Sara getuigt: met 100.000 op straat voor meer klimaatambitie

10 November 2021

Sara getuigt: met 100.000 op straat voor meer klimaatambitie

Op de foto: Sara Matthieu samen met Natalie Bennet, lid House of Lords UK en vroegere leider Green Party en Thomas Waitz Oostenrijks Europarlementslid op de klimaatmars in Glasgow tijdens de COP26. 

"Het is dringend tijd voor concrete engagementen om de temperatuurstijging onder de 1,5 graden te houden." Sara Matthieu, Europees parlementslid en Gents gemeenteraadslid

Raadslid en Europees Parlementslid Sara Matthieu neemt deel aan de VN-klimaattop COP26 in Glasgow. Na een treinrit vanuit Gent-Sint-Pieters helemaal tot in Glasgow zit Sara op de eerste rij van de top: "De eerste week hoorde ik veel ronkende verklaringen van wereldleiders over het stopzetten van fossiele subsidies in het buitenland en het einde van steenkool. Jammer genoeg zijn die verklaringen niet wettelijk bindend. Het is volgens mij dringend tijd voor concrete engagementen om de temperatuurstijging onder de 1,5 graden te houden."

Klimaatmars

Om de druk te blijven opvoeren nam ik afgelopen weekend deel aan de klimaatmars samen met groenen uit de hele wereld. Een indrukwekkende mensenmassa van 100.000 mensen trotseerde de regen en wind, en dat geeft hoop. We moeten voor de beloofde klimaatfinanciering zorgen, zodat de ontwikkelingslanden klimaatverandering kunnen aanpakken. Ik hoop ook dat we eindelijk een stop op fossiele subsidies in het akkoord krijgen.

Sociaal rechtvaardige klimaattransitie

Op maandag organiseerde ik een debat over hoe de klimaattransitie ook sociaal rechtvaardig moet zijn. Want elektrische wagens of warmtepompen zijn voor veel mensen een onbetaalbare ver-van-hun-bedshow. Ik wil ervoor zorgen dat de nodige klimaatsteun terecht komt bij mensen die het financieel minder makkelijk hebben, in Gent geven we met projecten als Gent Knapt Op het goede voorbeeld hoe dat concreet kan.

 

 

Lees meer over het ambitieuse Gentse klimaatbeleid

Lees meer over het ambitieuse Gentse klimaatbeleid in onderstaand artikel op onze website: 

👉🏽 Stad Gent gaat voor fossielvrij en sociaal in derde klimaatplan

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.