De weg naar werkbaar werk voor iedereen

15 Juni 2023

De weg naar werkbaar werk voor iedereen

"Het Arbeidspact creëert zuurstof voor de jobs van de toekomst." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk

Het begon in 2019 met uiteenlopende partners die werk maakten van een gemeenschappelijke agenda naar werkbaar werk. Het Arbeidspact dat hieruit vloeide, zette de voorbije vier jaar grote stappen. Op weg naar hun doel deelden vorige week de eerste acht projecten hun ervaringen.

Wat is het doel van het Arbeidspact?

Het werd duidelijk dat heel wat uiteenlopende partners gemeenschappelijke problemen hebben, en dat door samen te werken ze structureel iets kunnen veranderen aan de Gentse arbeidsmarkt. Zo willen ze naar een werkzaamheidsgraad van 70%, de werkloosheidsgraad verlagen en de invullingsgraad van openstaande vacatures verhogen.

"Het Arbeidspact creëert zuurstof voor de jobs van de toekomst", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk.

Drie pijlers om richting te geven

Door innovatieve en resultaatsgerichte acties toe te spitsen op drie pijlers wil het Arbeidspact gericht te werk gaan. Er is een focus om personen die van de schoolbanken komen aan het werk te krijgen, de begeleiding van een huidige job naar een nieuwe, maar ook de nodige ondersteuning bieden om terug aan het werk te gaan naar vb. langdurige ziekte.  

Acht projecten in de eerste projectoproep

Een ambitieus iets, en daarom deed de Stad Gent een eerste projectoproep. Het resultaat acht projecten die de voorbije drie jaar inzetten op van werk naar werk, werkbaar werk en digitale vaardigheden. Dankzij de financiële ondersteuning, in totaal 600.000 euro, was er voldoende ruimte om te experimenteren.

"Als Stad bieden we via deze projecten kansen om op een vernieuwende manier de uitdagingen van onze Gentse arbeidsmarkt samen aan te pakken." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk

"Als Stad bieden we via deze projecten kansen om op een vernieuwende manier de uitdagingen van onze Gentse arbeidsmarkt samen aan te pakken", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk.

Een directe doorstroom naar de arbeidsmarkt …

Van de acht projecten waren er drie die gericht waren op opleiding of begeleiding en ervoor zorgden dat er een directe instroom naar de arbeidsmarkt mogelijk was. Dankzij het Arbeidspact hebben we nu 56 SAP-consultants meer, maar ook 16 digital content creators en 8 laagopgeleide anderstalige vrouwen werden begeleid om een loopbaanplan op te stellen.

… of tools voor werkgevers

Maar ook werkgevers worstelen soms met moeilijkheden. De overige vijf projecten gingen hiermee aan de slag. Van reïntegratie na een burn-out over ouder wordende werknemers, conflicten op de werkvloer en begeleiding op maat van de werknemer tot de digitalisering van accountancy bedrijven.

Een waaier die heel wat bedrijven helpen bij dagelijkse hindernissen. 

De weg naar werkbaar werk is dankzij de acht projecten al heel wat korter, maar er is nog verandering op komst. De tweede projectoproep sloten we af. De Stad Gent voorziet nogmaals 600.000 euro, deze keer om 6 projecten te ondersteunen die meteen hun ideeën implementeren en dus ook direct impact kunnen hebben op de arbeidsmarkt. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.