Sint-Pietersabdij heeft nieuw dak

18 Augustus 2022

Sint-Pietersabdij heeft nieuw dak

Een werk van lange adem, precisie, liefde en veel geduld. De Sint-Pietersabdij heeft na drie jaar renoveren een nieuw dak. Het is belangrijk om zorg te dragen voor onze gebouwen. Goed onderhouden en waterdichte daken zijn, zeker in historische gebouwen, erg belangrijk. Binnenkort gaat ook het Huis van Alijn uit de stellingen. 

Bij Facilitair Managment van Stad Gent zijn ze van geen kleintje vervaard, maar een dak van 7.240 m2, dat is toch wel een uitdaging.  De renovatie begon al in 2019 en werd deze zomer afgerond. Er werden maar liefst 250.000 leien vernieuwd.

De daken, dakgoten en het buitenschrijnwerk van de abdij verkeerden in slechte staat. Om verdere schade aan het beschermd monument te voorkomen, werden er instandhoudingswerken uitgevoerd. De werken waren nodig om de daken volledig waterdicht te maken en de goede werking van de Sint-Pietersabdij en het Huis van Kina te garanderen.

"We dragen zorg voor onze gebouwen en de toekomst ervan. Ik ben dan ook blij dat het dak van dit historisch gebouw duurzaam werd aangepakt. Met zowel oog voor culturele geschiedenis als voor toekomstgerichte energie-efficiëntie." -  Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management

Energie-efficiënt

"We dragen zorg voor onze gebouwen en de toekomst ervan. Ik ben dan ook blij dat het dak van dit historisch gebouw duurzaam werd aangepakt. Met zowel oog voor culturele geschiedenis als voor toekomstgerichte energie-efficiëntie", aldus Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management.

Tijdens de werken doken enkele onvoorziene problemen op, waardoor de renovatie uiteindelijk 3 jaar duurde. Zo werd er schadelijke roofing ontdekt op de bebording van bepaalde daken. Roofing tast natuurleien aan dus moest er bijgestuurd worden.

Authenticiteit koesteren

Ook werden elders de balken plaatselijk hersteld omwille van houtrot. Bovendien konden we delen van het dak integraal vernieuwen én isoleren. Uiteindelijk werd de vernieuwing van de bestaande ramen in functie van energetische verduurzaming goedgekeurd door agentschap Onroerend Erfgoed.

Het huidige uitzicht van de abdij stamt uit de 17e en 18e eeuw. Het was dus niet vanzelfsprekend om geschikte materialen te vinden die bij dit historische gebouw passen. Tijdens de restauratie werden de authentieke elementen uit het verleden gekoesterd.

Zo zijn er natuurlijke leistenen en koperen dakgoten en het uitzicht van de ramen werd bewaard. De mooie wemelingen van het mondgeblazen glas van vroeger werden nagebootst met een verdund dubbel monumentenglas.

De gebruikte materialen werden steeds voorafgaand goedgekeurd door de dienst Monumentenzorg en het agentschap Onroerend Erfgoed. Er is ook een erfgoedpremie aangevraagd. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.