Wijkmobiliteitsplan Dampoort-Oud Gentbrugge: uitstel maar geen afstel

01 Februari 2024

Wijkmobiliteitsplan Dampoort-Oud Gentbrugge: uitstel maar geen afstel

Om een juridisch geschil te vermijden ging Filip Watteeuw in gesprek met de burgemeester van Destelbergen.

De invoering van het wijkmobiliteitsplan Dampoort - Oud Gentbrugge is opnieuw uitgesteld. De invoering was voorzien voor 12 februari, het begin van de krokusvakantie. Na een overleg met de burgemeester van Destelbergen werd beslist om de invoering uit te stellen tot na de paasvakantie. Schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw ziet in het uitstel zeker geen afstel en staat achter de nieuwe invoerdatum.

Voor een tweede keer wordt het wijkmobiliteitsplan (WMP) Dampoort - Oud Gentbrugge uitgesteld. Een eerste keer omdat enkele handelaars een rechtszaak hadden aangespannen. Het WMP werd daarom uitgesteld naar 12 februari 2024.

Vervolgens dreigde de burgemeester van Destelbergen met een gerechtsprocedure. Om een juridisch geschil te vermijden ging Filip Watteeuw in gesprek met de burgemeester van Destelbergen.

"Door de invoering van het WMP over de paasvakantie te tillen, komen we alvast tegemoet aan deze bezorgdheid van de burgemeester van Destelbergen." - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

Die vreesde onder andere een verkeerschaos naar aanleiding van de werken aan de Dampoort. Tijdens de paasvakantie wordt de Dampoort immers voor twee weken volledig afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

"Door de invoering van het WMP over de paasvakantie te tillen, komen we alvast tegemoet aan deze bezorgdheid van de burgemeester van Destelbergen."

"Het geeft ons ook tijd om de andere bezorgdheden van Destelbergen verder te bespreken", zegt Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit.

Juridische tendens

Opnieuw zorgt de dreiging met een juridisch geschil voor een uitstel van het WMP Dampoort - Oud Gentbrugge. Maar het WMP Dampoort - Oud Gentbrugge is niet het enige project dat daardoor wordt bijgestuurd.

De werken aan de Coupure, de geplande fietsbrug tussen het eiland Zwijnaarde en Merelbeke, WMP Zwijnaarde … de lijst van uitgestelde en aangepaste projecten is ondertussen lang. Hoe komt dat toch?

"Mensen worden mondiger, vinden de weg naar juridische procedures. Dat is hun recht. We moeten ons daaraan aanpassen." - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

"Het is een tendens die we laatste jaren zien", legt Filip Watteeuw uit. "Mensen worden mondiger, vinden de weg naar juridische procedures. Dat is hun recht. We moeten ons daaraan aanpassen."

"Het is beter om even een stap terug te zetten en te onderhandelen dan om een lang aanslepende juridische strijd aan te gaan die misschien uiteindelijk niets oplevert. Maar uitstel betekent zeker geen afstel!"

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.