gelijkheid en participatie. Een droom om voorbij onze verschillen te werken. Een droom waarin we ons kunnen concentreren op wat ons verbindt. Een droom om onze toekomst te creëren. Een droom gebouwd op hoop en verandering.
Als Europese Jongerenhoofdstad 2024 grijpen wij deze droom. Omdat iedereen het recht heeft op de stad: jij, Ibrahim, Jacky, ik, iedereen.
We are the city."
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.