Vlaanderen zet Gents klimaatbeleid op droog zaad

25 Februari 2025

Vlaanderen zet Gents klimaatbeleid op droog zaad

"De minister legt de bal in het kamp van de steden en gemeenten, terwijl Vlaanderen net het voortouw zou moeten nemen."

De Vlaamse regering zou het liefst de pioniersrol van Gent als klimaatvriendelijke stad tenietdoen. De Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits (CD&V) besliste immers om de Vlaamse subsidies voor lokaal beleid tot nul te herleiden. Groen-parlementslid Aimen Horch luidde hierover al de alarmklokken. "Net als in vele andere steden en gemeenten blijkt er nu een serieuze impact te zijn op onze stad", zegt Groen-raadslid Sarah Van Acker.

"Wij hebben van Gent een internationale voortrekker gemaakt voor het klimaatbeleid", zegt Van Acker. "Het lokale niveau is bijzonder geschikt om burgers te beschermen tegen de impact van klimaatverandering." Maar dat lijkt dus niet van belang te zijn voor de Vlaamse regering. Want in de beleidsnota van minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits (CD&V) staat te lezen "dat het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) zal vervellen van een subsidiefonds tot een structureel dialoogplatform".

Van Acker wilde weten wat de gevolgen zullen zijn van voor de Gentse klimaatprojecten van de komende jaren. De impact op het personeel zou groot kunnen zijn, zo blijkt uit het antwoord van bevoegd schepen Filip Watteeuw (Groen) op haar schriftelijke vraag. "Vandaag werken er 7,4 voltijdse equivalenten met arbeidsovereenkomsten die gekoppeld zijn aan deze Vlaamse subsidie. Vlaanderen had beloofd dat we daarop konden rekenen tot 2030. Wij zullen er alles aan doen om die werking te behouden, maar we moeten ook niet doen alsof we die personeelskosten zomaar van de ene dag op de andere kunnen inschrijven in onze eigen begroting."

Van Acker wijst erop dat niet alleen het personeel, maar ook de klimaatinspanningen zelf onder grote druk staan. "Voor concrete projecten die dit jaar en de komende jaren moesten helpen om de Vlaamse klimaatdoelstellingen te realiseren, is dit een serieuze aderlating."

Volgens Watteeuw is het niet zo dat het volledige Gentse klimaat- en energiebeleid moet worden herzien door het wegvallen van de Vlaamse steun. "Vlaanderen zet ons onder druk. Wij willen vooruit met klimaat en wij zullen als stad uiteraard wél onze verantwoordelijkheid opnemen."

Om een idee te geven van de budgettaire impact: de laatste vier jaar kon Gent vanuit Vlaanderen via het LEKP rekenen op respectievelijk 1,5 miljoen euro (2022), 2 miljoen (2023), 3,2 miljoen (2024) en 3 miljoen euro (2025). De LEKP-middelen zouden de komende jaren onder meer dienen voor de ondersteuning van de renovatie van appartementen, het energiezuiniger maken van stadsgebouwen, het opstarten van pilootprojecten rond hernieuwbare energie en de verdere vergroening en ontharding van openbare en privé domeinen. Die vooruitgang dreigt nu te stokken.

"Op korte termijn spaart minister Crevits misschien een paar miljoen euro", zeg Van Acker, "maar de impact van de klimaatverandering is daarmee niet verdwenen. De minister legt hiermee de bal in het kamp van de steden en gemeenten, terwijl Vlaanderen net het voortouw zou moeten nemen."