Student van het jaar strijdt voor het klimaat

29 Juni 2023

Student van het jaar strijdt voor het klimaat

Ze zet zich niet alleen in voor het klimaat bij de Gentse studentenraad, maar ze nam ook deel aan COP27.

Elk jaar verkiest Stad Gent (Student in Gent) de student van het jaar. Heel wat studenten zetten zich in voor de samenleving. Ze tonen hoe studenten op een diverse wijze van Gent een warme studentenstad maken. Dit jaar werd Helena, die strijdt voor het klimaat, student van het jaar!

Helena Van Tichelen (21), bachelorstudente bio-ingenieurswetenschappen, is de nieuwe Student van het Jaar 2023. Ze zet zich al van jongs af aan in voor het klimaat en probeert jongeren te overtuigen om hetzelfde te doen. De rol die ze opneemt als klimaatambassadeur overtuigde de jury. 

Ze zet zich niet alleen in voor het klimaat via haar rol als beleidsverantwoordelijke duurzaamheid bij de Gentse studentenraad, maar ze nam ook deel aan COP27, de grootste klimaatconferentie ter wereld.

De jury ziet haar sociaal engagement als inspirerend voor medestudenten, UGent en de stad. In die zin heeft ze ook een duidelijke impact op de stad en op de internationale standing van UGent. Reden te meer om haar dit jaar met trots uit te roepen tot Student van het jaar.

Laureaten

Naast de Student van het Jaar werden ook twee laureaten in de bloemetjes gezet: Julie Vlaminck en Tim Huijsmans.

Julie Vlaminck (27) is studente Bedrijfseconomie aan de UGent. Ze heeft zich de voorbije twee jaar enorm hard ingezet om dopen in Gent veiliger en verantwoordelijker te maken.

Ze nam een leidende rol op om het doopdecreet te herschrijven in 2022, waarbij meer aandacht ging naar verantwoord alcoholgebruik en mentaal welzijn.

Ze nam een leidende rol op om het doopdecreet te herschrijven in 2022, waarbij meer aandacht ging naar verantwoord alcoholgebruik en mentaal welzijn.

Ze introduceerde ook een doopflyer met een korte samenvatting van het doopdecreet en een meldpunt bij zorgen en vragen. In haar rol bij de Dienst Studenten Activiteiten zette ze de veranderingen verder, door een volledig intern reglement te schrijven voor doopcontroleurs en mee te werken aan een jaarrapport voor de hoge onderwijsinstellingen en Stad Gent.

Ze bracht mee dopen in een positief daglicht bij de media door persdiensten uit te nodigen op doopmomenten en hen te tonen hoe dopen ook kunnen plaatsvinden in een positief en inclusief klimaat.

Tim Huijsmans, een 24-jarige student Diergeneeskunde, laat zien dat studenten daadwerkelijk een impact kunnen hebben op de samenleving.

Hij heeft zijn verworven kennis binnen zijn opleiding actief ingezet om zich in te zetten voor het probleem van de afnemende biodiversiteit.

Hij heeft zijn verworven kennis binnen zijn opleiding actief ingezet om zich in te zetten voor het probleem van de afnemende biodiversiteit.

Als oprichter van Faunawatch, een organisatie die zich toelegt op de bescherming van dieren, werkt Tim samen met jongeren en onafhankelijke organisaties aan een effectieve aanpak. Hierdoor heeft Tim niet alleen een positieve invloed op zijn medestudenten, maar zet hij ook de Universiteit van Gent op de kaart. Zo sprak Tim al op een congres en publiceert hij met zijn organisatie regelmatig academische artikels.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.