Velo-city, meer dan een congres

11 Mei 2023

Velo-city, meer dan een congres

"Velo-city naar Gent brengen is een goed idee. Ik vind het belangrijk dat congressen aansluiten op onze Gentse uitdagingen, maar ook een platform zijn om onze expertise te delen." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme

Leipzig host dit jaar Velo-city. Een gigantisch congres voor iedereen die graag fietst, en benieuwd is naar fietsinfrastructuur en de allernieuwste trends binnen het fietsbeleid. Volgend jaar is Gent de gaststad. Ideaal om te tonen hoe we in Gent ruimte maken voor de fiets, maar ook de kans om zo’n 1.400 congrestoeristen kennis te laten maken met onze stad.

Velo-city, wat is het?

De Europese Fietsfederatie organiseert sinds 1980 jaarlijks een fietsconferentie, Velo-city. Wat het zo bijzonder maakt is dat het een forum is voor overheden, beleidsmakers, academici en industriële leiders om uit te wisselen over de toekomst van de fiets en het fietsbeleid.

"Velo-city naar Gent brengen is een goed idee. Ik vind het belangrijk dat congressen aansluiten op onze Gentse uitdagingen, maar ook een platform zijn om onze expertise te delen",- Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme.

In 2024 in Gent

Na Brussel is Gent de tweede Belgische stad die dit event mag hosten. Een absolute eer, want  European Cyclists' Federation (ECF) koos onze stad 'vanwege haar indrukwekkende inzet voor fietsers'. Het wordt de ideale plek om te werken rond het thema Connecting Through Cycling.

"Velo-city 2024 is ook de perfecte gelegenheid om onze recente successen op het vlak van fietsmobiliteit in de kijker te zetten." - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

"Velo-city 2024 is ook de perfecte gelegenheid om onze recente successen op het vlak van fietsmobiliteit in de kijker te zetten", aldus Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit.

Congrestoerisme zit in de lift

Velo-city is niet enkel een vrijgeleide om na te denken over fietsbeleid, maar ook een mooi voorbeeld hoe congrestoerisme een stad mee vormgeeft. Het is een kans om onze expertise te delen, maar ook een forum om onze uitdagingen aan niet-Gentse experten voor te leggen.

Congressen en hun impact

Niet-Gents, en vaak uit het buitenland. Met de Stad Gent zetten we in op een duurzaam congrestoerisme. Onder andere door de bereikbaarheid van onze stad met het openbaar vervoer te vergroten.

Zichtbaar en voelbaar in de stad

Velo-city lokt tot zo’n 1.400 congrestoeristen en dat zal dus duidelijk voelbaar zijn in de stad. Dat is ook het geval met andere congressen. Daarom is er steeds een nauw contact met de congresorganisatoren en stellen we de leefbaarheid van Gent voorop.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.