Schoolstraten maken stad veiliger en gezonder

11 Februari 2021

Schoolstraten maken stad veiliger en gezonder

Schoolstraten maken naar school gaan gezonder én veiliger voor kinderen blijkt uit studies. Daarom vroeg Sara Matthieu hoe succesvol de Gentse schoolstraten zijn en onder welke voorwaarden er nog meer kunnen komen. Vooral het vinden van vrijwillige begeleiders is daarbij een uitdaging. 

Gent is goed bezig

Gent kent vandaag al 12 permanente en 7 tijdelijke 'corona'-schoolstraten waar geen auto's of brommers mogen rijden tijdens de spits . Onderzoek van Milieugezondheidszorg bevestigt dat schoolstraten niet alleen belangrijk zijn voor de verkeersveiligheid maar ook goed zijn voor de luchtwegen van scholieren en buurtbewoners. Bij verschillende jongeren zijn de longen onderzocht en daaruit blijkt dat ontstekingen in de longen met maar liefst 14% dalen na invoering van een schoolstraat. Daarom pleitte Sara in de Commissie Mobiliteit voor meer schoolstraten en een vlottere uitvoering ervan in Gent.  

Vrijwilligers worden uitgescholden

Schepen van mobiliteit Filip Watteeuw kondigde aan dat er binnenkort twee schoolstraten bij zullen komen. Het Mobiliteitsbedrijf ondersteunt steeds hun invoering in overleg met de scholen. Wat extra schoolstraten invoeren bemoeilijkt is het gebrek aan vrijwillige begeleiders. Vooral de soms negatieve reacties van automobilisten maken de drempel om vrijwilliger te worden erg hoog. Ook het manueel moeten verplaatsen van de nadarhekkens is een extra drempel.

"Dat de vrijwilligers die schoolstraten begeleiden te maken krijgen met verbale agressie is onaanvaardbaar. We moeten hen ondersteunen en zo'n gedrag ferm aanpakken.", Sara Matthieu, gemeenteraadslid 

Schepen Filip Watteeuw gaf aan dat het Mobiliteitsbedrijf bekijkt of ze de vrijwilligers extra kunnen ondersteunen met een opleiding rond communicatie. Verder bepleitte Sara nog het plaatsen van permanente slagbomen zoals in andere steden, al is daar nog onderzoek nodig om deze voor de brandweer aanvaardbaar te maken.

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.