Boot op zonne-energie brengt lokale groenten naar centrum Gent

06 Februari 2020

Boot op zonne-energie brengt lokale groenten naar centrum Gent

De Gentse voedselraad subsidieert ook dit jaar innovatieve projecten die het Gentse voedselsysteem verduurzamen. In 2020 levert een zonneboot Gentse groenten in het centrum. Ook de projecten Veggie is Halal, In Uwe Frigo en Rabot op je bord vallen in de prijzen.

Uit 17 projectvoorstellen koos de Gentse Voedselraad 4 projecten die een subsidie ontvangen van in totaal 62.000 euro:

  • Bioboerderij Goedinge ontvangt een subsidie om een boot te bouwen op zonne-energie. Met deze boot zullen ze hun verse producten en de producten van andere lokale voedselproducenten dit jaar via de Gentse waterlopen tot in het centrum brengen.  
  • Veggie is halal’ krijgt ondersteuning om kookworkshops en cateringactiviteiten uit te bouwen die lokaal, vegetarisch en halal voedsel combineren.
  • Het projectIn Uwe Frigo van FoodWIN pakt voedselverspilling bij huishoudens aan via de huishoudhulp.
  • Met Rabot op je bord worden voedsel- en oogstoverschotten 2 keer per week verwerkt tot spreads, soepen en stoofpotjes. Mensen met een beperkt inkomen kunnen die aan een lage prijs kopen. Met de subsidie van de Voedselraad opent ‘Rabot op je bord’ dit jaar nu ook een eigen zaak met onder andere belegde broodjes.

Schepen Tine Heyse: Sinds de lancering van onze voedselstrategie 6 jaar geleden heeft de Stad Gent samen met vele partners werk gemaakt van een duurzamer voedselsysteem in en rond Gent. Daarmee speelt de Stad in op een internationale tendens, waarbij steden een steeds grotere rol spelen in toegang tot duurzaam, gezond en betaalbaar voedsel.”

De Gentse voedselstrategie won in december 2019 de prestigieuze Global Climate Action Award van de Verenigde Naties.