Steegjesplan op volle toeren

14 Maart 2019

Steegjesplan op volle toeren

Na een proefproject in de Werregarenstraat (beter gekend als het Graffitistraatje) startte schepen Filip Watteeuw in september 2018 met de uitvoering van het "steegjesplan". Op 2 jaar tijd worden in totaal 20 steegjes en smalle straten in het centrum van de stad volledig opnieuw aangelegd. De eerste 6 steegjes zijn bijna klaar en tegen eind september moet de teller op 13 staan. De aanpak van de steegjes is goed nieuws voor iedereen die wat moeilijker te been is en voor wie onze stad te voet of met de fiets doorkruist.

"De stegen in het centrum zijn vaak verborgen parels, maar die even vaak veel van hun pracht hebben verloren. Het steegjesplan maakt er terug aantrekkelijke en aangename woonerven van met ruimte voor geveltuinen en groenslingers. Ze passen ook in ons plan om van Gent terug een echte stad voor stappers te maken." - Filip Watteeuw

In 2016 werden door de Stad Gent 20 steegjes en smalle straten geselecteerd die in aanmerking kwamen voor een volledige heraanleg, inclusief nieuwe rioleringen en nutsleidingen. Die steegjes vormen vaak een interessante doorsteek voor fietsers en voetgangers of een aangename toegang tot de woningen. Maar een slecht wegdek of smalle voetpaden zorgen voor een slechte toegankelijkheid en ergernis bij bewoners en gebruikers. Het "steegjesplan" pakt die straten en stegen versneld aan. Dat is goed nieuws voor iedereen die moeilijker te been is en voor iedereen die onze stad te voet of met de fiets doorkruist.

STAD VOOR STAPPERS

De volgende jaren zet Filip Watteeuw hard in op de voetgangers. Stappers krijgen betere voetpaden, nieuwe trage wegen en doorsteekjes, een bewegwijzerd voetgangersnetwerk en meer van dat moois. Het maakt onze stad ook beter toegankelijk voor iedereen die wat moeilijker te been is of door het leven gaat met een fysieke beperking.

TWEEDE FASE GAAT VAN START

De steegjes worden per 3 tot 5 gebundeld, aan een aannemer gegund en in fases uitgevoerd. De Werregarenstraat (beter gekend als het Graffitistraatje) werd als testcase uitgevoerd eind 2016, begin 2017. Daaruit werden lessen getrokken en er werd een aannemer gezocht voor een eerste pakket van 5 straatjes en steegjes. Die werken gingen in september 2018 van start. De Gillis Coppinssteeg, de Perkamentstraat en de Jan Botermanstraat zijn klaar. De werken in de toegang tot het beluik in de Phoenixstraat en de Koolsteeg zijn volop bezig en worden in de volgende weken afgewerkt.

Op 23 april 2019 starten de werken van fase 2. De aannemer start met de Turrepoortsteeg en schuift dan op naar de Jonkvrouw Mattestraat en de Watergraafstraat. In september 2019 moeten die werken afgerond zijn. In dezelfde periode zal Farys de Schoenlapperstraat en het Hoefslagstraatje vernieuwen en zal de Stad Gent de Saghermansstraat en de Sint-Jansvest volledig opnieuw aanleggen.

BESTEK VOOR VOLGENDE DRIE STEEGJES

De Stad Gent lanceert nu via Farys een opdracht voor de volgende drie stegen in het centrum: de Kleinvleeshuissteeg, Sint-Martensblindeken en de Heilig-Bloedstraat. Die werken moeten starten in september 2019 en moeten worden afgerond in het voorjaar van 2020. Daarna komen de laatste vijf stegen aan bod: de Garensteeg, de Pluimstraat, de Varkensstraat, de Oliestraat en de Sint-Clarastraat. Tegen het einde van 2020 zou het volledige steegjesplan uitgevoerd zijn.