Stad zoekt crèches die wasbare luiers en wasservice uittesten

27 Juni 2024

Stad zoekt crèches die wasbare luiers en wasservice uittesten

Het wassen van herbruikbare luiers verbruikt bovendien veel minder water en energie.

Stad Gent wil het gebruik van herbruikbare luiers promoten. Goed voor het milieu maar er zijn nog andere voordelen. Wasbare luiers zijn goedkoper op lange termijn, baby’s zijn gemiddeld sneller zindelijk én ze komen in leuke motiefjes. Voldoende redenen voor schepen Tine Heyse om een proefproject te lanceren.

Goed voor de afvalberg

Stad Gent maakt budget vrij voor wasbare luiers voor in totaal 24 leefgroepen, inclusief wasservice. De testfase loopt één tot drie maanden. Dankzij dit proefproject alleen al worden er 60.000 wegwerpluiers bespaard.

Herbruikbare luiers veroorzaken veel minder afval dan wegwerpluiers, tot 1.000 kilogram minder per baby.

"Met dit project besparen we 60.000 wegwerpluiers en bereiken we 400 kinderen. We hopen veel crèches én ouders te overtuigen om over te schakelen op wasbare luiers." – Tine Heyse, schepen van Klimaat

Het wassen van herbruikbare luiers verbruikt bovendien veel minder water en energie. En het centraal wassen met een industrieel was- en droogsysteem via deze professionele aanbieders betekent nog een grotere water- en energiebesparing.

"Met dit project besparen we 60.000 wegwerpluiers en bereiken we 400 kinderen. We hopen veel crèches én ouders te overtuigen om over te schakelen op wasbare luiers", zegt Tine Heyse, schepen van Klimaat.

Goed voor crèches & ouders

De luiers komen van twee aanbieders. Zij leveren de luiers aan de kinderdagverblijven, geven de nodige uitleg, halen de luiers twee keer per week op én brengen ze schoon terug. Geen gedoe voor de crèches dus.

"In Gent blijven we pionieren in de kinderopvang. Nu ook met dit proefproject van wasbare luiers." - Evita Willaert, schepen van Opvoeding.

"In Gent blijven we pionieren in de kinderopvang. Nu ook met dit proefproject van wasbare luiers", aldus Evita Willaert, schepen van Opvoeding.

Tijdens de testperiode moeten ook de ouders geen luiers voorzien of betalen. Een extra voordeel naast de vele voordelen die wasbare luiers sowieso al hebben.

Goed voor de babybilletjes

Wasbare luiers bevatten geen superabsorberende stoffen die uitslag kunnen veroorzaken bij baby’s. Alleen maar voordelen dus. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.