Zo pakken we in Gent collectieve renovatie van appartementsgebouwen aan

11 Mei 2023

Zo pakken we in Gent collectieve renovatie van appartementsgebouwen aan

"Als stad zetten we al lang in op collectieve aanpak van de energietransitie. In appartementen moet je het wel samen aanpakken. Dat is bij uitstek een rol voor de stad." - klimaatschepen Tine Heyse  

Om van Gent een klimaatneutrale stad te maken, vormen collectieve renovaties van appartementen een belangrijke schakel. Eenvoudig is dat niet, onder meer omdat de verschillende eigenaars het onderling eens moeten geraken over gemeenschappelijke investeringen. Gent heeft een aanpak op maat uitgewerkt, met veel aandacht voor de sociale dynamiek tussen de bewoners.

Over die aanpak is nu een publicatie verschenen: 'Draaiboek renovaties versnellen in appartementen'. Daarin delen we onze werkwijze met andere lokale besturen.

"Als stad zetten we al lang in op collectieve aanpak van de energietransitie. In appartementen moet je het wel samen aanpakken. Dat is bij uitstek een rol voor de stad", zegt klimaatschepen Tine Heyse.

In Gent woont ongeveer 40% van de gezinnen in een appartement. Die gebouwen dateren vaak uit de vorige eeuw en kunnen een grondige opknapbeurt gebruiken. Niet alleen de hoge energieprijzen vormen een drijfveer voor renovatie van appartementen. Ook de Vlaamse regels zijn verscherpt. Vanaf 2020 zijn dakisolatie en dubbel glas verplicht voor wie een appartement in een gebouw wil verhuren of verkopen. Werk aan de winkel, dus.

Een team met verschillende talenten

Appartementen renoveren vraagt maatwerk. Daarom hebben heeft de Energiecentrale een team samengesteld om drempels weg te werken.

Ten eerste is er een technische renovatiecoach, zoals die ook bestaat voor individuele huiseigenaars. Hij geeft advies over isolatie, verwarming, zonnepanelen ...  Hij zoekt mee naar aannemers. Hij zorgt voor technische knowhow. En hij bereidt mee de vergaderingen voor om de bewoners te informeren en bij te staan bij hun beslissing.

Ten tweede, en daarin zijn we uniek, is er een ‘sociale renovatiecoach’ aan de slag. Zij zorgt voor draagvlak binnen de Vereniging van Mede-Eigenaars.

Ten tweede, en daarin zijn we uniek, is er een ‘sociale renovatiecoach’ aan de slag. Zij zorgt voor draagvlak binnen de Vereniging van Mede-Eigenaars. Ze onderhandelt, brengt mensen samen, overtuigt. Want het menselijke aspect is bij zo’n VME erg belangrijk.

Ten slotte hebben we ook nog een extern studiebureau onder de arm genomen. Zij zorgen voor de complexe technische berekeningen – het ingenieurswerk. Zij stellen een langetermijnplan op om tegen 2050 klimaatneutraal te worden.

Deze drie specialisten samen zorgen voor een traject op maat van de appartementsbewoners. Na de opmaak van het plan ondersteunen de renovatiecoaches de VME en de syndicus bij de keuzes over de voeren werken. Ze vragen offertes op. Ze helpen bij de aanvraag van premies en van speciale leningen op maat van VME’s.

Dienstverlening komt op gang

Raadslid Jeroen Van Lysebettens vroeg de cijfers op voor renovatiebegeleidingen in appartementen. De werking is recent opgestart en komt dit jaar op snelheid.

  • In 2022 zijn er 3 grote werken afgerond en zijn er een tiental kleinere appartementen aangepakt. Voor 2023 staan er 17 werken op de planning.
  • In 2022 zijn de experts van de Energiecentrale op 26 bijzondere algemene vergaderingen gaan spreken en zijn er tientallen adviezen voor zonnepanelen en energiedelen uitgereikt.

Enkele voorbeelden van uitgevoerde renovaties in Gent:

  • Het appartementsgebouw op het Spinmolenplein was een van de eerste projecten. Daarbij is een in 80-tal appartementen enkele beglazing vervangen door hoogrendementsglas. De energiewinst is enorm, omdat het grote ramen zijn. Voor een individueel gezin is het onbetaalbaar om een kraan te laten komen voor één enkele renovatie. Maar als je die kosten door een grote groep kan delen, dan wordt het interessant.
  • Aan de Martelarenlaan kreeg de VME van een appartementsgebouw dankzij de begeleiding de Energiecentrale een lening. Daarbij zal een pv-installatie van in totaal 260.000 euro worden aangelegd. 211.000 euro wordt geleend. In een tweede fase staat de aanpak van de gevel staat op de planning.
  • In een appartementsblok op de Rooseveltlaan zal er een grote pv-installatie geplaatst worden waarbij een groot opslagvat gebruikt zal worden om overschot van de stroom op te slaan als warmte.

Download het Draaiboek renovaties versnellen in appartementen (Uitgegeven door VVSG, betaald met middelen van de Vlaamse regering)

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.