Propere Pierkes zorgen mee voor een proper Gent

24 September 2020

Propere Pierkes zorgen mee voor een proper Gent

IVAGO ondersteunt sinds 2008 vrijwilligers via de zogenaamde 'netheidscharters'. Wat begon met nog geen tien vrijwilligers, is vandaag uitgegroeid tot een samenwerking met meer dan vijfhonderd Gentenaars. Zij houden vrijwillig stukjes straat, plein of park in eigen buurt proper. Respect daarvoor, want een proper Gent maken we samen. IVAGO komt nu met een nieuwe naam voor deze vrijwilligers: de Propere Pierkes. 

Op World Cleanup day, zaterdag 19 september, stelde schepen Bram Van Braeckevelt, samen met Pierke Pierlala en enkele vrijwilligers de nieuwe naam 'de Propere Pierkes' voor.

Hieronder vind je de speech van Bram terug. Daarin heeft hij het over hoe we samen kunnen werken aan een propere stad en hoe je zelf je steentje bij kan dragen:

"Propere straten en wijken zijn belangrijk. Dat vind ik, en velen met mij. Om onze stad proper te kunnen houden, rekenen velen in de eerste plaats op IVAGO. En terecht ook, want IVAGO doet zeer goed werk. De Gentenaar kan op IVAGO rekenen, zoals nog maar eens bleek de voorbije maanden ook. De huisvuilophaling bleef lopen, de recyclageparken waren zeer snel weer operationeel."

Roep naar statiegeld op pmd

"Om maar te zeggen: als iemand een voorbeeld zoekt van ‘essentiële beroepen’ mogen ze stoppen met zoeken. Wat IVAGO doet voor een proper Gent is noodzakelijk. Gelukkig krijgen onze medewerkers veel waardering en complimenten van de Gentenaars. Dat is fijn en wordt gesmaakt."

"Maar een proper Gent maken we samen. Steeds meer mensen beseffen dat ook, en ondernemen zelf actie." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Openbare Netheid

"Maar een proper Gent maken we samen. Steeds meer mensen beseffen dat ook, en ondernemen zelf actie."

"In de eerste plaats door minder plastic in circulatie te brengen. Door afvalarm of zelfs verpakkingsloos te kopen. De roep naar statiegeld op pmd en pet blijft ook klinken, en steeds meer plekken voeren het ook in. Hopelijk volgt Vlaanderen snel."

Zeer laagdrempelig

"Vele anderen ondernemen actie en sluiten een zogenaamd ‘netheidscharter’ af met IVAGO. Het principe is simpel: wie aangeeft om op eigen ritme, wanneer het past, een stukje park, straat of plein net te willen houden; die ondersteunen we vanuit IVAGO."

"Het principe is simpel: wie aangeeft om op eigen ritme, wanneer het past, een stukje park, straat of plein net te willen houden; die ondersteunen we vanuit IVAGO." - Bram Van Braeckevelt - schepen van Openbare Netheid

"Met grijpers, handschoenen, vuilniszakken én een verzekering. We komen in overleg het verzamelde afval ook ophalen, naast de reguliere ophaalkalender dus. Het is zeer laagdrempelig."

"Steeds meer Gentenaars vonden hun weg naar zo’n netheidscharter. In 2008 startten we met het concept. Toen waren er 9. Ondertussen zijn er meer dan 500! Dat zijn minstens 500 Gentenaars die alleen of in groep (vaak in familieverband) positieve actie ondernemen voor een proper Gent."

"120 van hen vulden een enquête in. Daaruit blijkt dat 17,4% van hen verschillende keren per week op stap gaat om de buurt proper te houden. Nog eens 27% doet dat wekelijks."

'Ik ben een Proper Pierke'

"Awel: ik vind dat chique. Want het lucht soms wel eens op om wat te neuten. En eens neuten mag ook. Maar wie dat geneut kan omzetten in positieve actie: die verdient respect."

"Om al die positieve energie te bundelen, hebben we gekozen om de ‘netheidscharters’ om te dopen. Zeg vanaf vandaag dus niet langer ‘ik ben vrijwilliger bij een netheidscharter’, maar zeg ‘Ik ben een Proper Pierke’. Geef toe, dat klinkt al veel laagdrempeliger en plezanter dan zo’n ‘netheidscharter’."

"En wie laagdrempelig en plezant zegt, komt in Gent nogal snel uit bij Pierke Pierlala, ofte Luk De Bruyker. Niet alleen de naam, maar ook het logo van de Propere Pierkes, is daarop gebaseerd." 

Word zelf Proper Pierke

Bekijk de reportage van AVS