BeCode kraakt het ...

21 September 2023

BeCode kraakt het ...

"Actief drempels wegwerken om zo gericht op te leiden of naar een job te leiden, is de manier om meer Gentenaren te betrekken op de arbeidsmarkt." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk

BeCode kraakt het soms lange pad voor anderstalige vrouwen naar werk. BeCode is een van de Arbeidspact-projecten en biedt de cursus 'Digital Sprint for Women' aan, een introductie op programmeren en coderen. De perfecte opstap naar een volgende opleiding. 

'Het Arbeidspact ... Help mij efkes'

Een grote mismatch, maar ook krapte op de arbeidsmarkt en dat in het licht van een snel veranderende wereld met heel wat (nieuwe) uitdagingen. Om hierop een antwoord te geven en 2.500 Gentenaren extra aan het werk te krijgen tegen 2025, is er het Arbeidspact met een focus op drie pijlers: van school naar werk, (weer) aan het werk, van werk naar werk.

In 2019 kozen verschillende partners ervoor om een gezamenlijke agenda op te stellen die gericht is op de arbeidsmarkt van de toekomst. Inclusieve werkvloeren, levenslang leren en werkbaar werk met het doel zoveel mogelijk Gentenaren naar de arbeidsmarkt toe te leiden of er te houden. En dit met innovatieve projecten. 

In het voorjaar 2023 deelden 8 projecten hun resultaten en bevindingen. Op dit moment zijn er 6 lopende projecten. 

BeCode een van de projecten 

Becode is één van de innovatieve projecten dat nu lopende is. Het doel, simpel: anderstalige vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het coderen krijgen, en dat in minder dan zes weken. Het klinkt als een uitdaging, en dat is het zeker. Maar met de juiste begeleiding is het een haalbare kaart, dat bewijzen de dertien vrouwen die de opleiding volgen. 

"We zetten bewust in op innovatie en nieuwe manieren om Gentenaren naar werkbaar werk te leiden. BeCode is het perfect voorbeeld." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk

"We zetten bewust in op innovatie en nieuwe manieren om Gentenaren naar werkbaar werk te leiden. BeCode is het perfect voorbeeld", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk.

Aan deze spoedcursus wordt ook een vervolg gekoppeld. Nadat de cursisten de eerste kneepjes van het vak onder de knie hebben, is er de kans om zich verder te verdiepen in cyberveiligheid, artificiële intelligentie of om klaargestoomd te worden tot webontwikkelaar. De opleiding is inhoudelijk zo georganiseerd dat de cursisten terecht komen in een sector waar er werk is. 

Bewust in het Engels en enkel voor vrouwen

Het project kiest er bewust voor om de lessen in het Engels te geven. Voor anderstaligen die het Nederlands minder machtig zijn, is dit alvast een drempel minder. Maar ook is Engels de voertaal in de IT-wereld. De cursisten worden zo ondergedompeld in een IT-bad dat hen de nodige skills geeft om vervolgopleidingen te volgen. 

"Actief drempels wegwerken om zo gericht op te leiden of naar een job te leiden, is de manier om meer Gentenaren te betrekken op de arbeidsmarkt", aldus Bram.

In dit traject wordt er enkel en alleen gewerkt met vrouwen. Op die manier worden er ook culturele drempels weggewerkt, en dat zorgt er net voor dat ook een moeilijker te bereiken doelgroep de weg vindt naar deze opleiding. Binnen een veilig kader leren ze hun vak kennen, maar is er ook de mogelijkheid om uit te wisselen over allerlei (persoonlijke) zaken. 

13 keer een succes 

Eigenlijk is het 2x13 keer een succes. Een initiatief, ook met de naam 'Digital Sprint' maar dan zowel voor mannen als vrouwen, resulteerde in het verleden in een 13/13. Alle 13 deelnemers vonden na hun opleiding een job in de IT-sector. De huidige cursisten zijn enthousiast, verbaasd over hun leercurve en denken na over wat ze het liefst als vervolgopleiding volgen, of eventueel waar ze aan de slag kunnen met de opgedane ervaring en vaardigheden. 

De succesfactor: een kleine groep, een intensieve opleiding waar geen vraag teveel is, opleiding in het Engels ... Maar ook een absoluut pluspunt is dat de cursisten doelgericht leren. Theorie wordt meteen omgezet in de praktijk, en dat zorgt ervoor dat iedereen snel kennismaakt met de effectieve jobinhoud van iemand in de IT-sector. 

De volgende stappen 

De Stad Gent blijft op zoveel mogelijk manieren initiatieven ondersteunen die Gentenaren met een afstand tot de arbeidsmarkt ernaar toe leiden, met een focus op innovatieve projecten waarin groei en talent centraal staan. Vandaag de dag slagen dagelijks heel wat organisaties, bedrijven, vzw's ... erin om werkbaar werk te creëren voor een moeilijk te bereiken doelgroep. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.