De dappere terugkeer van de lokfiets in Gent

25 Januari 2024

De dappere terugkeer van de lokfiets in Gent

Het gebruik van een lokfiets viel tot zeer recent onder 'bijzondere opsporingsmethodes'.

Dagelijks worden in Gent 8 fietsen gestolen, een oud zeer in een stad die we met zoveel liefde een echte 'fietsstad' noemen. Groen vraagt daarom al langer gedegen maatregelen om dit probleem aan te pakken. Afgelopen weken huldigden de krantenkoppen de terugkeer van één van deze maatregelen, de lokfiets. Groen is verheugd dat deze lokfiets terug zal ingezet worden in de anti-fietsdiefstalstrijd, maar blijft de kritische luis in de pels.

Fietsdiefstal in Gent

Je fiets 'eventjes' buiten vastzetten en hem daarna veilig terugvinden is in de Vlaamse hoofdsteden niet altijd vanzelfsprekend, en in Gent is dit niet anders.

Fietsdiefstal steeg tussen 2012 en 2019 met 8% en jammer genoeg stijgt ook de prijs van zo'n gestolen fiets elk jaar. De recente gemeentemonitor toonde aan dat voor 38% van de Gentenaars de fiets het hoofdvervoermiddel is naar het werk.

Het verliezen van dit vervoermiddel is dus niet alleen een flinke hap uit het budget, maar zorgt ook voor een beperking in mobiliteit. 

Aandringen op structurele maatregelen

Uiteraard is de strijd tegen fietsdiefstal één die op de voet wordt gevolgd door Groen Gent. Binnen het Gentse gemeenteraadswerk uitten de Groen-raadsleden regelmatig hun ongenoegen over de verhoogde diefstalcijfers en blijven ze aandringen op doortastende, structurele maatregelen.

Binnen de Politiezone Gent is fietsdiefstal terecht opgenomen als prioritair. Dit plan omvat onder andere preventieve maatregelen zoals het voorzien van tips rond veilig wegzetten, gratis markeringen en voorzien van beveiligde fietsenstallingen in de wijken.

De lokfiets is een maatregel die inspeelt op de handhaving. Het fenomeen lokfiets vulde de afgelopen weken de Gentse krantenkoppen en ook in andere steden overwegen ze de maatregel.  

De herintrede van de lokfiets

Nochtans is dit geen nieuw initiatief. De Gentse politie zet al enkele jaren lokfietsen in als hulpmiddel om fietsdieven te betrappen en het aantal fietsdiefstallen te verminderen. Deze fiets wordt geparkeerd op diefstalgevoelige plaatsen. Als de fiets wordt gestolen, kan de politie hem volgen met een track-and-tracesysteem.

Toch is de lokfiets al een hele tijd niet meer in onze Gentse straten te stelen.

Technische problemen zorgden ervoor dat verschillende systemen getest dienden te worden. Daarnaast werd de lokfiets door juridische redenen even 'on hold' gezet.

Het gebruik van een lokfiets viel tot zeer recent onder 'bijzondere opsporingsmethodes' (BOM) waardoor politiezones de fiets enkel mochten gebruiken in een onderzoek naar georganiseerde misdaad. De Gentse politie kon dus enkel verder mits toestemming van het parket. Dit bleek onwerkbaar. 

Aangiftebereidheid verhogen

Gelukkig werd de fiets uit deze BOM-wetgeving gehaald. De lokfiets, die al 10 jaar in het Gentse actieplan staat, kan op deze manier terug in Gent worden ingezet. Als Groen kunnen we dit uiteraard alleen maar toejuichen, toch moeten we kritisch blijven over de inzet van de lokfiets. 

Uit de concrete cases uit het verleden blijkt dat we niet meteen een sterk effect op de diefstalcijfers moeten verwachten. Het belang van de lokfiets zit vooral in de beeldvorming van de politionele aanpak van fietsdiefstal en kan onder meer de aangiftebereidheid bij de slachtoffers helpen verhogen.

Raadsleden Jeroen Van Lysebettens en Fourat Ben Chikha volgen het project binnen de Gentse gemeenteraad nauwgezet op. 

"De lokfiets is een essentieel onderdeel van een gerichte en integrale aanpak tegen fietsdiefstal." - Jeroen Van Lysebettens, gemeenteraadslid

"Het is geen verrassing dat de strijd tegen fietsdiefstal voor de Groen-fractie, net als voor de vele gedupeerden, van groot belang is. De lokfiets is een essentieel onderdeel van een gerichte en integrale aanpak tegen fietsdiefstal", zegt Jeroen Van Lysebettens, raadslid Groen Gent.

De nieuwe lokfietsen krijgen nu een nieuwe testperiode. De komende weken worden de locaties, de fietsen, de effectiviteit en de personeelsinzet geëvalueerd. 

Met andere woorden, het verdere verloop van de uitrol van de lokfiets is iets om nauwlettend in de gaten te houden. Blijvend inzetten op andere maatregelen tegen fietsdiefstallen blijft eveneens een absolute must. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.