Gent Knapt Op: sociaal woonbeleid en klimaat in één

10 November 2021

Gent Knapt Op: sociaal woonbeleid en klimaat in één

Sociaal beleid en klimaatbeleid moeten hand in hand gaan. Met Gent Knapt Op toont de stad hoe dat kan. Kwetsbare huiseigenaars krijgen 30.000 euro en begeleiding om basiscomfort, veiligheid en energie-efficiënte van de woning aan te pakken. Verkopen ze het huis later, dan vloeit het geld terug naar de stad. Zo kunnen steeds nieuwe gezinnen geholpen worden. De stad voorziet nu 6 miljoen euro om het project uit te breiden. De Europese Commissie nomineerde het project voor een RegioStars award.

De steun gaat naar mensen met een laag inkomen. Vaak zijn het eigenaars die wel een woning konden kopen, maar daarna geen geld meer hadden om de nodige werken uit te voeren.

“Gent Knapt Op is vooral een sociaal project: we verbeteren de woonkwaliteit en gezondheid van kwetsbare gezinnen door basisproblemen aan te pakken" Schepen van Wonen en Klimaat Tine Heyse

“Gent Knapt Op is vooral een sociaal project”, zegt Tine Heyse. “We verbeteren de woonkwaliteit en gezondheid van kwetsbare gezinnen door basisproblemen aan te pakken, zoals schimmel, vochtproblemen, onbetrouwbare elektriciteit, verwarming of enkel glas. Met de werken gaan de energieprestaties van de woningen er ook op vooruit.”

'Gent Knapt Op' loopt al een paar jaar, en werd uitgebouwd met 5 miljoen euro steun van de Europese Unie. Ondertussen zijn al een dertigtal woningen opgeknapt, en zitten in totaal 85 gezinnen in het traject. De woningen zouden eind april volgend jaar allemaal afgewerkt moeten zijn.

Bijkomend 200 gezinnen

Met de bijkomende zes miljoen euro kunnen nog eens 200 gezinnen worden geholpen. De stad is momenteel op zoek naar kandidaten. Omdat het project is opgestart met middelen van de Europese Unie, is het geselecteerd als één van de vijf kandidaten voor een Europese RegioStars Award. Daarmee wil de EU goede praktijkvoorbeelden die subsidies ontvingen in de kijker zetten. Begin december wordt de winnaar bekendgemaakt.

Stad Gent kampt met een aanzienlijk gebrek aan betaalbare, energie-efficiënte woningen voor mensen met een laag inkomen. Naar schatting zijn zo’n 6000 gezinnen eigenaar van een huis dat dringend moet worden gerenoveerd, zonder te beschikken over de financiële middelen om die renovatie uit te voeren. Dat heeft nefaste gevolgen voor hun privé-, sociale en beroepsleven.

Energiearmoede bestrijden

Gent Knapt Op maakt deel uit van een heel pakket aan maatregelen om energiearmoede te bestrijden. Dat bestaat onder andere uit de energierenovatie van sociale woningen en huurhuizen, renteloze leningen voor energierenovaties en energiescans om snel het energieverbruik te laten dalen bij kwetsbare gezinnen.

‘Gent Knapt Op’ is een samenwerking van Stad Gent en OCMW, Sivi vzw, Samenlevingsopbouw Gent, vzw Domus Mundi vzw, De Energiecentrale, KU Leuven, UGent en AP Hogeschool.

 

Lees meer over het ambitieuse Gentse klimaatbeleid

Lees meer over het ambitieuse Gentse klimaatbeleid in onderstaand artikel op onze website: 

👉🏽 Stad Gent gaat voor fossielvrij en sociaal in derde klimaatplan

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.