#Gent2030 Doeners en (om)denkers festival
28 September 2023
"Onze stad weet mensen op heel veel manieren te verbinden, cultuur is er één van. Over alle grenzen heen brengt het Gentenaren samen." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten
Gent is kandidaat om in 2030 Culturele Hoofdstad te worden. Tijdens het 'Doeners en (om)denkers festival' van 3 tot en met 7 oktober krijgt onze kandidatuur meer vorm. Een uitgebreid aanbod van alleen maar gratis activiteiten dat zoveel mogelijk Gentenaren wil verbinden in de zoektocht naar 'Gent als Space of Belonging’.
Culturele Hoofdstad, wat is dat?
1985, Athene wordt de eerste Culturele Hoofstad. Doorheen de tijd kregen vier Belgische steden (Antwerpen, Brussel, Brugge en Bergen) deze bijzondere rol.
Sinds 2004 zijn er elk jaar in Europa twee steden 365 dagen lang de Culturele Hoofdstad. Het doel is om te rijkdom in de Europese culturen te tonen, en Europeanen actief uit te nodigen die verscheidenheid te ontdekken. "
"Onze stad weet mensen op heel veel manieren te verbinden, cultuur is er één van. Over alle grenzen heen brengt het Gentenaren samen", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten.
Een Europese jury bepaalt welke stad één jaar lang de Culturele Hoofdstad is. In 2030 wordt het sowieso een Belgische stad (Brugge, Brussel, Kortrijk, Gent, Leuven of Luik) en een Cypriotische stad. Gent bereidt haar volop voor onder het mom #Gent2030.
Waarom is Gent kandidaat?
Gentenaren hebben lef, lef om dingen te veranderen, te durven verbeelden ... Als Culturele Hoofdstad willen we tonen dat Gent als cultuurstad het verschil maakt.
Op de website van #Gent2030 lees je het volledige concept, en daarin staat de zin: 'We beschouwen Gent als een groot open atelier voor Europa, waar we samen met alle inwoners op zoek gaan naar een nieuw cultureel burgerschap, een nieuwe vorm van collectiviteit ook.'
"Culturele Hoofdstad, niet zomaar een tiara. We krijgen dan de kans om nog meer tonen dat we als cultuurstad effectief het verschil maken." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten
"Culturele Hoofdstad, niet zomaar een tiara. We krijgen dan de kans om nog meer tonen dat we als cultuurstad effectief het verschil maken", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten.
Maar meer nog, want 'Gent is een stad met een verleden dat hoop geeft voor de toekomst. Die hoop willen we uitdragen in 2030. Want die hoop hebben we nodig.'
Hoe zetten we onze kandidatuur kracht bij?
Onze kandidatuur is al ingediend, maar er zijn nog andere Belgische kandidaten. Gent2030 is niet zomaar een tiara, maar effectief iets wat we willen doen vanuit alle Gentenaren, daarom worden er tussen 3 en 7 oktober 130 activiteiten georganiseerd tijdens het 'Doeners en (om)denkers festival'.
Zo proberen we te achterhalen voor wie we het doen, hoe we ons als Gent willen onderscheiden, welke waarde dragen we uit ...
Alle 130 activiteiten zijn gratis en vrij toegankelijk, maar om alles goed te organiseren vraagt.
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.