Stadsbestuur zet de volgende stap: mogelijk juridisch gevolg aan praktijktesten op de arbeidsmarkt

12 Januari 2023

Stadsbestuur zet de volgende stap: mogelijk juridisch gevolg aan praktijktesten op de arbeidsmarkt

"Ik ben dan ook overtuigd dat we, naast preventie en sensibilisering, juridische instrumenten moeten gebruiken om discriminatie aan te pakken." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk

De praktijktesten op de arbeidsmarkt, waarmee Gent pionierde, gaan een volgende fase in. Die is al even vernieuwend. "Voor het eerst zullen praktijktesten op de arbeidsmarkt gebruikt worden om ook juridische stappen te zetten", zegt schepen van Werk Bram Van Braeckevelt. Dat bij werkgevers waar herhaaldelijk vermoedens van discriminatie blijken uit de praktijktesten.

Praktijktest?

Gent is het eerste lokaal bestuur dat praktijktesten op de arbeidsmarkt liet uitvoeren. Het principe is gekend: twee kandidaten met een gelijkwaardig inhoudelijk profiel solliciteren voor een vacature. Een van de twee is echter net iets anders: bijvoorbeeld wat ouder, met een migratieachtergrond, transgender, met kankerervaring of doof.

In een nulmeting stelde het wetenschappelijk onderzoeksteam onder leiding van prof. Stijn Baert (UGent) discriminatie vast bij élk van deze kenmerken, behalve voor kandidaten met een kankerervaring.

Hercontrole

Na de eerste testen in 2021 zal er nu een hercontrole gebeuren, opnieuw onder toezicht van een wetenschappelijke instelling. De praktijktesten worden herhaald bij uit de industrie, de groot- en detailhandel, uitzendbureaus en gezondheidszorg.

"Wanneer er opnieuw vermoedens van discriminatie vastgesteld worden, dan willen we ook een juridische stap laten zetten", zegt schepen van Werk Bram Van Braeckevelt. 

Anoniem

Het stadsbestuur is opdrachtgever, maar zal zelf geen inzage krijgen in de lijst van bedrijven waarbij een vermoeden van discriminatie wordt vastgesteld.

Die informatie blijft bij het onderzoeksteam, dat een dossier opbouwt en dat doorgeeft aan partners zoals Unia of het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Die kunnen er dan op hun beurt juridische stappen mee opstarten. 

"Iedereen verdient gelijke kansen op werk. Ondanks inspanningen van velen blijft discriminatie een feit. Ik ben dan ook overtuigd dat we, naast preventie en sensibilisering, juridische instrumenten moeten gebruiken om discriminatie aan te pakken", besluit Bram Van Braeckevelt, schepen van Werk.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden ? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.