Prestigieuze prijs van de Verenigde Naties voor Gents voedselbeleid

03 Oktober 2019

Prestigieuze prijs van de Verenigde Naties voor Gents voedselbeleid

Het Gentse voedselbeleid ‘Gent en Garde’ viel al eerder in de prijzen, maar deze keer is het echt goed raak. Op de internationale klimaattop in New York bekroonden de Verenigde Naties het Gentse voedselbeleid met de Global Climate Action Award omwille van haar voorbeeldrol om de klimaatverandering aan te pakken. Gent is hiermee de eerste Belgische stad die deze prestigieuze prijs in de wacht sleept. 

“Dat de Verenigde Naties ons beleid prijzen, is een grote eer voor een middelgrote stad als Gent. De grote uitdaging wordt nu om onze voortrekkersrol te blijven waarmaken. Dat kunnen we dankzij de goede samenwerking met de vele partners die betrokken zijn bij de Gentse voedselstrategie”, aldus Tine Heyse.

"De grote uitdaging wordt nu om onze voortrekkersrol te blijven waarmaken. Dat kunnen we dankzij de goede samenwerking met de vele partners",
Tine Heyse, schepen voor Leefmilieu, Klimaat en Energie

Om het lokale voedselsysteem te verduurzamen zet Gent in op de hele voedselketen, van productie over verwerking en distributie tot consumptie en afvalverwerking. Korte keten is een sleutelterm, maar ook de sociale meerwaarde van voedselinitiatieven en de strijd tegen voedselverspilling staan centraal.

De Stad Gent lanceerde de voorbije zes jaar talrijke projecten die het voedselsysteem helpen verduurzamen. Burgers en lokale actoren werden hier heel nauw bij betrokken. Met een participatieve aanpak bracht Gent en Garde zowel kleinschalige initiatieven op gang als meer structurele wijzigingen in het voedselsysteem.